Saraund 5.1

Rasprava o el. shemama, pitanja i diskusije. Ako ti treba neka shema, ovdje pitaj.

Moderators: pedja089, stojke369, [eDo], trax

Post Reply
MetalGear

Saraund 5.1

Post by MetalGear »

ovako pred par meseci napraviv pojacalo so STK IK stereo 2x100 i nemav pari za zvucnici pa gi iskoristiv starite e sea sakam da napravam saraund 5.1
dali mozam pojacaloto da go iskoristam i sto treba da dodadam imam vo plan da napravam 5 kanalen equalizer za saraund dali ne mi treba predpojacivac i koj i ako moze nekoja sema
btw. za PC mi e a kartickata na kompjuterot e stereo
dali e mozno toa da se izvede i ako moze nekade da vidam kakvi zvucni kutii da napravam dimenziii i jacina
Fala unapred
imocanin
Odlično uznapredovao
Odlično uznapredovao

Re: Saraund 5.1

Post by imocanin »

Da nekako prevedes sta pises :) p.s. ako vec nesto trazis na google pokusaj sa sourround a ne saraund :)
Cirkus Kolorado :D
Shenda

Post by Shenda »

Ma možeš... Sve se da napraviti, samo je pitanje da li se isplati...

Dakle redom...

To pojačalo koje si napravio možeš koristiti , recimo za sub... "Ekvilajzer" možeš praviti, ali ne igra ulogu u 5+1. Ako češ koristiti zvučnu karticu iz računra u principu ti netreba pretpojačalo, iako ti savjetujem da ga napraviš. Iza toga bi ti trebao konverter "stereo u 5+1"... može se raditi diskretnim djelovima, ili posebnim kolima (npr. PT2323), koje možeš naći na Tajvanu... :lol: Zatim nekakav "6 kanalni potenciometar" - master control - opet specijalno kolo, pa 3 para pojačala, za sub i centralni zvučnik, te dva prednja (lijevi i desni), i na kraju dva stražnja zvučnika...

Snaga pojačala, i snaga priključenih zvučnika najviše ovisi, u suštini, o količini novca koji si spreman spucati u svoj projekt...

Pa eto, želim ti puno uspjeha...
MetalGear

Post by MetalGear »

po malo razmislanje odlucio sam ovo pojacalo da zadrzim takvo kakvo sto e
da kupim par zvucnika i da stavim u drugoj sobi ,

a da si napravam novo surround 5.1 pojacalo dali ima sheme nikade nisam nasao jacina ako je vide od nekih 250-300w i da ima nacrt za svucni kutii sve samogradba
a za lovu podgotven sum i poslednu kintu da gu dam jel naucio sam da je bojle da nesto napravim kvalitetno neko nekvalitetno

edit: znam kako s pise i nije tako kako sto si napisao nego surround
Shenda

Post by Shenda »

Moram priznati da shemu 5.1 nisam ni ja vidio. Ne zanima me pa nisam ni tražio, ma negdje mora biti...

Otvori neko kučno kino pa pogledaj kako izgleda...za orjentaciju, i za "negativni inžinjering"! Tako ćeš dobiti ideju šta sve trebaš napraviti i u šta se upuštaš... Pojačala su tu najmanji problem, možeš koristiti sheme sa integrircima ili sa diskretnim djelovima... Trebaju ti sheme filtera za sub, pa sheme sklopova za kašnjenje za stražnje zvučnike...Pa shema sumacionog pojačala za prednji centralni zvučnik... Puno posla...
pedja089
Administrator sajta
Administrator sajta

Post by pedja089 »

mislim da je najjednostavnije resenje da uzme 5.1 audio karticu i da napravi 3 stereo pojacala
Shenda

Post by Shenda »

A možda Metal ne želi raditi jednostavno... Ima tip jednostavan život, pa ga želi malo zakomplicirati...
MetalGear

Post by MetalGear »

Shenda e vo pravo ne sakam audio karticka a i ne mi se brza kolku vreke ke go napravam pojacaloto ipak toa e hobi i predizvik mi e da go napravam
nisto ako nekoj ima nesto vo meguvreme neka posta tuka a ja i ponatamu ke se konsultiram so moite najdobri prijateli google i live :)
Post Reply