Smetnje od pumpe jaaako smetaju monitoru

Forum o svemu i svačemu, ALI vezanim za elektroniku.

Moderators: pedja089, stojke369, [eDo], trax, LAF

Cika Spasoje
Pravo uznapredovao :)

Smetnje od pumpe jaaako smetaju monitoru

Post by Cika Spasoje »

Pozdrav!

Ovako, dakle da odma prijeđem na stvar: zbog prepravke vodenog hlađenja na PC-u sam morao staviti pumpu u blizinu monitora, pumpa radi na 220V, te je potopna ( mala za akvarij ) ali kad ju uključim slika na monitoru počinje drhtati, odnosno monitor je podložan smetnjama. Sad zanima me dal bi se stvar popravila kako ako recimo između monitora i pumpe stavim neku metalnu pregradu, ili da stavim bakrenu ( metalnu ) mrežicu između monitora i pumpe. Sad sam monitor stavio na drugi kraj stola i nije više jako intezivno ali se primjeti, ko rad recimo na 50Hz. Umara oči, a pumpa mora stalno radit da tjera vodu :)
Svi čipovi rade na bijeli dim, dok taj dim izađe iz njih, ... oni više ne rade.
Image
SaNsKi_Dk

Post by SaNsKi_Dk »

ppa sta smeta. magnetizam ili mrezna smetnja
Smjesko
Stariji član
Stariji član

Post by Smjesko »

Buduci da je to membranska pumpa, smetnji ces se rijesiti fizickim udaljavanjem iste od monitora, ili oklapanjem "permalloy" limom koji sluzi za oklapanje transformatora zbog istog razloga. Trece rjesenje je zamjena pumpe nekom sa elektromotoricem.
SaNsKi_Dk

Post by SaNsKi_Dk »

po cemu znas da je membranska?
MladaNada
Stariji član
Stariji član

Post by MladaNada »

Idealno bi bilo da skupis pare i kupis polovan ili nov LCD! Ja sam ga skoro dobio i prezadovoljan sam!
Probaj naci bilo kakvu metalnu kutiju, mozda ti dovoljno pomogne!

Off: ne razumijem se oko pumpi, daj mi neki link da vidim kako izgleda ta membranska ili napisi nesto o tom kako radi, zanima me :shock: !
Cika Spasoje

Post by Cika Spasoje »

Mah, lol samo sam se pribojavao odgovora tipa: kupi novi monitor :roll: :roll: :wink:

Potopna pumpa, rotor je samo propeler i čini mi se magnet/ferit, ostalo je uklopljeno u plastično kućište i izolirano od dotoka vode. s tim da ima u sebi kanale kroz koje vuće dio vode pa se pumpa djelom ohladi.

E sad za ovo za monitor:
a) Ne mjenjam monitor ni da mi daš 200LCD-a po kunu bili oni 26"wide,
b) pumpu također, jer je nečujna a diže vodu do 2.4 metra a ima max protok do 1800L/h

Pokušavao sam alu folijom, itd ali ništa čak mi se čnilo da ona pogorša stvar, sad je pumpa najviše moguće udaljena od monitora ( čitaj: više neide ) i još se u igrama osjeti, dok surfam i ne tolko nego u igrama, gdje ima puno overdraw efekta i gdje su teksture izražene.
Image
pedja089
Administrator sajta
Administrator sajta

Post by pedja089 »

probaj oklopiti kabal od monitora folijom...
MladaNada
Stariji član
Stariji član

Post by MladaNada »

Nema to veze, stvar je u tom sto sama cijev ne podnosi nikakvo magnetno polje ili jace radio talase u blizini!
Meni je nekad tresao sliku od blizine obicnih malih zvucnika za comp!
Zamotaj monitor u foliju :D :D :D
Foliju kojom omotas pumpu probaj uzemljiti (uzmi izvod iz uticnice), dace bolje rezultate!
SaNsKi_Dk

Post by SaNsKi_Dk »

pedja089
Administrator sajta
Administrator sajta

Post by pedja089 »

SaNsKi_Dk wrote:Probaj vako nesto http://el-supply.dk/?Gid=&Vid=2127
njemu to ne treba.
on ima smetnje od magnetnog polja koje stvara pumpa, koliko sam ja shvatio
Cika Spasoje

Post by Cika Spasoje »

