Homemade klima

Forum o svemu i svačemu, ALI vezanim za elektroniku.

Moderators: pedja089, stojke369, [eDo], trax, LAF

pedja089
Administrator sajta
Administrator sajta

Post by pedja089 »

ja mislim da kuciste ni ne treba. ono je i onako kutija samo je prefarbati i malo nasminkati i gotovo. a mislim da onako cela nemoze stati u kuciste.
tmp47c
Napredujem
Napredujem

Post by tmp47c »

Pedja koji je motor kod tebe?
Shenda

Post by Shenda »

tmp47c wrote:Shenda koji motor treba (kompresor)
100W motor? Malo...
Ma ne znam... Al' pogledaj kolike su snage ove tvorničke klime, i koja je frka kako se troši više energije za hlađenje ljeti, nego za grijanje zimi... obično su par kW, pa mi 100 nekako malo... A friz ima 1m kubni (ako ima), pa je to "lako" rashladiti, a soba 4x4 ima oko 40m kubnih... Srečom, neće se hladiti na +4C, al' opet mi nekako malo...

Ma svi ti motori od friza su tu negdje, 100-200W, možda su od zamrzivača jači...
tmp47c
Napredujem
Napredujem

Post by tmp47c »

evo nasao sam od zamrzivaca novije generacije motor ali samo motor (kompresor) :?
sad mi se ne rastura frizider samo zbog kapilare :lol: cevi cu da nadjem nekako ..
:D
kako da izracunam koliki mi treba hladnjak napolju ? u odnosu na unutra
ninja
Pravo uznapredovao :)

Post by ninja »

razmisljo sam nesto
ako se to sve napravi i uzme cijeli sistem iz frizidera, dok ja budem cupao to van sve morat cu izrezat cijevi a time i ispustit freon
i sta onda? gdje da nabavim freon tj jel ima ko to puni
Shenda

Post by Shenda »

Oni frajeri što postavljaju klime! ... bar bi trebali imati!
ninja

Post by ninja »

jel naplacuju puno?
ako znas
Shenda

Post by Shenda »

Nemam pojma...
tox master
Odlično uznapredovao
Odlično uznapredovao

Post by tox master »

ljudi moracu da vas razocaram!
nemojte dzaba da pokusavate da pravite to sto ste zamislili!
kompresor od frizidera (90-100w) nema sanse u bilo kojoj varijanti da radi!
mislim,moze on da radi ali od tog se necete ohladiti sigurno.
mozda u nekoj sobici koja je 2*2m (mozda) bi se osetilo da je nesto hladnije.
a cak i kad bi to radilo kako treba taj mali kompresor ne bi dugo izdrzao.
da ne idem puno u detalje ali frizider je proracunat da postize na isparivacu temperaturu od -10 - -15 a klima treba da ima oko +5 na isparivacu sto je velika razlika.
evo konkretan primjer...
prije par dana mi covjek nudi klimu da kupim za 50km.
klima je ona mala sto je sve u jednoj kutiji i koja moze da se montira na zid bez ikakvih cevi posto sa jedne strane duva topao zrak napolje a sa druge strane duva hladan zrak unutra.
bezveze sam upalio klimu da vidi kako radi posto sam mislio da je nesto dobro (koristili ameri u svojoj bazi) kad ono nista!
tek malo se osjeti da je zrak koji izduvava hladniji od okolnog ali sve u svemu nema sanse da u sobi od 10 kvadrata spusti temperaturu za vise od 1-2 stepena pod uslovom da je soba perfektno izlolovana i da se ne otvaraju vrata nikako.
a inace je na njoj motor snage oko 100w ali zato i nema nista od nje.

eto samo da znate kako to otprilike ide da se ne bi razocarali posle kad sve to napravite.

pozdrav
a evo slke kako izgleda klasican isparivac samo sto ovom na slici fale koljena na krajevima koja preusmjeravaju tok freona iz jedne u drugu cijev.

