uzemljenje
Moderators: pedja089, stojke369, [eDo], trax
uzemljenje
kako mogu ispitati da li imam uzemljenje u zgradi, odnosno shuko utichnici ?
Re: uzemljenje
Skini utičnicu i pogledaj dali imaš tri žice ona u sredini obično žuto-zelena je uzemljenje.cHeMiR wrote:kako mogu ispitati da li imam uzemljenje u zgradi, odnosno shuko utichnici ?
Ako misliš provjeravati dali je žica od uzemljenja u prekidu, to će biti malo teže . Postoje instrumenti za to ali su malo skupi i teže ih je za nabavit.
spoji nulu na uzemljenje i ako ti izbaci fidovka znaci da imas uzemljenje.
instrument ti kosta 100-150 eura
http://www.elektronika.ba/forum/uploadz ... pts100.jpg
Zavisi koji je tip sklopke, ne mora znaciti da ce izbaciti pri spoju nule i uzemljenja...r2d2 wrote:spoji nulu na uzemljenje i ako ti izbaci fidovka znaci da imas uzemljenje.
Hocu ali necu tebi ovako ako uzmes jednu f.sklopku od 0,5A a potrosnja u strujnom krugu je manja od pola ampera razliku ka ulazu na jednoj fazi i nulnom izlazu nece moci primjetiti, u stvari hoce ali joj to nece biti dovoljno da izbaci, zar ne...
Nece ni izbaciti ako nema potrosaca u kuci a spoji nulu i uzemljenje...
Ti si naveo strujni krug i to te malo izvlaci ali eto oto gore u vrhu je ok za tvoje pitanje "zasto nece"
Ti si naveo strujni krug i to te malo izvlaci ali eto oto gore u vrhu je ok za tvoje pitanje "zasto nece"
Problem imamo i mi.
Kod mene ne ali komshija iznad mene u stanbenoj zgradi gde zivim povremeno ne svaki put cev u kupatilu mu je topla skoro vruca a nije mu boljer uklucen, tamo gde su spojevi na metalnoj cevi jednom sam video da se pojavljuje varnica i beli dim. Faza i nula ima 225V faza i zemlja 240V nula i zemlja nekoh 12-15 volti, izmedju vodovodne cevi i uzemlenje ima 15V.
Moze li mi neko dati objashnenje.
Jeli opasno po zivot?
Kod mene ne ali komshija iznad mene u stanbenoj zgradi gde zivim povremeno ne svaki put cev u kupatilu mu je topla skoro vruca a nije mu boljer uklucen, tamo gde su spojevi na metalnoj cevi jednom sam video da se pojavljuje varnica i beli dim. Faza i nula ima 225V faza i zemlja 240V nula i zemlja nekoh 12-15 volti, izmedju vodovodne cevi i uzemlenje ima 15V.
Moze li mi neko dati objashnenje.
Jeli opasno po zivot?
To become old and wise, you must first be young and stuped!
problem reshen.
jedan od stanara zgrade imao je vezani boljer greshkom. nula i zemlja su bili razmenjeni. kada sam povezao boljer kako treba napon izmedju zemle i nule je pao na 0,5V, vodovodna cev se ohladila za 5 minuta. pre toga smo nekolko puta pushtali i gasili boljer i proveravali cev. defekt je otklonjen.
kako sam otkrio od 18 stanova gde je defekt, jer se defekt javljao samo kada je komshijev boljer uklucen.tri dana sam trazio jer se defekt nije bio stalan. prikacio kod mene voltmetar iznad pc-ja i u shteker na izmedju nulu i uzemlenje.kada mu boljer bio isklucen imao sam 0,5-1V kada je uklucio voltaza je bila izmedju 15V i 55V, variralo je sigurno od otpora i temperaturi grejaca, i imali smo 20 minuta otprilike dok ne iskluce boljer.
gledali u voltmetar i jedan je vadio osigurace dole u ulazu jedan po jedan stan cekali da napon na voltmetu padne na 0,5-1V. to se i desilo locirali smo stan i za 10 minuta otkili defekt u boljeru.da bi otklonili defekt neki su trazili cak 45000 denara (750 eura).Pogodite ko je sada najveci frajer u ulazu. Zamislite kako su lica komshinicama bila nasmijana kada smo otklonili defekt
izvinite za gresheke pri pisanju, ja sam only MACEDONIAN.
jedan od stanara zgrade imao je vezani boljer greshkom. nula i zemlja su bili razmenjeni. kada sam povezao boljer kako treba napon izmedju zemle i nule je pao na 0,5V, vodovodna cev se ohladila za 5 minuta. pre toga smo nekolko puta pushtali i gasili boljer i proveravali cev. defekt je otklonjen.
kako sam otkrio od 18 stanova gde je defekt, jer se defekt javljao samo kada je komshijev boljer uklucen.tri dana sam trazio jer se defekt nije bio stalan. prikacio kod mene voltmetar iznad pc-ja i u shteker na izmedju nulu i uzemlenje.kada mu boljer bio isklucen imao sam 0,5-1V kada je uklucio voltaza je bila izmedju 15V i 55V, variralo je sigurno od otpora i temperaturi grejaca, i imali smo 20 minuta otprilike dok ne iskluce boljer.
gledali u voltmetar i jedan je vadio osigurace dole u ulazu jedan po jedan stan cekali da napon na voltmetu padne na 0,5-1V. to se i desilo locirali smo stan i za 10 minuta otkili defekt u boljeru.da bi otklonili defekt neki su trazili cak 45000 denara (750 eura).Pogodite ko je sada najveci frajer u ulazu. Zamislite kako su lica komshinicama bila nasmijana kada smo otklonili defekt
izvinite za gresheke pri pisanju, ja sam only MACEDONIAN.
To become old and wise, you must first be young and stuped!
covece ti bre perfektno pricas srpski, a sad sibaj kod komsinice
http://galeb.etf.bg.ac.yu/~iv060455d/
Mnogo besplatnih knjiga o elektronici
http://electronic-ebooks.blogspot.com/
Mnogo besplatnih knjiga o elektronici
http://electronic-ebooks.blogspot.com/
"problem reshen.
izvinite za gresheke pri pisanju, ja sam only MACEDONIAN."
@Sanski, Vjerojatno po ovome sto je podebljano. Ove rijeci se pisu drukcije u hrvatskom i u bosanskom (vecina).
izvinite za gresheke pri pisanju, ja sam only MACEDONIAN."
@Sanski, Vjerojatno po ovome sto je podebljano. Ove rijeci se pisu drukcije u hrvatskom i u bosanskom (vecina).
Last edited by Smjesko on 24-09-2007, 08:00, edited 1 time in total.
Kad spojis nulu i uzemljenje onda imas kratki spoj i struja je tada beskonacno velika (teoretski) sto je uvijek vece od struje pri kojoj fidovka reagira, dakle vece i od 50mA i od 500mA. Buduci da je covjek koji je otvorio temu pitao za provjeravanje ima li uzemljenje u zgradi (99% je vjerojatnost da u toj zgradi zive ljudi i da imaju potrosace bas na toj fazi gdje je navedena uticnica), realno je ocekivati da bi mu izbacila Fidovka (ako je ima ugradjenu u instalaciji) prilikom spajanja nule i uzemljenja.SaNsKi_Dk wrote:Hocu ali necu tebi ovako ako uzmes jednu f.sklopku od 0,5A a potrosnja u strujnom krugu je manja od pola ampera razliku ka ulazu na jednoj fazi i nulnom izlazu nece moci primjetiti, u stvari hoce ali joj to nece biti dovoljno da izbaci, zar ne...