Kompjuterski/radio kontrolisano vozilo malih dimenzija.
Zelio bih da napravim kao sto mozete vidjeti iz naslova radio kontrolisano vozilo koje se nece kontrolisati preko daljinskog upravljaca nego preko PC-a (paralelni port na predajnik). Idem u II razred elektrotehnicke skole u Sarajevu tako da imam neko osnovno znanje iz elektronike. Pravio sam neke manje el. sklopove (pojacalo, 555 tajmer...).
Zamolio bih sve zainteresirane da mi pomognu oko slijedecih zadataka:
- Radio kontrola
Dizajn
Pronalazenje odgovarajuceg el. motora.
Pronalazenje odgovarajuceg izvora napona.
Radio kontrola
Najvise bih volio kada bih mogao na neki nacin "prenijeti" paralelni port na vozilo (naravno bez zica). Ako je to moguce izvesti onda bi to bio ujedno (po meni) i najbolji nacin.
Drugi nacin bi mogao biti prenos tekstualnih komandi do mikroprocesora (na vozilu) koje bi procesuiralo te poruke i izvrsavalo odredene operacije na osnovu tih komandi.
Treci nacin je onaj nacin za koji vi mislite da bi bio bolji i od prvog i od drugog nacina.
Dizajn
Kako da povezem tockove sa motorom? Gdje da pronadem tockove (da ih uzmem sa neke igracke)? Sta da koristim kao podlogu, a sta kao kuciste?
Pronalazenje odgovarajuceg el. motora
Gdje da pronadem odgovarajuci motor? Da li da ga kupim i gdje? Treba mi motor koji ce moci da pokrene citavo vozilo a i da ide nekom umjerenom brzinom.
Pronalazenje odgovarajuceg izvora napona
Kakve baterije da koristim? Da li da kupim neke koje se mogu puniti? I kako da napravim sistem punjenja te baterije?
To bi bilo otprilike to... Unaprijed hvala svima koji pomognu.