DA, da em smetnje :D nije od monitorskog kabla jer se pumpa nalazi maltene kraj grafičke kartice odnosno priključka na monitorni kabal, a imam BNC kabel, jako je kvalitetno oklopljen, monitor je CRT 22", kvalitetan je, a slika je još bolja dok se spoji BNC kablom, samo me malo pumpa zeza :( , budem ju omotao folijom i to uzemljio, a ako ne pomogne :D onda monitor omotam folijom ( LoL :lol: :lol: )
Image
pedja089
Administrator sajta
Administrator sajta

Post by pedja089 »

ako ne uspe, onda nabavi pumpu za akvarijum, ali koja se ne potapa. imao sam ja jednu taku u akvarijumu dok nije crkla...
onda produzis creva i bacis je u neki cosak...
Cika Spasoje

Post by Cika Spasoje »

Ma nije to samo tako, bacit u čošak i ( nedajbože produživat cijevi ), produljenjem cijevi se gubi na performansama, kao i suženjem cijevi se gubi na protoku. Čim je sistem cijevi duži od max duljine, njihov promjer ( unutarnji ) mora biti 1/2 x veći od normalnog, da bi pumpa nesmetano radila. ma zguro bi ja nju i u kućište, al hebiga nemogu rezervar stavit unutar ( a rezervar je flaša od soka ( 5L ) na pola prerezana ) :D i to nemoš smjestit ni da oću PC, nemam mjesta. :lol:
Image
Cika Spasoje

Post by Cika Spasoje »

Ništa, folija ne pomaže, ni na monitoru ni na pumpi, uzemljena naravno. Sada ću pumpu probat nekako nagurat u kućište, pa ako ništa drugo raditi spremnik od pleksija.
Image
MladaNada
Stariji član
Stariji član

Post by MladaNada »

Bilo je glupo od mene da ti predlazem foliju, jer magnetno polje lako kroz nju prolazi! Probaj naci komad lima ili tako neceg (ja bih probao dio kucista od videa, receivera...) da stavis izmedju, vjerovatno ce pomoci! Folija je dobra kod zastite od smetnji tipa radio talasa!
Cika Spasoje

Post by Cika Spasoje »

Ajmo ovako, da recimo napravim neku ko kutijicu od takovog lima ( od videorekordera, itd ) pa da unutar smjestim pumpu? Na taj način bi riješio stvar? Vjerovatno bi, jer oni to imaju da se zaštite itd, idem probati od videorekordera pleh stavit između ako radi, osto je vcr bez krova nad glavom xD
Image
Nedim_
Napredujem
Napredujem

Post by Nedim_ »

cika spasoje imam jedno pitanje posto namjeravam parvit tu pumpu zaista mi treba.... pa ako imas kakvo upustvo ili slika da objavis ?? ako ti nije tesko :roll:
Cika Spasoje

Post by Cika Spasoje »

Nedim_ wrote:cika spasoje imam jedno pitanje posto namjeravam parvit tu pumpu zaista mi treba.... pa ako imas kakvo upustvo ili slika da objavis ?? ako ti nije tesko :roll:
Ček.. misliš napraviti pumpu ili?
Ako ju misliš raditi bolje nemoj, kupi gotovu... više novaca ćeš potrošiti pravljenjem pumpe nego da ju kupiš od "kineza"

Edit: Ne pomaže ni bočna stranica od Chiefteca, ni poklopac od recivera, sve uzemljeno. Budem probal nabaviti taj permalloy lim, pa da vidim dal bu uspijelo. Javim rezultate.
Image
Nedim_
Napredujem
Napredujem

Post by Nedim_ »

Cika Spasoje wrote:
Nedim_ wrote:cika spasoje imam jedno pitanje posto namjeravam parvit tu pumpu zaista mi treba.... pa ako imas kakvo upustvo ili slika da objavis ?? ako ti nije tesko :roll:
Ček.. misliš napraviti pumpu ili?
Ako ju misliš raditi bolje nemoj, kupi gotovu... više novaca ćeš potrošiti pravljenjem pumpe nego da ju kupiš od "kineza"

Edit: Ne pomaže ni bočna stranica od Chiefteca, ni poklopac od recivera, sve uzemljeno. Budem probal nabaviti taj permalloy lim, pa da vidim dal bu uspijelo. Javim rezultate.
MISLIO PRAVIT.....al ako ti tako kazes vjerujem ti 8)
Cika Spasoje

Post by Cika Spasoje »

:D ma kupi gotovu, nemoj se zezat pravljenjem. ;) Riješo problem, pumpu sam odmaknuo još 3cm od monitora i više nema nikakvih naznaka da ona radi, još je sva u spužvama, a i rezervoar je u spožvama tako da ju nit ne čujem. :)
Image
Post Reply