Nakon posvećivanja pažnje nekim knjigama koje sam nabavio preko neta, u kojima se detaljno opisuju sustavi za bežično prenošenje informacija i wmedia distribucijom.
Mogu Vam sa sigurnošću reč da možete slobodno zaboraviti na FM pojačala sa snagama većim od 1W. Znam da ste neki od Vas uspjeli postići dobre domete i svaka Vam čast, ali faktori koji su tome pogodovali nisu Vam pali napamet ni u najluđoj mašti.
Radi se o tome da nemožete izvuči snagu iz tranzistora i sl. komponenata jer jednostavno oni nisu za to. Postoji jedna tajna o kojoj se šuti, a to je da svi malo jači i jaki odašiljači koriste lampaška pojačala snage kako bi mogli dobiti pravu snagu i pravi domet.
Ovo je samo savjet da ne ulažete neke velike cifre u FM i sl. sprave jer jednostavno nećete biti zadovoljni sa njihovim radom. Ja sam dao dosta novaca za to i na kraju odustao od svega.
Zanima me imam li pravo??? Obrazloženje!!
Info oko FM bubica
Moderators: pedja089, stojke369, [eDo], trax
Info oko FM bubica
Đoni je za mene MRTAV ČOVJEK!!! R.I.H.
Naravno da nisi u pravu, npr iz motorolinog tranzistora MRF245 mozes izvuc oko 80W predajne snage na FM podrucju (mislim na podrucje za radio stanice znaci 88-108 MHz).
A to sa elektronskim cijevima nije potrebno , sve dok nebi htio ici na vece snage, jer su one pogodne za to. Npr neki signal na oko 10GHz i snagom od 100W bi bas moro sa cijevima odradit (npr. link do satelita do kojeg dodje na kraju samo 10mW ili sl.)
Osim toga svega , nema tajni na ovom svijetu, samo nenacitanih ljudi....
A to sa elektronskim cijevima nije potrebno , sve dok nebi htio ici na vece snage, jer su one pogodne za to. Npr neki signal na oko 10GHz i snagom od 100W bi bas moro sa cijevima odradit (npr. link do satelita do kojeg dodje na kraju samo 10mW ili sl.)
Osim toga svega , nema tajni na ovom svijetu, samo nenacitanih ljudi....
Re: INFO ZA SVE
Ovo ti je prva i osnovna greska cijelog tvog posta...Flash wrote:Nakon posvećivanja pažnje nekim knjigama koje sam nabavio preko neta...
Zaboraviti? Da li si nekad cuo za tranzistor BLV25? Idealan za pojacala snage za 88-108 MHz. Obrazlozenje? Profesionalno pojacalo za difuzne radio stanice. Hoces sliku? Evo izvoli, 250W pojacalo., radi GODINAMA bez prestanka iako je iz njega nemoguce izvuci snagu!?Flash wrote:Mogu Vam sa sigurnošću reč da možete slobodno zaboraviti na FM pojačala sa snagama većim od 1W. Znam da ste neki od Vas uspjeli postići dobre domete i svaka Vam čast, ali faktori koji su tome pogodovali nisu Vam pali napamet ni u najluđoj mašti.
http://www.elektronika.ba/forum/uploadz ... f_250w.jpg
No comment.Flash wrote:Radi se o tome da nemožete izvuči snagu iz tranzistora i sl. komponenata jer jednostavno oni nisu za to. Postoji jedna tajna o kojoj se šuti, a to je da svi malo jači i jaki odašiljači koriste lampaška pojačala snage kako bi mogli dobiti pravu snagu i pravi domet.
Nije dovoljno samo citati knjige...Flash wrote:Ovo je samo savjet da ne ulažete neke velike cifre u FM i sl. sprave jer jednostavno nećete biti zadovoljni sa njihovim radom. Ja sam dao dosta novaca za to i na kraju odustao od svega.