Plazma globus i visoki napon
Moderators: pedja089, stojke369, [eDo], trax
Plazma globus i visoki napon
dali mi neko moze reci ako da napravim ovaj transformator, jer bas nisam dobar sot se tice engleskog
http://www.virtualx.50megs.com/plazma.htm
http://www.virtualx.50megs.com/plazma.htm
namotaš 5 namota na ferit i to je primar + 3 namotaja i to je povratna sprega. ako sve napraviš a nema varnice onda probaj okrenit namotaje povratne sprege. Ovaj sekundar je bolje uzet iz crnobijelog TV-a jer oni u koloru sadrže obično dodatne namotaje. tranzistor obavezno na hladnjak po mogućnosti i aktivni
You wait for revolution, we live revolution.
nemoj radit po toj shemi evo ti jedna jednostavna a jako dobra
http://www.elektronika.ba/forum/uploadz ... driver.png
http://www.elektronika.ba/forum/uploadz ... driver.png
sto odvrati covjeka od mog sajta.
ja sam pravio dvaput i nesmijem drzati ukljuceno vise od 30 sekundi jer izgori tranzistor, postane vreo, jednom sam se oprzio na njega.
u uzasno vuce struju taj sklop,(govorim za onu semu prvu)
i izgorio mi je sekundar u oba slucaja, to jest probio je visoki napon izolaciju i prekinula se zica.
i moze li se kako sam napraviti taj transformator ,jer ih vise nemam tih iz tv-a
, mogu li sam da motam trafo, mada ce trebati vjecxnost da namotam sekundar sa zicom tanjom od dlake.
evo slika kako je kod mene radilo plazma globus:
ja sam pravio dvaput i nesmijem drzati ukljuceno vise od 30 sekundi jer izgori tranzistor, postane vreo, jednom sam se oprzio na njega.
u uzasno vuce struju taj sklop,(govorim za onu semu prvu)
i izgorio mi je sekundar u oba slucaja, to jest probio je visoki napon izolaciju i prekinula se zica.
i moze li se kako sam napraviti taj transformator ,jer ih vise nemam tih iz tv-a
, mogu li sam da motam trafo, mada ce trebati vjecxnost da namotam sekundar sa zicom tanjom od dlake.
evo slika kako je kod mene radilo plazma globus:
Ne mora ti ta zica biti tanja od dlake. Uzmes na primjer 0,2 ili 0,3 mm. Uzmes i jednu plasticnu cijev promjera oko 2 cm i dugu oko pola metra i na nju namotas zice koliko stane. (Sjecam se otprilike tako je izgledao Teslin trafo koji smo imali u skoli). Ima negdje tu na forumu tema "Tesla coil". Tu je detaljno opisano sto i kako treba napraviti.
imao je on ferita, ali ga je izbacio da smanji gubitke...froid wrote:Da, Tesla nije imao 2N3055 i feritna jezgra nego je koristio varničar i namotaj u vazduhu. Koja je još razlika?
jer sa feritom max moze do 40-50KHz
a ovako moze do koliko hoces GHZ
moj TC radi na 741KHZ
nek mi neko napravi takav flyback sa trafoom iz TVa
Zao mi je, moram upast jer ljudi daju svakakve savjete.
teslin transformator rezonantni visokonaponski transformator s zracnom jezgrom.
Flyback transformator (LOPT) je visokonaponski transformator povezan s sklopom horizontalne deflekcije kod katodne cijevi i proizvodi krajnji anodni napon.
Sad neznam ali meni izgleda razlicito kao nebo i zemlja.
Ali opet gubici nisu glavni razlog zasto se zeljezo ili ferit u takvim slucajevima ne koriste.
Mogao bi se napraviti i vrlo velik rezonator s f0 u audio podrucju i uz koristenje fine zeljezne folije bi mogao biti vrlo efikasan.
Razlog, zasto se kod teslinih transformatora ne koriste magnetske jezgre?
Najocitiji razlog, visokonaponska izolacija. Izolirati jezgru od proboja s visokonaponskog sekundara na stotinama kV je prakticki nemoguce.
