Audio pojacalo koje se spaja na mrezni napon
Moderators: pedja089, stojke369, [eDo], trax
- juka vk
- Pravo sam se raspisao :)
Audio pojacalo koje se spaja na mrezni napon
kako je najveca cijena u izradi pojacala trefo zanima me dali ima sema pojacala koje se spaja na mrezni napon znaci +-110V
- juka vk
ali ako je napon gradske mreze onds nebi trebali stavljati velike kondenzatore jel mreza moze dat snage kolko oces i kad bi spojili pojacalo na napajanje napon bi se vjerojatnno srusiomaster wrote:juka je najvjerovatnije mislio podjelit ispravljeni napon 220v pomoću elko kondenzatora.
ali ni to nije točno jer kad bi ispravili napon gradske mreže i filtrirali ga, dobili bi oko 300VDC i to podjeliš i dobiješ +/-150VDC
Kondenzatori sluze za "peglanje" valovitog oblika napona nakon sto se sinusoidalni oblik ispravi Graetzom. To su osnove osnovajuka vk wrote: ... ali ako je napon gradske mreze onds nebi trebali stavljati velike kondenzatore jel mreza moze dat snage kolko oces i kad bi spojili pojacalo na napajanje napon bi se vjerojatnno srusio
- juka vk
da ja sam malo zabrijoSmjesko wrote:Kondenzatori sluze za "peglanje" valovitog oblika napona nakon sto se sinusoidalni oblik ispravi Graetzom. To su osnove osnovajuka vk wrote: ... ali ako je napon gradske mreze onds nebi trebali stavljati velike kondenzatore jel mreza moze dat snage kolko oces i kad bi spojili pojacalo na napajanje napon bi se vjerojatnno srusio
al jel postoji nesto tako to bi bilo super
- Dariolo
- Odlično uznapredovao
pa predpostavimo iz predhodnog smjeskovog posta da nema,
da ima nesto tako vjerovatno bi se radila takva pojacala, jer kako si i sam reko najskuplji dio pojacala je napajanje, tako da bi se vjerovatno vies isplatlo radt sa nekom takvom vrijantom bez trafoa, il mozda i ima al je vjerovatno skuplja izvedba neg sa trafo-om
da ima nesto tako vjerovatno bi se radila takva pojacala, jer kako si i sam reko najskuplji dio pojacala je napajanje, tako da bi se vjerovatno vies isplatlo radt sa nekom takvom vrijantom bez trafoa, il mozda i ima al je vjerovatno skuplja izvedba neg sa trafo-om
- ..:: Tihi ::..
- Penjem se :)
SMPS = Switching mode power supplay
Na visokoj frekvenciji switcha-s trafo.
Al, zato trafo treba biti feritni. Switchas na recimo 20-150kHz (kak vec proracunas).
Zbog vece frekvencije, trafo je manji/laksi, ...
Al, treba dosta elektronike da se to upogoni.
Pogledaj post DC-DC pretvarac malo dolje.
O tome pricamo.
Na visokoj frekvenciji switcha-s trafo.
Al, zato trafo treba biti feritni. Switchas na recimo 20-150kHz (kak vec proracunas).
Zbog vece frekvencije, trafo je manji/laksi, ...
Al, treba dosta elektronike da se to upogoni.
Pogledaj post DC-DC pretvarac malo dolje.
O tome pricamo.
Tihomir Križan
Doksam bio mladji sam malo eksperimentirao ovu ideju,ali bez pojačala.Naime, shvatio sam da niske frekvencije daju dubok bas, a znao sam da struja ima 50Hz. Pa me zanimalo kak bi se to super čulo. I ja pun samopouzdanja uzmem zvucnik od 1W iz kazića i s rukama ga direktno spojio u šteker. Tek nakon godinu, dvije sam shvatio kakve sam srece bio što je samo osigurač riknuo. Pozdrav
defs wrote:Doksam bio mladji sam malo eksperimentirao ovu ideju,ali bez pojačala.Naime, shvatio sam da niske frekvencije daju dubok bas, a znao sam da struja ima 50Hz. Pa me zanimalo kak bi se to super čulo. I ja pun samopouzdanja uzmem zvucnik od 1W iz kazića i s rukama ga direktno spojio u šteker. Tek nakon godinu, dvije sam shvatio kakve sam srece bio što je samo osigurač riknuo. Pozdrav
Cuo sam kako je profesor u srednjoj isao mjeriti otpor gradske mreze sa unimerom.
Tihomir Križan