Image
tmp47c
Napredujem
Napredujem

Post by tmp47c »

eee taman sam obriso prasinu sa frizidera :D
znaci trebalo bi projektovat unutrasnju jedinicu da na njoj bude temperatura 5c
sto poteze experiment znaci vise puta puni prazni sistem zato taj projekt otpada :cry: sto nemam alat da sam probam izvesti tako nesta a nekog drugog platit da 10 puta sece cevi i sklapa to je vec za razmisljanje :lol: ja nebi jednu zicu sekao pet puta i stavljao da mi gazda visi nad glavom poludio bi :D
mozda kad bi bijo u tim vodama uradio bi to sigurno nebi mi bilo tesko
a nabavih motor od 250w
tox master
Odlično uznapredovao
Odlično uznapredovao

Post by tox master »

ma nije toliki problem napraviti to da temperatura na isparivacu bude +5 vec je problem sto motor od frizidera/zamrzivaca nije predvidjen za rad na tako visokom pritisku i ne bi dugo tako radio (crko bi).
a ko hoce da proba,slobodno.
taj motor od 250w je u klasi nekog malo veceg zamrzivaca (400-500l) i teoretski bi mogao prilicno dobro da hladi samo treba napraviti odgovarajuci isparivac i vazdusni kondenzator samo ostaje pitanje koliko bi izdrzao tako.
a sa nekih frizidera se moze skinuti sve bez da se sijeku cijevi pa se moze probati tako bez ikakvih prepravki na kapilarnoj cijevi jer komora u frizideru moze da zaledi zato sto frizider bude zatvoren a kada bi to radilo na "otvorenom" i jos sa nekim ventilatorom ne bi bilo sanse da se na njoj uhvati led sto znaci da bi to moglo i tako da radi.
ajde nek neko bas proba,bas me zanima.
ja sam htio skoro drugaru da pravim neki sistem za hladjenje kompa ali sad ima posla preko glave pa nemam vremena za to.
bas i maloprije su me zvali sa posla ali nisam htio da se javim posebno zato sto je alonso bio u vodjstvu a to ne bi propustio za sve hladnjace svijeta! :twisted: 8) :D

ps:punjenje frizidera ili zamrzivaca sa freonom r-12 je oko 25 eura mada neki na crnjaka rade to i za manje pare.

pozdrav
pedja089
Administrator sajta
Administrator sajta

Post by pedja089 »

motor koji ja imam je nekih 100W. kad sam video razocarao sam se.
mada za dz mogu nabaviti neki jaci.
tatin drug drzi otpad, pa kaze on ima gomilu motora i kaze da je vise od pola ispravno, pa cu vidrti nesto kod njega da iskopam...
taman i potrazim kondezor i isparivac od zamrzivaca....
idem sutra kod njega pa cu vam javiti sta sam uradio
ninja

Post by ninja »

ufuf 25eura mal puno
mislim i da se uspije rijesit nesto sto moze zamjenit klimu nije puno novaca al za ovo sto bi se ja igrao i nado se hoce li upalit il ne
bilo bi malo glupo dat 200kn za punjenje i na kraju nista neradi
tmp47c
Napredujem
Napredujem

Post by tmp47c »

:D da ja sam odustao jer treba dat za par punjenja i covek da visi kod tebe dok smisljas kako i sta ces prepravit.. uff nema goreg posla :lol:
a tamo procitah gotova kosta 600 :? samo niko nekaza dal ima jeftinije i gde
da nebude reklama neknapise cenu ovde a mi cemo trazit na pp adresu :wink:
pedja089
Administrator sajta
Administrator sajta

Post by pedja089 »

odo ja na kampovanje. ne treba mi bolja klima:lol: :lol:
pozz
zmedak5

Post by zmedak5 »

pajdo napravi kombinaciju.
uzmi mali frizder zamrzivac ili sl. i samo prosto u njega stavis izmjenjivac koji vezan sa auto hladnjakom i malom pumpom. i radit ce ti sigurno ko ludo, primest ce te.

Poslani fajl je veæi od maximalno dozvoljenog: 800000 bytes. Sorry.
zmedak5

Post by zmedak5 »

pajdo napravi kombinaciju.
uzmi mali frizder zamrzivac ili sl. i samo prosto u njega stavis izmjenjivac koji vezan sa auto hladnjakom i malom pumpom. i radit ce ti sigurno ko ludo, primest ce te.

http://www.elektronika.ba/forum/uploadz ... titled.jpg
Post Reply