glava za kazetu

Rasprava o el. shemama, pitanja i diskusije. Ako ti treba neka shema, ovdje pitaj.

Moderators: pedja089, stojke369, [eDo], trax

Post Reply
_mirko_
Napredujem
Napredujem

glava za kazetu

Post by _mirko_ »

zanima me koliko treba biti jak ulazni signal na magnetnoj glavi kad zelim njome snimati na kazetu?
konkretno, ako zelim zvuk sa jedne kazete presnimiti na drugu, treba li signal sa glave pretpojacati?

hvala
Shenda

Post by Shenda »

Zar ti kasetofon kojim snimaš nema level indikator? Na kojem vidiš jačinu signala koji se snima... a onda bi trebao imati i nekakav potenciometar kojim podesiš "jačinu" snimanja.

Ako nema, onda bi trebalo biti automatski, tako da je snimljeni signal jednak ulaznom.
_mirko_
Napredujem
Napredujem

Post by _mirko_ »

nije to kazetofon, dobio sam jeftino kazetni mehanizam skupa sa motorom i glavama i onda to zelim nekako iskoristiti. :D
znaci imam samo signal sa glave i znam da njega treba pretpojacati prije pojacala, ali ne znam kako ide sa snimanjem...
Shenda

Post by Shenda »

Može li taj mehanizam uopće snimati?

Moraš imati i glavu za brisnje koja izbriše ono što je ranije bilo na kaseti, prije snimanja. Postoji više vrsta, sa stalnim magnetom (primitivno), one kojima trebaš dovesti istosmjerni napon (bolje) i one kojima trebaš dati neki signal frekvencije oko 22kHz (najbolje), dakle brišu tako da usnime ultrazvuk...

Mislim da svaka glava za snimanje (i reprodukciju), ima svoje karakteristike, tako da precizan odgovor teško da češ dobiti (iako mi se čini da je napon reda 20 - 40 mV). Probaj izmjeriti koji napon daje ta glava kod reprodukcije (za to ti treba nf-voltmetar - univerzalnim instrumentom to nemožeš precizno izmjeriti!, ili osciloskop), pa toliki (ili malo veći), probaj usnimiti... Ili jednostavno - sistemom pokušaja i pogrešaka. U svakom slučaju pretpojačalo ti treba, po mogučnosti da možeš mijenjati napon izlaznig signala...
_mirko_
Napredujem
Napredujem

Post by _mirko_ »

moze snimati, ima glavu za brisanje (cini mi se da je sa stalnim magnetom jer nema nikakve prikljucke).
kad sam probao snimati sa gramofona spojenog na pretpojacalo, zvuk je bio pretih, a kad sam snimao sa jednog drugog kazetofona i regulirao jacinu potenciometrom snimljeni zvuk je krcao, kao da je bio preglasan...
Shenda

Post by Shenda »

Super :!:

Sad samo nađi koji je napon ulaznog signala pravi... Negdje između... :wink:
Dalo bi se tu teoretizirati na razne teme... Prva koja mi pada na pamet je i prilagodba izlazne impedanse pretpojačala (tog tvog drugog kasetofona) i impedanse glave za snimanje... Što i nije bez veze jer utiče na frekventnu karakteristiku! Koja kod kasetofona i nije neka... Pa upotreba nekog potiskivača šuma (DBS, Dolby...), a postoje i posebna kola koja to rade (LM 1894)...

Ne znam gdje živiš, al' da si negdje blizu dao bi ti jedan kasić da se igraš, kupi mi prašinu u garaži... :lol:
_mirko_
Napredujem
Napredujem

Post by _mirko_ »

hvala ti na pomoci! :D

imam jos jedno pitanje, i to u vezi regulacije brzine motora na tom mehanizmu.
je li dovoljno da samo prilagodim napon nekim trimerom ili mi treba neki regulator (u tom slucaju, LM317 ili nesto jos kompliciranije)?
jos jednom hvala!
btw ja sam u karlovcu
Smjesko
Stariji član
Stariji član

Post by Smjesko »

_mirko_ wrote:... btw ja sam u karlovcu
Evo rjesenja. Buduci da iz Bixaca everyday ide bus kroz Karlovac, Shenda lijepo stavi svoju garazu - ovaj, kazic u bus a _mirko_-nemirko ga preuzme na karlovackom kolodvoru. I svi su happy. :lol:
Shenda

Post by Shenda »

@ _mirko_ - pogledaj da li motor ima kakvu rupicu sa donje strane (strana suprotna onoj gdje je remenica za gumicu)? E, ako ima, pa da je još zatvorena gumom (ili je sakrivena nekim pepirićem), probaj kroz tu gumu gurnutu uski odvijač... Ispod bi mogao biti trimer kojim se kod nekih motora može regulirati brzina. To rješenje je preferirao Philips, ali se može sresti i kod nekih japanaca...

317 je bolje rješenje, iako i za to japanci imaju posebna kola (LA 5551 i slična...)

@ smješko - nije ni to greda (babina)... Baš mi je neki dan otpao put u metropolu... Trebao sam skoknuti po neke papire (i usput se opskrbiti neophodnim djelovima - koji nisu samples), kad ono - tete uredno poslale papire protivno dogovoru... A fino se dogovorili...
Last edited by Shenda on 01-08-2007, 12:33, edited 1 time in total.
_mirko_
Napredujem
Napredujem

Post by _mirko_ »

odlicno :D

kad zavrsim sve skupa (a vjerojatno nece biti uskoro...) javit cu!

hvala
Smjesko
Stariji član
Stariji član

Post by Smjesko »

[quote="Shenda ... kad ono - tete uredno poslale papire protivno dogovoru... A fino se dogovorili...[/quote]

Ma pricaj mi o tome. Kod mene dogovor s "tetama" funkcionira ne po onoj "Muskarci su s Marsa, a zene su s Venere", vec po onoj "Muskarci su sa Zemlje a zene su s Plutona". :lol: A hoce bit' ravnopravne. Joj joooj!
Post Reply