Uvod u servisera :D

Forum o svemu i svačemu, ALI vezanim za elektroniku.

Moderators: pedja089, stojke369, [eDo], trax, LAF

Post Reply
alen_z
Napredujem
Napredujem

Uvod u servisera :D

Post by alen_z »

Ok, nakon dugog vremena lutanja i trazenja cime bi se bavio odlucio sam se posvetit PC hardwareu, tj. samome servisiranju istog :)

Za pocetak sam skinio winscope i volio bi pocet od samog proucavanja PC napajanja.
E sad, volio bi ako bi mi netko mogao dat par uputa, literature, savjeta itd kako prepoznat i koji su simptomi na PC-u kada rikne napajanje, kako pronaci element koji je neispravan i sl.

Zanima me za pocetak kako se uopce nalaze neispravni elementi, znaci serviser dobije neku plocu sa 200 dijelova i na koji nacin od pronadje tocno taj dio koji stvara problem, i kako iskoristit winscope za pronalazenje neispravnih uredjaja??

Pozdrav
r2d2
Pravo uznapredovao :)

Post by r2d2 »

dobijes neispravnu plocu i jednostavno ju zamjenis novom :lol:
98% racunalne opreme se NE popravlja jer je nezahvalno i neisplativo!
alen_z
Napredujem
Napredujem

Post by alen_z »

Sad si me bas bacio u depru.. ali istina, naravno da je lakse kupit mreznu karticu za 40 kn nego trazit i zamjenjivat neispravni dio na pokvarenoj... jos te to skuplje izadje, potrosis 3 dana da nadjes koji je element (ili mnozina..) i dok ih nadjes u ducanu, obicno ih niti nema u chipoteci, elmatisu.. pa onda dok ih narucis izvana, pa cekas 3 tjedna da dodju pa dok platis postarinu, vec si mogao kupit ta 3 nova dijela :D

Ali kod TV-a mislim da je ipak druga stvar..
master

Post by master »

evo da se i ja malo ubacim u ovu temu :D
šta vi ljudi mislite da li se isplati servisiranje mobitela s obzirom da su svaki dan sve jeftiniji?
DigiSoft
Napredujem
Napredujem

Post by DigiSoft »

alen_z spored prasanjevo mi izgledas na pocetnik vo elektronikata :D. Ne se luti ali stvarno ova sto go prasuvas e mnogu prosto i ednostavno prasanje za mnogu delikatna, precizna i skapa elektronika.

Kako prvo za da go pronajdes rasipaniot del treba da imas mnogu golemo iskustvo vo elektronikata a vo ovoj slucaj da gi poznavas kompjuterite i toa mnogu detalno.
Kako vtoro nemoze so eden softver da najdes koj e defektot.
Za da bides serviser treba da imas mnogu skupa oprema. Treba da imas digitalen unimer od 70Eura, a da ne zboram za ostanatata oprema kako sto e lemilna stanica so topol vozduh (hot air station). Ova lemilo ti e osnovno nesto vo mikroeletronikata i kosta povekje od 500Eura. Treba da imas na raspolaganje mnogu hardver za testiranje. Treba da imas obavezno EPROM Flasher za ploci na koj im e rasipan biosot.

Ova se samo nekoj osnovni raboti sto treba da gi imas za da bides vistinski serviser koi denes malku gi ima.

Isto taka treba da znaes koj integralec ili del za sto sluzi za da mozes da go najdes defektot i da go otsranis. Mora da imas softver so baza na integralci i delovi.
Ima use eden kup raboti ali sega nemozam da gi nabrojuvam.

Ako stvarno sakas da bides serviser a ne se razbiras mnogu a i ne sakas da frlis golema para za oprema togas otvori servis kako sto 80% od serviserite otvaraat.
Dobies kompjuter, go otvaras gledas koj hardver e rasipan, go frlas i stavas nov ali se razbira ovoj nacin go znaat mnogu samouki lugje taka da se razbira deka i biznisot kje ti bide pomal ako rabotis na ovoj nacin.

PS: Ne se isplati da popravas hardver osven za nekoj mnogu specificni i retki kompjuteri ili serveri.

Pozdrav.
Smjesko
Stariji član
Stariji član

Post by Smjesko »

@alen_z, ako se zelis baviti servisiranjem racunala, ne mozes se ograniciti samo na hardver. Moras pokrivati kompletno podrucje, znaci i softver - barem onaj koji se tice radnog sustava i pogonskih programa.
Filozofija proizvodnje danas je iz temelja drukcija od nekadasnje. Svodi se na modularnost, tako da kad ti crkne na primjer napajanje - jednostavno ga zamijenis novim. Buduci da se vecina modula na racunalima (maticna ploca, graficka i ostale kartice (uz izuzetak napajanja) uglavnom proizvode u SMD tehnologiji gdje roboti odradjuju glavninu posla - dijagnostika i zamjena neispravnih komponenti je mukotrpna, zbog toga sto su iste sitne. Za taj posao moras imati skupe i precizne alate i dobar vid (koji naprezanjem tijekom vremena oslabi). Kad gledas tu svu pricu s ekonomske strane (ulaganja u alat i znanje, te eventualno prostor za neki servis) i kad dodas faktor konkurencije i relativno niske cijene modula koje sam naveo - vec u pocetku si u minusu, jer ucestalost hardverskih kvarova na racunalima nije bas tako velika.
Ako nisi toliko ambiciozan da budes "svoj gazda", onda za sitnu lovu mozes raditi u nekom servisu koji je sastavni dio neke velike trgovine racunalima i opremom. Za pocetak mozes otici u Otvoreno uciliste u Vukovarskoj i tamo zavrsiti tecaj za servisera (koji je usput receno bezvezan). Nakon toga prakticni dio obavis u nekom servisu i onda si tek na pocetku. Trebas puno uciti. Google i racunalni casopisi su dobar izvor informacija, medjutim, najbolje bi bilo upisati se u neku specijalisticku skolu, a kasnije i na FER. Tek kad to odgulis, onda ces imati neko respektabilno znanje za posao koji zelis raditi.
alen_z
Napredujem
Napredujem

Post by alen_z »

@DigiSoft, pola sam te pohvatao, pola nisam mada sam shvatio sto zelis reci.

