Hocu PC u Autu...

Rasprava o el. shemama, pitanja i diskusije. Ako ti treba neka shema, ovdje pitaj.

Moderators: pedja089, stojke369, [eDo], trax

[eDo]
Odlično uznapredovao
Odlično uznapredovao

Hocu PC u Autu...

Post by [eDo] »

Ovako resio sam se da ubacim neki PC u mom automobilu.Sve mogu da nadjem osim nekog napajanja koje bi napajalo maticnu plochu,dvd-rom i 1 hdd.Da le je neko prepravljao ili pravio ATX napajanje za pc to mu dodje kao DC to DC Power Supply zar ne?Ajde neki link predlog bilo shta da ne lutam :)
"Master, I am here to serve you!!!"

http://www.dodaj.rs/f/2p/D2/3gK0C7Ua/do ... admins.jpg
Smjesko
Stariji član
Stariji član

Post by Smjesko »

Kupi si laptop i pogledaj topic "Optimalni pretvarac" :!:
Dariolo
Odlično uznapredovao
Odlično uznapredovao

Post by Dariolo »

evo imam ti ja neku shemu, pa valjda će ti pomoć

http://www.elektronika.ba/forum/uploadz ... upp_ly.rar
IGOMBAR
Napredujem
Napredujem

Post by IGOMBAR »

napravio sam sve postojeće meni konvertere nijedan radi kako treba ktome ti trebaš i -12 i -5 volti što je teško dobiti kupi si laptop
YOO NIGGA
imocanin
Odlično uznapredovao
Odlično uznapredovao

Post by imocanin »

Problem je dobiti dovoljno jaku struju...to dobijes sa tranzsitorima snage...npr za sa lm7805 dobivas max 1A a ako mu dodas npr 3 tranzistora 2n3055 moze podrzati struju od 3 do 4A...dok za 12 i -12V nije potrebna velika struja...dovoljno je oko 2A...ali kod atx ima vise napajanja...a samo racunalo trazi min 250W snage...ta se snaga dijeli na svaki naponski nivo zajedno...tako da to nije snaga po jednome izlazu nego po vise njih...tako da takav sklop nije problem izvesti...nego zbog hladila i vise tranzistora snage nije ga bas isplativo radit jer cijena te dodje koliko kosta tvornicki napravljen dc-ac pretvarac sa 12 na 220V :) A s obzirom na danasnje cijene laptopa mislim da ti je jednostavnije kupiti laptop:)
Cirkus Kolorado :D
SaNsKi_Dk
Pravo uznapredovao :)

Post by SaNsKi_Dk »

ja imam komp. u autu i jebatanja je napajanje kad sam pravis, ja sam napravio ali nije radilo na svim vremenskim temperaturama zimi kad je jako hladno genstartuje mi se kompjuter ponekad kad palim auto jer su tada veliki padovi napona i to nije rjesenje moj prijedlog je da ti sebi kupis gotovu nisu skupe i mnogo su bolje stabilnije i rade na svim vremenskim uslovimi mislim da rade od 5 do 18 v i izlaz stabilan... evo link tu sam sebi sve kupio sa kompjuter u autu

http://www.cartft.com/catalog/gl/13 (www.cartft.com)
ziki the

Re: Hocu PC u Autu...

Post by ziki the »

[eDo] wrote:Ovako resio sam se da ubacim neki PC u mom automobilu.Sve mogu da nadjem osim nekog napajanja koje bi napajalo maticnu plochu,dvd-rom i 1 hdd.Da le je neko prepravljao ili pravio ATX napajanje za pc to mu dodje kao DC to DC Power Supply zar ne?Ajde neki link predlog bilo shta da ne lutam :)

Pazi ovako tebi treba dc-dc konwertor, znaci da sa 12v napravis 320v.
320v ti treba jer se atx napajanje napaja sa toliko,ne trebaju ti one silne prigusnice jer u autu imas najbolji dc napon. uzmi najprostije 494 ili tako nesto pogledaj datasheat i swe ce ti biti jasno!
Srecna izrada!!!
zZzop.
Od svega po malo vise! Pa majstor.
SaNsKi_Dk

Re: Hocu PC u Autu...

Post by SaNsKi_Dk »

ziki the wrote:
[eDo] wrote:Ovako resio sam se da ubacim neki PC u mom automobilu.Sve mogu da nadjem osim nekog napajanja koje bi napajalo maticnu plochu,dvd-rom i 1 hdd.Da le je neko prepravljao ili pravio ATX napajanje za pc to mu dodje kao DC to DC Power Supply zar ne?Ajde neki link predlog bilo shta da ne lutam :)

Pazi ovako tebi treba dc-dc konwertor, znaci da sa 12v napravis 320v.
320v ti treba jer se atx napajanje napaja sa toliko,ne trebaju ti one silne prigusnice jer u autu imas najbolji dc napon. uzmi najprostije 494 ili tako nesto pogledaj datasheat i swe ce ti biti jasno!
Srecna izrada!!!
zZzop.
???????????????????????????????????????????? VOT?
stojke369
Administrator sajta
Administrator sajta

Post by stojke369 »

A gde ces ceo komp da stavis u auto :?: Sta ces da koristis kao monitor :?:
[eDo]
Odlično uznapredovao
Odlično uznapredovao

Post by [eDo] »

Za monitor cu koristiti naravno monitor :) sa tutch screenom i software-om za multimedia u kolima.Uzecu neku najmanju asus-ovu plocu na kojoj je sve integrisano i koja je malih dimenzija.Ma daj ne zezajte znate i sami da moze da se smesti i da nije problem ja sam razmisljao da napravim celo kucishte od poliestera i smestim ga tacno gde je i predvidjeno za player.Komp ce imati wireless karticu i kada su kola u blizini moje kuce lako ce se ubacivati nova muzika.Ne treba mi dvd player i tome slicno mozda eventualno 2 usb-a napred i monitor.Poshto je monitor tutch screen i povezuje se na usb time se potreba za missem i tastaturom izbegava jedan hdd 80gb osakacen XP i eto ga komp u autu.Pomazite shto se tice napajanja...

