Termometar s DS18B20, simulacija u proteusu?

Rasprava o PIC mikrokontrolerima, PIC projekti i drugo vezano za PIC-eve...

Moderators: pedja089, stojke369, [eDo], trax

Post Reply
mdj300B
Napredujem
Napredujem

Termometar s DS18B20, simulacija u proteusu?

Post by mdj300B »

Kako se ne kužim dovoljno u programiranje mikrokontrolera i simulaciju programa u proteusu, treba mi pomoć. Hvala unaprijed!

Radi se o sledećem. Kako mi je trebao dovoljno precizan termometar odlučio sam se na ovu verziju s DS18B20 digitalnim senzorom i pretražio pola neta za što elegantnijom solucijom (čitaj jeftinijom) u stvari gotovim projektom.

Na prvom mjestu je bila nabavljivost dijelova kod nas (i bližoj okolini) zatim mora bit 7seg led display(niža cijena a i radi na niskim temp.), mora bit PIC (jedino za njega imam programator tj. JDM) i naravno taj PIC mora bit nabavljiv kod nas.
I napokon nađem stranicu ali na rumunjskom ili ruskom neznam ni sam:
http://www.pic16.nm.ru/site/thermometer ... meter.html i kao što vidite negdje na sredini stranice tip ima sve odrađeno u proteusu. Ima dvije verzije, jedna s 16F84 a jedna s 16F628. Mene interesira ova s 16F84 (imam
kod sebe jedan viška, pa bi ga mogao iskoristiti).

I skinem ti ja taj proteus (onu rapidshare verziju 7.1 sp2 s pach) i malo pogledam program , čini se dosta dobar program, i napokon otvorim taj projekt od tog rumunjca i pokrenem simulaciju kad me dočeka upozorenje:
The "createactivemodel" function was not found in "DS182X.DLL".
Što bi mogao biti uzrok?

Pozdrav
pedja089
Administrator sajta
Administrator sajta

Post by pedja089 »

nedostaje ti "DS182X.DLL".. potrazi na netu...
mdj300B
Napredujem
Napredujem

Post by mdj300B »

A di da to nađem :?
Inače imam još jednu verziju samo za probu s istim senzorom http://rapidshare(dot)com/files/61467079/DS18B20.zip.html i ova simulacija radi bez greške ali mi projekt ne odgovara zato što je s LCD display-om.
pedja089
Administrator sajta
Administrator sajta

Post by pedja089 »

googlaj malo...
a zasto bi radio simulaciju?
napravi plocicu i gotovo...
Branko22
Napredujem
Napredujem

Post by Branko22 »

Pitanje je koliko je precizno to tvoje "precizno"?
Da li mislis stvaro na tacnost ili na rezoluciju?
Ako si zadovolan sa +/-1°C preporucio bih ti da se ostavis DS-a
i uzmes uobicajan KTY81. Uostalom evo ti i linka:
http://www.sprut.de/electronic/pic/proj ... thermo.htm

Ako imas problema sa nemackim javi mi se za pojasnjenje.
mdj300B
Napredujem
Napredujem

Post by mdj300B »

pedja089 wrote:googlaj malo...
Ma mogu ja guglat i jesam al kako reče prvi put koristim proteus pa mi je sve novo i nisam uspio skužit što sve trebam da riješim problem, može neki link na tutorijal ili slično, što konkretno trebam napraviti?

Zašto bi radio simulaciju, pa htio sam vidjet kako to izgleda prije nego što napravim tj. zanima me dali ispod -10°C pokazuje u smislu -10C ili -10,0 tj. dali pokazuje i desete djelove ispod -10°C a kako je čovjek već napravio to sve u proteusu tj. na njegovoj stranici ima zip file s simulacijom pa zašto da ne provjerim kako šljaka. Jesil ti probao, jel kod tebe može?
mdj300B
Napredujem
Napredujem

Post by mdj300B »

