Hocu PC u Autu...
Moderators: pedja089, stojke369, [eDo], trax
Hocu PC u Autu...
Ovako resio sam se da ubacim neki PC u mom automobilu.Sve mogu da nadjem osim nekog napajanja koje bi napajalo maticnu plochu,dvd-rom i 1 hdd.Da le je neko prepravljao ili pravio ATX napajanje za pc to mu dodje kao DC to DC Power Supply zar ne?Ajde neki link predlog bilo shta da ne lutam
- Dariolo
- Odlično uznapredovao
evo imam ti ja neku shemu, pa valjda će ti pomoć
http://www.elektronika.ba/forum/uploadz ... upp_ly.rar
http://www.elektronika.ba/forum/uploadz ... upp_ly.rar
Problem je dobiti dovoljno jaku struju...to dobijes sa tranzsitorima snage...npr za sa lm7805 dobivas max 1A a ako mu dodas npr 3 tranzistora 2n3055 moze podrzati struju od 3 do 4A...dok za 12 i -12V nije potrebna velika struja...dovoljno je oko 2A...ali kod atx ima vise napajanja...a samo racunalo trazi min 250W snage...ta se snaga dijeli na svaki naponski nivo zajedno...tako da to nije snaga po jednome izlazu nego po vise njih...tako da takav sklop nije problem izvesti...nego zbog hladila i vise tranzistora snage nije ga bas isplativo radit jer cijena te dodje koliko kosta tvornicki napravljen dc-ac pretvarac sa 12 na 220V :) A s obzirom na danasnje cijene laptopa mislim da ti je jednostavnije kupiti laptop:)
Cirkus Kolorado :D
ja imam komp. u autu i jebatanja je napajanje kad sam pravis, ja sam napravio ali nije radilo na svim vremenskim temperaturama zimi kad je jako hladno genstartuje mi se kompjuter ponekad kad palim auto jer su tada veliki padovi napona i to nije rjesenje moj prijedlog je da ti sebi kupis gotovu nisu skupe i mnogo su bolje stabilnije i rade na svim vremenskim uslovimi mislim da rade od 5 do 18 v i izlaz stabilan... evo link tu sam sebi sve kupio sa kompjuter u autu
http://www.cartft.com/catalog/gl/13 (www.cartft.com)
http://www.cartft.com/catalog/gl/13 (www.cartft.com)
Re: Hocu PC u Autu...
[eDo] wrote:Ovako resio sam se da ubacim neki PC u mom automobilu.Sve mogu da nadjem osim nekog napajanja koje bi napajalo maticnu plochu,dvd-rom i 1 hdd.Da le je neko prepravljao ili pravio ATX napajanje za pc to mu dodje kao DC to DC Power Supply zar ne?Ajde neki link predlog bilo shta da ne lutam
Pazi ovako tebi treba dc-dc konwertor, znaci da sa 12v napravis 320v.
320v ti treba jer se atx napajanje napaja sa toliko,ne trebaju ti one silne prigusnice jer u autu imas najbolji dc napon. uzmi najprostije 494 ili tako nesto pogledaj datasheat i swe ce ti biti jasno!
Srecna izrada!!!
zZzop.
Od svega po malo vise! Pa majstor.
Re: Hocu PC u Autu...
???????????????????????????????????????????? VOT?ziki the wrote:[eDo] wrote:Ovako resio sam se da ubacim neki PC u mom automobilu.Sve mogu da nadjem osim nekog napajanja koje bi napajalo maticnu plochu,dvd-rom i 1 hdd.Da le je neko prepravljao ili pravio ATX napajanje za pc to mu dodje kao DC to DC Power Supply zar ne?Ajde neki link predlog bilo shta da ne lutam
Pazi ovako tebi treba dc-dc konwertor, znaci da sa 12v napravis 320v.
320v ti treba jer se atx napajanje napaja sa toliko,ne trebaju ti one silne prigusnice jer u autu imas najbolji dc napon. uzmi najprostije 494 ili tako nesto pogledaj datasheat i swe ce ti biti jasno!
Srecna izrada!!!
zZzop.
Za monitor cu koristiti naravno monitor sa tutch screenom i software-om za multimedia u kolima.Uzecu neku najmanju asus-ovu plocu na kojoj je sve integrisano i koja je malih dimenzija.Ma daj ne zezajte znate i sami da moze da se smesti i da nije problem ja sam razmisljao da napravim celo kucishte od poliestera i smestim ga tacno gde je i predvidjeno za player.Komp ce imati wireless karticu i kada su kola u blizini moje kuce lako ce se ubacivati nova muzika.Ne treba mi dvd player i tome slicno mozda eventualno 2 usb-a napred i monitor.Poshto je monitor tutch screen i povezuje se na usb time se potreba za missem i tastaturom izbegava jedan hdd 80gb osakacen XP i eto ga komp u autu.Pomazite shto se tice napajanja...