Drugo, starinski teslin transformator s iskristem *nesmije* imati velik koeficijent međuinduktiviteta iz razloga da se frekvencija heterodina drzi sto nizom i iskristu da dovojlno vremena za gasenje.
Sto se tice plazma globusa, moras naci flyback transformator iz starog TV-a, koji je imao vanjsku diodu ili kaskadu i imas pristup visokofrekventnom AC-u.
Smjesko, jesi barem malo pogledao link?Ne mora ti ta zica biti tanja od dlake. Uzmes na primjer 0,2 ili 0,3 mm. Uzmes i jednu plasticnu cijev promjera oko 2 cm i dugu oko pola metra i na nju namotas zice koliko stane. (Sjecam se otprilike tako je izgledao Teslin trafo koji smo imali u skoli). Ima negdje tu na forumu tema "Tesla coil". Tu je detaljno opisano sto i kako treba napraviti.
Stoje definicije, da jeJedan i drugi daju visoki napon na izlazu. U cemu je fina razlika ? Ajde, prosvijetli me ! Very Happy
teslin transformator rezonantni visokonaponski transformator s zracnom jezgrom.
Flyback transformator (LOPT) je visokonaponski transformator povezan s sklopom horizontalne deflekcije kod katodne cijevi i proizvodi krajnji anodni napon.
Sad neznam ali meni izgleda razlicito kao nebo i zemlja.
Opet se izvinjavam ali ovo je krivo napisano i zamisljeno.jeste da daju visok napon na izlazu, akli zato flyback ima mnogo vecu struju od TC
U teslino doba nije bilo ferita. Doduse bilo je laminiranog zeljeza.imao je on ferita, ali ga je izbacio da smanji gubitke...
Ali opet gubici nisu glavni razlog zasto se zeljezo ili ferit u takvim slucajevima ne koriste.
Mogao bi se napraviti i vrlo velik rezonator s f0 u audio podrucju i uz koristenje fine zeljezne folije bi mogao biti vrlo efikasan.
Ovo je jednostavno netocno.jer sa feritom max moze do 40-50KHz
I ovo isto.a ovako moze do koliko hoces GHZ
Razlog, zasto se kod teslinih transformatora ne koriste magnetske jezgre?
Najocitiji razlog, visokonaponska izolacija. Izolirati jezgru od proboja s visokonaponskog sekundara na stotinama kV je prakticki nemoguce.
Drugo, starinski teslin transformator s iskristem *nesmije* imati velik koeficijent međuinduktiviteta iz razloga da se frekvencija heterodina drzi sto nizom i iskristu da dovojlno vremena za gasenje.
Sto se tice plazma globusa, moras naci flyback transformator iz starog TV-a, koji je imao vanjsku diodu ili kaskadu i imas pristup visokofrekventnom AC-u.
Moze se svakako napraviti, ali je neisplativo za sitnicu poput plazma globusa. Po meni je najzahvalniji nacin motanja na male jezgre jednoslojno s vrlo tankom zicom, 0.1-0.05mm, s primarom ispod sekundara.i moze li se kako sam napraviti taj transformator ,jer ih vise nemam tih iz tv-a
, mogu li sam da motam trafo, mada ce trebati vjecnost da namotam sekundar sa zicom tanjom od dlake.
Morao sam biti malo provokativan, inace bi mi malo ko i procitao post
pedja089; morat ces se onda pocet slagat. Gasenje iskrista je dosta kompleksna tema, i ne postize se povecanjem pritiska nego dinamickim strujanjem, i razdjeljenim iskristem. Iz istog je razloga izmisljeno i rotaciono iskriste.
Sve sto sam pokusavao reci je, i kad bi imali nekakvu savrsenu nevodljivu magnetsku jezgru, i K priblizno 1, za TC s iskristem ovdje nebi bilo nikakvog benefita. Morali bi opet ili smanjiti k ili imati velike gubitke na iskristu.