@smjesko,
ne znam sta da ti kazem, upravo to sto kazes je istina.. znaci ja bi bio spreman odvojiti par godina na intenzivno ucenje o svemu ali kad bolje pogledam nema koristi od toga, nema kruha od toga kako bi se reklo..jedino sto bi imao neko znanje a sad kolko bi mi to znacilo ne znam..

Skinio sam par shema od napajanja i mogu ti reci da sam ostao smrznut koliko obicno napajanje ima dijelova i komponenti.

Softverska strana mi nije problem, tu sam vec potrosio godina i godina na ucenje i proucavanje.
Problem kod hardwarea mi je sto nemam dobrog izvora znanja, citao sam ja puno knjiga o hardwareu i znam puno toga, pocevsi od L1 memorije na procesoru do northbridge cipa, BIOS-a i ostalih stvari no meni treba PRAKSAAAAA, a nisam niti jednu takvu knjigu nasao, a iskreno da kazem nemam ni novaca da bi sad kupio neki komp stari pa da ga rastavljam i proucavam sto opet nema smisla, vidjet cu hrpu ploca i hrpu dijelova na svakoj od njih...

Mene zanima gdje su danasnji serviseri (oni iskusniji i sa zavidnom kolicinom znanja) stekli sve to znanje, gdje su se izpraksali, gdje su sve to pohvatali i sl.. vjerovatno je to razlog zasto u zivotu nisam vidio servisera ispod 30 godina :D

Mislim da je to problem u Hrvatskoj i okolnim zemljama (balkanskim).. nemamo odakle crpit znanje, dok je Amerima puno lakse, tamo im starci kupe 4 BMW-a ako ce svoju debelu guzicetinu pomaknut
alen_z
Napredujem
Napredujem

Post by alen_z »

Sad kad malo razmislim o svemu, slazete li se sa mnom da su serviseri premalo placeni s obzirom na svoje znanje i iskustvo koje su godinama stjecali i trovali se olovom?
Dok neki bankari koji su zavrsili ekonomiju zgrcu 3 puta vece pare i ne moraju se bojat dal ce si skurit ruku sa lemilicom, il dal ce se otrovat od olova i dal ce izgubit vid i biti zgrbljen radi sjedenja
Smjesko
Stariji član
Stariji član

Post by Smjesko »

alen_z wrote:...
Mislim da je to problem u Hrvatskoj i okolnim zemljama (balkanskim).. nemamo odakle crpit znanje, dok je Amerima puno lakse, tamo im starci kupe 4 BMW-a ako ce svoju debelu guzicetinu pomaknut
Slazem se da je u Americi lakse, barem sto se tice dostupne literature, ali ucenje je podjednako tesko i zahtjeva vrijeme. Praksu i iskustvo mozes steci radom, ucenjem i izmjenjivanjem informacija s drugima u bransi.

Sto se tice "4 BMW-a" tu se ne bih slozio s tobom. Tamo sineki moraju raditi i sami si zaraditi BMW-e. Jedino ovdje kod nas u truloj drzavi tate tajkuni kupuju (kujinim) sinovima BMW-e jer ne placaju poreze i onda ti sinovi ubijaju druge ljude po cesti.
DigiSoft
Napredujem
Napredujem

Post by DigiSoft »

I jas se slozuvam so alen_z. Taa toerija deka vo Amerika decata sami zarabotuvaat i deka decata sami si kupuvaat BMW, ne ja poddrzuvam i toa e edna golema propaganda i reklama na Amerikanskiot narod zatoa sto se procueni po nivnata lezernost, glupost i mrzlivost!!!
Nema teorija nekoe dete nedorasnato od 17 godini da zaraboti za BMW osven ako ne e diler na droga ili nesto taka. Fakt e deka vo Amerika tato i mama mu kupuvaat sve. E sega toa e i kaj nas dojdeno vo posledno vreme. Kako sto ja sobravme cela kultura od Amerikancite i sekoe gjubre od niv taka go prifativme i nacinot, tato i mama da mu kupat na sinot. Toa e fakt.
DaTi
Odlično uznapredovao
Odlično uznapredovao

Post by DaTi »

Sada su svi krenuli na varijantu da otvore radnju sa kompiuterima u mom gradu ih ima barem 5 sto je puno. Ako mislis samo hardwer tu ti nema puno leba. Moras barem znati softwer praviti programe po zelji kupaca, isto je dobar posao umrezavanje racunara u nekim vecim firmama, web dizajn, skolu racunara... i mnogo stosta drugog. Sto ti je veci izbor to je bolje :wink: :D
alen_z
Napredujem
Napredujem

Post by alen_z »

Ma znam, nista od toga.. ucit cu i znat cu cisto radi sebe i radi svoga gusta i zato sto to stvarno volim, a za pare... naci cu neki drugi izvor :)

Jos sam zaboravio da bi mi drzava uzela pola sebi sto bi zaradio, kakti porezi i takve stvari, tako da bi bio samo u minusu :D
Post Reply