Najprije, pozdrav svima!!!
Ne bavim se elektronikom, ali imam jednu, recimo, zajednicku stvar sa onima koji sami prave printane ploce (nadam se da se tako kaze). Naime, ja sam maketar i slicnom metodom se prave pojedini dijelovi za makete. Proces se zove photoetching (ne znam na nasem jeziku kako se to kaze, ni da li vazi isto za ploce). Eh, sad! Takvih dijelova, naravno, kod nas nema kupiti, kao ni maketa i narucuju se iz inostranstva. Ja bih htio da ih sam pravim za svoje potrebe. Zanima me da li je neko od vas radio svoje ploce, kako je prenosio sheme na ploce, gdje nabaviti kiseline i potrebni repromaterijal. Meni trebaju ploce debljine 0,1 ili 0,2 mm (bakar, mesing, aluminijum). Ako je neko sam radio ploce, molio bih da se javi. Hvala!!!
Pitanje!!!
Moderators: pedja089, stojke369, [eDo], trax, LAF
ma retko ko ovde nije radio svoje plocice. kiselinu kupis u prodavnici(sonu kiselinu, sto jacu imaju) i treba ti i hidrogen. ja koristim 30%tni, mozes i slabiji npr 12%. imas razne postupke. peglanje, transfer, foto postupak, i marker(ja ga najcesce koristim)
nama su plocice sa jedne strane bakar a sa druge pertinaks/vitroplas. tako da se nanosi samo sa jedne strane, bilo kojim postupkom i onda se potapa u kiselinu. pretpostavljam da bi ti koristio plocice koje su samo metalne, pa njih moras zastititi sa obe strane, bilo kojim postupkom. za aluminijum ti treba najmanja hidrogena, nagriza ga i sama kiselina, za bakar ja sipam kiseline tako da prekrije dno posude, jedno 5-6 mmiznad plocice, i pomalo dodajem hidrogen. kad bakar postane tamno crvene boje, skoro braon onda je dosta hidrogena. i za 4-5 min bude gotova plocica.
mesing nisam ni probao, malo eksperimentsi pa vidi rezultate...
nama su plocice sa jedne strane bakar a sa druge pertinaks/vitroplas. tako da se nanosi samo sa jedne strane, bilo kojim postupkom i onda se potapa u kiselinu. pretpostavljam da bi ti koristio plocice koje su samo metalne, pa njih moras zastititi sa obe strane, bilo kojim postupkom. za aluminijum ti treba najmanja hidrogena, nagriza ga i sama kiselina, za bakar ja sipam kiseline tako da prekrije dno posude, jedno 5-6 mmiznad plocice, i pomalo dodajem hidrogen. kad bakar postane tamno crvene boje, skoro braon onda je dosta hidrogena. i za 4-5 min bude gotova plocica.
mesing nisam ni probao, malo eksperimentsi pa vidi rezultate...
E, hvala puno! U pravu si, meni trebaju samo policice metalne. Jos se samo moram upoznati sa nacinom zastite istih. Pretpostavljam da bi to islo ovako: s jedne strane se prenese potrebni crtez, a druga strana se zastiti u potpunosti. Zanima me metoda prenosa. Ovo sa merkerom je najlakse, cini mi se, ali bi bilo dosta neprecizno. Radio bih potrebne dijelove u nekom vektorskom programu i prenosio ih na metal. Sad je pitanje koja je metoda najbolja, najpreciznija i da ne zahtjeva puno resursa? Nasao sam neke nacine prenosa. Ovaj sa UV svjetlom se cini kao dosta precizan. A gdje bih uopste mogao na nasim prostorima (BiH, Hr, Srb...) nabaviti metalne plocice debljine 0,1 mm ili 0,2 mm? Nije bitno koji je, mesing, bakar ili aluminijum. Jos jednom hvala na odgovoru!
ta sa uv je najpreciznija. imas foto pozitiv sprej sa kojim bi mogao prespricati plocicu, i tako dobijes na njoj foto osetljivi sloj, osvetlis je, razvijes i u kiselinu.
osvetljivac ti je najlakse napraviti sa zivinom sijalicom, tako sto joj razbijes balon i postavis je u kutiju. i transfer postupak(peglanje) nije los, samo se moras zezati dok ne pronadjes odgovarajucu foliji ili papir. mozes probati i sa onim masnim papirom od kalendara.
za detalje googlaj malo. pozz
osvetljivac ti je najlakse napraviti sa zivinom sijalicom, tako sto joj razbijes balon i postavis je u kutiju. i transfer postupak(peglanje) nije los, samo se moras zezati dok ne pronadjes odgovarajucu foliji ili papir. mozes probati i sa onim masnim papirom od kalendara.
za detalje googlaj malo. pozz