Regulator broja okretaja ?

Rasprava o el. shemama, pitanja i diskusije. Ako ti treba neka shema, ovdje pitaj.

Moderators: pedja089, stojke369, [eDo], trax

Post Reply
tommy66

Regulator broja okretaja ?

Post by tommy66 »

Kao prvo pozdrav svima, forum je za odlican!

A sad bi molio nekoga ako mi moze pomoci u svezi gore navedenoga.
Radim jednu malu pokretnu traku koja bi bila pokretana DC motorom iz aku bušilice, sad me zanima dali se moze napraviri neki sklop koji bi nakon sto ja ukljucim motor i on pokrene traku iskljucio se nakon neznam neki 500 okretaja
(tj. da se pokretna traka pomakne za nekih 10 cm i zaustavi, i da se kod ponovnog pokretanja na sklopku zaustavi na istome mjestu) ili mozda postoji koje bolje rješenje od ovog mog idejnog!!
Shenda

Post by Shenda »

Nisam siguran da sam te dobro razumio!

Treba ti sklop koji će uvijek na istom mjestu zaustaviti traku?
Ili uvijek nakon 10 cm?

U osnovi, elektronika bi bila ista (nešto sa mikroprekidačem, ili sa optički spregnutom ledicom i fototranzistorom), a na traku montiraš nešto da aktivira sklopku (ili prekineš snop svjetla...), a možeš i nekim vremenskim sklopom - tajmerom, pa da motor bude uključen određeno vrijeme (malo zeznuto za naštimati), a brojilo okretaja... Pa opet isto, samo što bi okidač prekidača (ili "prekidač" svjetla bio montiran na osovinu motora).
pedja089
Administrator sajta
Administrator sajta

Post by pedja089 »

jel bi ti odgovaralo nesto ovako
Image
namestis broj impulsa sa reed relea i kad stisnes start on drzi rele ukljucen dok ne izbroji toliko impulsa, kad izbroji gasi rele,ceka se sledeci start da opet ukljuci rele
Smjesko
Stariji član
Stariji član

Re: Regulator broja okretaja ?

Post by Smjesko »

tommy66 wrote:Kao prvo pozdrav svima, forum je za odlican!

A sad bi molio nekoga ako mi moze pomoci u svezi gore navedenoga.
Radim jednu malu pokretnu traku koja bi bila pokretana DC motorom iz aku bušilice, sad me zanima dali se moze napraviri neki sklop koji bi nakon sto ja ukljucim motor i on pokrene traku iskljucio se nakon neznam neki 500 okretaja
(tj. da se pokretna traka pomakne za nekih 10 cm i zaustavi, i da se kod ponovnog pokretanja na sklopku zaustavi na istome mjestu) ili mozda postoji koje bolje rješenje od ovog mog idejnog!!
Zelis li da se traka pomakne i zaustavi nakon 10 cm svaki put nakon sto pokrenes motor? Dakle, ukljucis - pomak za 10 cm - STOP; opet ukljucis - pomak za daljnjih 10 cm - STOP ??? Ako je to sto ti treba, onda je ovo rjesenje za tebe sto pedja predlaze. Ako to nije to, onda objasni podrobnije.
pedja089
Administrator sajta
Administrator sajta

Post by pedja089 »

u principu sema ostaje ista. samo cu program izmeniti.
tommy66

Post by tommy66 »

Zahvaljujem svima na odgovorima !

E sad ja sam zamislio ovako:
Dakle imam pokretnu traku ukupne dužine recimo 1 metar i koju cu podjeliti na
10 segmenta dakle svakih 10 cm na traku stavljam okomito tanke limice visine 0,5 cm koji su pricvrsceni za traku e ti limici mi trebaju gurati neki predmet tj. poravnati ga jer ti ce predmeti ispadati iz magazina na tu traku, e sad ono sto mi je bitno da nakon sto predmet ispadne na traka normalno se krece ovaj okomiti limic pokupi taj predmet vozi ga određeno vrijeme i zaustavi se, ja obavim neku radnju nad tim predmetom ( radnja izvršena automatski opet ukljucuje traku drugi okomiti limic doveze drugi taj predmet ) e sad kako da taj predmet opet stane na isto mjesto kao i prethodni, dakle dolaze u obzir neki prekidači nešto da iskljuci motor te nakon obavljene radnje ga opet ukljuci!