Branko22 wrote:Pitanje je koliko je precizno to tvoje "precizno"?
Da li mislis stvaro na tacnost ili na rezoluciju?
Ako si zadovolan sa +/-1°C preporucio bih ti da se ostavis DS-a
i uzmes uobicajan KTY81. Uostalom evo ti i linka:
http://www.sprut.de/electronic/pic/proj ... thermo.htm

Ako imas problema sa nemackim javi mi se za pojasnjenje.
Kao prvo hvala za link, tačnost od +/-1°C je dobra ali mi nije dovoljna, tj. kad mislim precizno onda mislim precizno precizno. Znači i rezolucija i tačnost.
Znaš sigurno i sam, evo recimo, trenutno imam obični kupljeni jeftini digitalni termometar koji ima dva očitanja, za unutra i vani i naravno pokazuje desete dijelove ( 23,4°C, znači ima rezoluciju) a tačnost je +/-1,5 do 2, katastrofa.

Ova verzija s DS je stvarno precizna ( dobro, nije za medicinske potrebe) u najgorem slučaju +/-0,5°C za opseg od -10 do 85°C (u praksi +/-0,3) i što mi je najvažnije u tom opsegu ima dosta veliku linearnost (znači kad očitam da je temp. narasla 5,0°C onda je stvarno toliko i narasla).
pedja089
Administrator sajta
Administrator sajta

Post by pedja089 »

mdj300B wrote:
pedja089 wrote:googlaj malo...
Ma mogu ja guglat i jesam al kako reče prvi put koristim proteus pa mi je sve novo i nisam uspio skužit što sve trebam da riješim problem, može neki link na tutorijal ili slično, što konkretno trebam napraviti?

Zašto bi radio simulaciju, pa htio sam vidjet kako to izgleda prije nego što napravim tj. zanima me dali ispod -10°C pokazuje u smislu -10C ili -10,0 tj. dali pokazuje i desete djelove ispod -10°C a kako je čovjek već napravio to sve u proteusu tj. na njegovoj stranici ima zip file s simulacijom pa zašto da ne provjerim kako šljaka. Jesil ti probao, jel kod tebe može?
ja u proteusu imam DS1822. obrisi taj tvoj sa seme i ubaci koji imas u proteusu, i onda ces moci raditi simulaciju
evo probao sam tako i evo slike

Image
mdj300B
Napredujem
Napredujem

Post by mdj300B »

Pedja hvala ti na trudu a sad idem radit pločicu.
Cao.
buco

Post by buco »

Pa 18B20 ima 4 razine preciznosti 9 10 11 i 12 bita , ova zadnja ima korak od 0,0625 stupnjeva i ne lose za dovoljno precizna mjerenja .

Ja ga koristim u jednom uredjaju i driver sam pisao sam za Atmelove mega i AVR jezgre !..
Sto ti je inace najpametnije ako zelis iskoristit perfomanse ICa kojeg dodajes u sustav .....
Driveri public...hmmm cesto su vise kao "reklama" , tj u demo modu ..pa ne koriste sve perfomanse ICa za kojeg su radjene..to je uglavnom problem public drivera generalno ...

Pozdrav
Lukand
Odlično uznapredovao
Odlično uznapredovao

Post by Lukand »

Samo malo, to je simulator u proteusu, pa ako je može li se simulirati AT89C2051 ili sl. atmel
http://land1.blog.hr" onclick="window.open(this.href);return false;

I like software and hardware
My hobbies are PHP programmering, PCB creating and C++ 3D progrmming
http://www.speedtest.net/result/698562022.png" onclick="window.open(this.href);return false;
TheMaster
Pravo uznapredovao :)

Re: Termometar s DS18B20, simulacija u proteusu?

Post by TheMaster »

Dizem "malo" staru temu, ali zanima me kako je ovo na kraju završilo, dali je neko sa foruma sklepao ovo ?
TheMaster

Re: Termometar s DS18B20, simulacija u proteusu?

Post by TheMaster »

Pobjegao edit;
samo da dam link za shemu

http://translate.google.com/translate?j ... auto&tl=hr" onclick="window.open(this.href);return false;
Post Reply