Zasto mi foto postupak ne uspijeva??

Forum o svemu i svačemu, ALI vezanim za elektroniku.

Moderators: pedja089, stojke369, [eDo], trax, LAF

Post Reply
alen_z
Napredujem
Napredujem

Zasto mi foto postupak ne uspijeva??

Post by alen_z »

Kako bi sad razbio nesto, upropastio sam 4 foto plocice.. i sad moram opet ih ic kupovat

Jednostavno sam isprintao shemu, otisao u kopiraonu i tamo su mi extra skopirali na termofoliju, totalno crno, nema sta.. i nakon toga sam lijepo na suncu drzao jedno 13 minuta prekirveno sa 2 stakla od cca 2 mm (nemam jedno debelo pa moram sa dva) i nakon toga u NaOH razvijac, i izgledalo je uredu sve, sve se lijepo vidjelo no jedna strana plocice mi je bila svjetlija od ove druge pa sam vodove nekako jedva sa markerom podebljao i nakon jetkanja lijepo svaki vod na plocici ko da je izgrizen, ima sitne rupice po sebi, "napuknuca" itd. i to mi se stalno pojavljuje!!!

Dal mozda zna netko gdje grijesim??? Ovo me totalno iznerviralo, lijepo sam se 40 minuta przio na suncu..

poz
Shenda

Post by Shenda »

Okreni foliju prema svjetlu pa češ vidjeti da i nije tako crna i extra kako si mislio da je...
pedja089
Administrator sajta
Administrator sajta

Post by pedja089 »

ja mislim da je 13min na suncu previse.
ja sam jednom radio na suncu i osvetljavao sam nekih 3min
trax
Administrator sajta
Administrator sajta

Post by trax »

Uzmi samo jedno staklo, sta ce ti dva?

Stranu folije na kojoj je toner priloni na plocicu. To znaci da ces stampu morati raditi naopako (mirror).

Na suncu nemoj duze od 4 minute !!! Vjerovatno ce ti odgovarati i 2-3min ali to ces skontati.

Ove kupovne plocice koje su vec oslojene sa lakom su mozda stare, i moraces ih osvjetljavati duze vremena. Na suncu mislim da to nece trajati duze od 5 min u tom slucaju.
alen_z
Napredujem
Napredujem

Post by alen_z »

ne znam sta da vam kazem.. obisao sam cijeli grad i svi su me uputili na jedan foto studio kao da imaju najbolji fotokopirni uredjaj, otisao sam tamo i skopirali su mi par puta na termofoliju, i rekao sam mu NAJCRNIJE i tako je i napravio i stvarno je bilo crno, a vodovi su jakooooooooooo uski i mali tako da je nemoguce zalijepit 2 folije pa da ih "pojacam", ne znam... loooooooood sam

jedino da probam sa selojtepom zalijepit.. selojtep propusta UV zrake, jel tako?

poz
alen_z
Napredujem
Napredujem

Post by alen_z »

ok trax, probat cu tako sa jednim staklom... samo moram skupit snage da po ovoj vrucini idem 2 sata do ducana gdje kupujem te plocice..

dal mogu prvo doma u mraku ovako:

1.)uzmem foto plocicu i skinem zastitu
2.)stavim termofoliju na onu stranu gdje je tinta
3.)stavim jedno staklo preko toga
4.)pricvirstim ga jako sa selojtepom tako da mi se ne mice
5.)odnesem van na sunce i drzim 5 minuta

nadam se da bi to bilo to??
a prije toga cu 2 termofolije sljepit sa selojtepom tako da ipak bude i crnije ako je mozda u tome problem!!

pozz
trax
Administrator sajta
Administrator sajta

Post by trax »

Pa probaj prvo 4min. Usput kupi i foto-lak POSITIV 20 da ponovo oslojis te plocice sto ti nisu uspjele.
alen_z
Napredujem
Napredujem

Post by alen_z »

Ma folije su vec prosle jetkanje.. lak je izgledao sasvim super nakon razvijanja... ja sam mislio to je to, super!! a kad je zavrsilo jetkanje, jbga :?

Eh.. ma nije mi tolko hitna ta plocica vec me uzasno zanima zasto je tako proslo.. ludo me zanima

cuo sam za neku foru sa nitro-m, da se u njega umoci folija i onda tamo di su vodovi da to postane nepropusno, dal je probao netko to??

pozzz
pedja089
Administrator sajta
Administrator sajta

Post by pedja089 »

ja to stalno radim, jer stampam na paus papiru sa laserskim stampacem.
i ne smes umakati jer se onda toner razlije.
radi se tako sto se mala kartonska kutija npr kao od maticne ili neka manja
isprska sa nitro razredjivacem i u tu kutiju ubacis paus papir i to ostavis tako zatvoreno jedno 15-20 min
i onda se od isparenja nitro razredjivaca toner malo razlije i popuni te "pukotine"
ja to nisam radio sa termofoliom, bilo bi pametno da prvo vidis da li nitro nagriza termofoliju
Smjesko
Stariji član
Stariji član

Post by Smjesko »

@alen_z, vidis li sad kako to izgleda kad sam radis plocicu, a druge optuzujes da su njihove plocice "skupe" ?! :D
CyberSky
Pravo uznapredovao :)

Post by CyberSky »

Zake si nisi narezao jednu pločicu na manje dijelove pa testirao dok ti ne uspije ili dok ne uspiješ napraviti pločicu do kraja.
:roll:
r2d2

Post by r2d2 »

koristi radije mat foliju ili paus ove sjajne folije ne primaju dobro toner i jos nesto sto se tice kopiranja ne treba ti naj bolja i naj novija kopirka (koja stedi toner), kume, tebi treba krama od kopirke koja sere boju nenormalno :lol:
Smjesko
Stariji član
Stariji član

Post by Smjesko »

Ja printam na termostabilnu foliju laserskim pisacem i predlosci dobro ispadaju.
Shenda

Post by Shenda »

Ja printam na foliju tintnim pisačem, pustim da se osuši, prešpricam lakom za kosu (ženinim - naravno), i u osvjetljivač. Rezultat ste mogli vidjeti...

Btw. Vrsta laka za kosu - jako bitno, ima nekih praškastih govana koja mrljaju. Najbolji nekakav Wellaflex, po mom skromnom iskustvu...
Post Reply