I još me zanima ako bi koristio motor iz aku busilice dali on nakon sto ga sklopka iskljuci danece svaki put zastaviti se isto jer motor bi se vjerovatno jos okretao nako iskljucivanja pa bi mozda svaki put se zaustavi sa razlikom +/- ovisno o opterecenju! Dali je to dobar motoric za to ili netko ima nesto drugo u vidu ( samo da kazem taj predmet nebi bio teži od 20 grama)

A ono rješenje s relejem nekako mi je komplicirano buduci da se bas nekuzim u elektroniku nesto pretjerano dakle nesto jednostavno a funkcionalno ( nekakvi prekidači, ako ima netko prijedlog kakav i odakle da ga iskoristim ako ga nema za kupiti)

Nadam se da nisam zakomplicirao!!
pedja089
Administrator sajta
Administrator sajta

Post by pedja089 »

evo jednostavnije ne moze biti.
kondezatorom i potenciometrom odredjujes koliko ce vreme zaustavljanja biti.

http://www.elektronika.ba/forum/uploadz ... titled.GIF
tommy66

Post by tommy66 »

Super, zahvaljujem !!!

Pitanje dali mogu naruciti neke elemente s elektronika.rs.ba i dali dolazi paket u hrvatsku?
pedja089
Administrator sajta
Administrator sajta

Post by pedja089 »

bilaje greska u semi.
mislim da je bolje ovako

http://www.elektronika.ba/forum/uploadz ... titled.GIF
tommy66

Post by tommy66 »

Sad skužih znaci vremenski uvijek bi predmet stajao recimo 2 sekunde, ali problem je u tome da bi meni taj zastoj predmeta trebao biti neograničen dakle ja mogu radnju završiti za 3 sec a drugu za 4 sec itd. znaci ja bi trebao ugraditi jos neki prekidac koji bi aktivirao motor kad ja zavrsim radnju ( mehanicka sklopka blizu trake koju bi ja predmetom izvođenja radnje ukljucivao znaci ta sklopka plus onaj foto senzor koji bi iskljucio( neznam kako bi sad izgledala shema ) - ( ps. gdje da nabavim te elemente)

A ono najbitnije u svemu je da taj predmet zastane uvjek na istom mjestu s odstupanjem +/- 0.5 mm ! Dali je to moguce postici tim senzorom to jest dali ce on svaki puta zaustaviti traku na istome mjestu s tolikim odstupanjem i dali ce jos veliku ulogu igrati u tome i motor i njegova vrtnja jos nakon iskljucivanja
pedja089
Administrator sajta
Administrator sajta

Post by pedja089 »

e onda batali tu semu. mrsko mi sad crtati novu. sutra cu
pedja089
Administrator sajta
Administrator sajta

Post by pedja089 »

jek tebi treba ovako nesto?
Image
znaci traka se vrti dok predmet ne presece svetlosni zrak, kada presece traka staje. traka krece kad stisnes taster i vrti se dok se ponovo ne presece zrak.
i u buduce reci tacno sta ti treba.
Smjesko
Stariji član
Stariji član

Post by Smjesko »

Buduci da je ovdje velik zahtjev za preciznoscu, mislim da bi u slucaju upotrebe obicnog motora trebalo predvidjeti i kocnicu za isti kao i puzni prijenos, ili jos bolje - koristiti koracni motor, ali to onda komplicira cijelu pricu. Uglavnom, za kvalitetno rjesenje svih nabrojanih zahtjeva upravljanje bas nije jednostavno kako se cini na prvi pogled.
pedja089
Administrator sajta
Administrator sajta

Post by pedja089 »

moze koristiti motor od brisaca za kola, on se malte ne momentalno zaustavlja. a i kocnicu na njemu je lako odraditi.
sasa45
Odlično uznapredovao
Odlično uznapredovao

Post by sasa45 »

ako sam ja dobro razumeo.....ti ces tasterom davati inpuls kad traka da krene dalje.....
onda sve to mozes odraditi sa jednim releom i dva tastera.....
sa jednim tasterom das inpuls kad traka da krene(ukljucis samopodrzavanje relea)
a drugi taster montiras dole na traku tako da ga pritiska tviji limcici koji se nalaze na traci(ovaj taster ti prekida samopodrzavanje relea)
a da bi ti traka precizno stala koristi kocioni motor....
mislim da ti je tajko najlakse i ne treba ti uopste elektronika
r2d2
Pravo uznapredovao :)
Pravo uznapredovao :)

Post by r2d2 »

meni se ova pedjina ideja svidja, postavi ic-barijeru ukucaj brate koliko komada zelis i kada se ta barijera toliko puta prekine motor staje (naravno rjesi motor koji ce odmah stati) po meni je ovo odlicno rjesenje.
Post Reply