Smjesko
Stariji član
Stariji član

Post by Smjesko »

ziki the izgleda nije spavao dulje vremena prije nego sto je pisao ovaj svoj post. Kod mene se ATX napajanja napajaju sa 920V. :lol:
Last edited by Smjesko on 13-07-2007, 13:57, edited 1 time in total.
Dariolo
Odlično uznapredovao
Odlično uznapredovao

Post by Dariolo »

pa kad ces sve to tako fino odradt i kupt, onda ti je najbolje da uzmes gotovo napajanje i rijesen problem
Smjesko
Stariji član
Stariji član

Post by Smjesko »

Dariolo wrote:pa kad ces sve to tako fino odradt i kupt, onda ti je najbolje da uzmes gotovo napajanje i rijesen problem
Pa da eDo. Lijepo naberes tonu sljiva (toga ima tamo u Vranju i okolici), prodas ih pola i zamolis sanskog da ti kupi to napajanje koje ti je predlozio i donese kad bude dolazio na godisnji odmor. Onda lijepo zasjednete, jedete sljive i pricate o kompjutoru u autu i usput slusate muziku s kompjutora iz njegovog auta.:D
[eDo]
Odlično uznapredovao
Odlično uznapredovao

Post by [eDo] »

Smjeshko

Forum elektronika.ba nije bilo do skoro mesta za provokacije i medjusobno pljuvanje.Ako nemozesh da pomognesh diskusiji i razresavanju problema onda te molim da ne odmazesh svojim suvishnim komentarima.

Unapred zahvalan Dragan iz Vranja...

Smjesko
PostPosted: Fri Jul 13, 2007 3:02 pm Post subject:
Dariolo wrote:
pa kad ces sve to tako fino odradt i kupt, onda ti je najbolje da uzmes gotovo napajanje i rijesen problem

Pa da eDo. Lijepo naberes tonu sljiva (toga ima tamo u Vranju i okolici), prodas ih pola i zamolis sanskog da ti kupi to napajanje koje ti je predlozio i donese kad bude dolazio na godisnji odmor. Onda lijepo zasjednete, jedete sljive i pricate o kompjutoru u autu i usput slusate muziku s kompjutora iz njegovog auta.Very Happy

SaNsKi_Dk

Post by SaNsKi_Dk »

dje cemo shpice pljuvati, izvadio sam pepeljeru da tu uteram monitor?

Za smjeska :P
imocanin
Odlično uznapredovao
Odlično uznapredovao

Post by imocanin »

Pajdo ne vidim cemu komplikacije, ako nemas iskustva sa elektronikom jednostavno kupis DC-AC pretvarac s 12 na 220V i to je cila mudrolija :lol: :lol: :lol: ili po nekima na 320V hehe :lol: :lol:
Cirkus Kolorado :D
stojke369
Administrator sajta
Administrator sajta

Post by stojke369 »

To sam i ja razmisljao sto nekupis pretvarac 12 na 220 (ako ti je problem da napravis).A gde si video da ima tach scren za komp da se kupi :?: Dao si mi neke ideje da i ja tako nesto smuvam 8)
[eDo]
Odlično uznapredovao
Odlično uznapredovao

Post by [eDo] »

Ma ima toga dosta na netu ali im je i cena dobra oko 300 do 350 evritja.Ali boli te uvo uvek imas mp3 i video spotove u kompu i nemorash da razmishljash gde da smestish silne mp3 diskove i kada ti se slusha neka pesma ne treba da se ubijesh da je nadjesh

Smjesko
Stariji član
Stariji član

Post by Smjesko »

@eDo. nemoj se odmah ljutiti na malo sale !
Predlozio sam ti najjednostavnije moguce rjesenje a sigurno je i najjeftinije (laptop i booster). Ovi kasniji prijedlozi su losiji, kao na primjer pretvaranje napona sa 12 na 220V (ili 320 !). Pri tome se gubi puno snage. Bolja opcija tome je ono komercijalno rjesenje sto ti je predlozio sanski (pretvaranje napona sa 12V na napone koje treba ploca) ako ipak ides na realizaciju mimo laptopa. Kad zbrojis sve troskove + vrijeme za izradu + zivce + prakticnost toga svega, doci ces do zakljucka da je onaj moj prijedlog najbolji (ne zato sto je moj !). Ajd zdravo.

@sanski, kostice skupljajte u neku kutijicu pa ih zasadite po zivicama. :D
SaNsKi_Dk

Post by SaNsKi_Dk »

laptop mozda jeste najeftinije rjesenje, ali ne vjerujem da ce uzeti manje vremena da se sve to sklopi, jer kao prvo sav laptop moras rasturiti da bi dobio sve te djelove, i na kraju krajeva samo mozes koristiti to sto je u njemu nemozes nista nadogradivati, velike su sanse da nesto sjebes pri rastavljanju i inace svi djelovi su osjetljiviji...
Post Reply