Pa da eDo. Lijepo naberes tonu sljiva (toga ima tamo u Vranju i okolici), prodas ih pola i zamolis sanskog da ti kupi to napajanje koje ti je predlozio i donese kad bude dolazio na godisnji odmor. Onda lijepo zasjednete, jedete sljive i pricate o kompjutoru u autu i usput slusate muziku s kompjutora iz njegovog auta.Dariolo wrote:pa kad ces sve to tako fino odradt i kupt, onda ti je najbolje da uzmes gotovo napajanje i rijesen problem
Smjeshko
Forum elektronika.ba nije bilo do skoro mesta za provokacije i medjusobno pljuvanje.Ako nemozesh da pomognesh diskusiji i razresavanju problema onda te molim da ne odmazesh svojim suvishnim komentarima.
Unapred zahvalan Dragan iz Vranja...
Smjesko
PostPosted: Fri Jul 13, 2007 3:02 pm Post subject:
Dariolo wrote:
pa kad ces sve to tako fino odradt i kupt, onda ti je najbolje da uzmes gotovo napajanje i rijesen problem
Pa da eDo. Lijepo naberes tonu sljiva (toga ima tamo u Vranju i okolici), prodas ih pola i zamolis sanskog da ti kupi to napajanje koje ti je predlozio i donese kad bude dolazio na godisnji odmor. Onda lijepo zasjednete, jedete sljive i pricate o kompjutoru u autu i usput slusate muziku s kompjutora iz njegovog auta.Very Happy
Forum elektronika.ba nije bilo do skoro mesta za provokacije i medjusobno pljuvanje.Ako nemozesh da pomognesh diskusiji i razresavanju problema onda te molim da ne odmazesh svojim suvishnim komentarima.
Unapred zahvalan Dragan iz Vranja...
Smjesko
PostPosted: Fri Jul 13, 2007 3:02 pm Post subject:
Dariolo wrote:
pa kad ces sve to tako fino odradt i kupt, onda ti je najbolje da uzmes gotovo napajanje i rijesen problem
Pa da eDo. Lijepo naberes tonu sljiva (toga ima tamo u Vranju i okolici), prodas ih pola i zamolis sanskog da ti kupi to napajanje koje ti je predlozio i donese kad bude dolazio na godisnji odmor. Onda lijepo zasjednete, jedete sljive i pricate o kompjutoru u autu i usput slusate muziku s kompjutora iz njegovog auta.Very Happy
@eDo. nemoj se odmah ljutiti na malo sale !
Predlozio sam ti najjednostavnije moguce rjesenje a sigurno je i najjeftinije (laptop i booster). Ovi kasniji prijedlozi su losiji, kao na primjer pretvaranje napona sa 12 na 220V (ili 320 !). Pri tome se gubi puno snage. Bolja opcija tome je ono komercijalno rjesenje sto ti je predlozio sanski (pretvaranje napona sa 12V na napone koje treba ploca) ako ipak ides na realizaciju mimo laptopa. Kad zbrojis sve troskove + vrijeme za izradu + zivce + prakticnost toga svega, doci ces do zakljucka da je onaj moj prijedlog najbolji (ne zato sto je moj !). Ajd zdravo.
@sanski, kostice skupljajte u neku kutijicu pa ih zasadite po zivicama.
Predlozio sam ti najjednostavnije moguce rjesenje a sigurno je i najjeftinije (laptop i booster). Ovi kasniji prijedlozi su losiji, kao na primjer pretvaranje napona sa 12 na 220V (ili 320 !). Pri tome se gubi puno snage. Bolja opcija tome je ono komercijalno rjesenje sto ti je predlozio sanski (pretvaranje napona sa 12V na napone koje treba ploca) ako ipak ides na realizaciju mimo laptopa. Kad zbrojis sve troskove + vrijeme za izradu + zivce + prakticnost toga svega, doci ces do zakljucka da je onaj moj prijedlog najbolji (ne zato sto je moj !). Ajd zdravo.
@sanski, kostice skupljajte u neku kutijicu pa ih zasadite po zivicama.
laptop mozda jeste najeftinije rjesenje, ali ne vjerujem da ce uzeti manje vremena da se sve to sklopi, jer kao prvo sav laptop moras rasturiti da bi dobio sve te djelove, i na kraju krajeva samo mozes koristiti to sto je u njemu nemozes nista nadogradivati, velike su sanse da nesto sjebes pri rastavljanju i inace svi djelovi su osjetljiviji...