Vec i kod malih, elektronickih TC koji rade kontinuirano izlazna struja moze debelo nadmasiti struju pri kojoj bi se TV trafo rastopio.
Kod vecih struja moze postici nekoliko stotina mA.
Ljudi kroz tijelo pale 25W zarulje.
Kod disruptivnih TC, izazna struja je, iako na kratko vrijeme, u podrucju ampera. Mjereno.
pedja089; morat ces se onda pocet slagat. Gasenje iskrista je dosta kompleksna tema, i ne postize se povecanjem pritiska nego dinamickim strujanjem, i razdjeljenim iskristem. Iz istog je razloga izmisljeno i rotaciono iskriste.
Sve sto sam pokusavao reci je, i kad bi imali nekakvu savrsenu nevodljivu magnetsku jezgru, i K priblizno 1, za TC s iskristem ovdje nebi bilo nikakvog benefita. Morali bi opet ili smanjiti k ili imati velike gubitke na iskristu.
Sorry ali kako si dosao to tog zakljucka.onda sa na izlazu tc struja je jako mala nekoliko uA
a na izlazu iz visokonaponskog moze se dobiti i do 20-30 mA
Vec i kod malih, elektronickih TC koji rade kontinuirano izlazna struja moze debelo nadmasiti struju pri kojoj bi se TV trafo rastopio.
Kod vecih struja moze postici nekoliko stotina mA.
Ljudi kroz tijelo pale 25W zarulje.
Kod disruptivnih TC, izazna struja je, iako na kratko vrijeme, u podrucju ampera. Mjereno.
e drugar mogao bi malo vise citat o otj temi....
vidi ovako sta je problem kod TCa
a inace ne pricam o elektronskim, nego o sgtc
kad probije varnica na sekundaru, istog trenutka dolazi do gubljenja rezonance jer se sekundarna kapacitivnost kratko spaja, i dobijes efekat kao da se zicom spojio krajeve sekundara, jer jonizovan gas(varnica,iskra ili kako ti je milo)
ima jako veliku provodnost, cak vecu od bakra!!!
neznam koliko si upucen u tesline radove, ali on je hteo pravit onstalacije sa cevima u kojima bi bio gas, jer su veci gubitci u bakru, nego u gasu!!!!
a upravu si ti sto kazez za varnicare, ali povecanjem priska dobijaju se jos bolji efekti. probaj i sam pa ces se uceruiti....
ali tu je i problem sto se onda povecava i probojni napon
vidi ovako sta je problem kod TCa
a inace ne pricam o elektronskim, nego o sgtc
kad probije varnica na sekundaru, istog trenutka dolazi do gubljenja rezonance jer se sekundarna kapacitivnost kratko spaja, i dobijes efekat kao da se zicom spojio krajeve sekundara, jer jonizovan gas(varnica,iskra ili kako ti je milo)
ima jako veliku provodnost, cak vecu od bakra!!!
neznam koliko si upucen u tesline radove, ali on je hteo pravit onstalacije sa cevima u kojima bi bio gas, jer su veci gubitci u bakru, nego u gasu!!!!
a upravu si ti sto kazez za varnicare, ali povecanjem priska dobijaju se jos bolji efekti. probaj i sam pa ces se uceruiti....
ali tu je i problem sto se onda povecava i probojni napon
Može li se teslin trafo napraviti da je bešuman, to bi bilo veoma dobro
http://land1.blog.hr" onclick="window.open(this.href);return false;
I like software and hardware
My hobbies are PHP programmering, PCB creating and C++ 3D progrmming
http://www.speedtest.net/result/698562022.png" onclick="window.open(this.href);return false;
I like software and hardware
My hobbies are PHP programmering, PCB creating and C++ 3D progrmming
http://www.speedtest.net/result/698562022.png" onclick="window.open(this.href);return false;
Nisam cuo za to ali moguce je ili da je krivo interpretirano ili je tesla bio u velikom krivu.neznam koliko si upucen u tesline radove, ali on je hteo pravit onstalacije sa cevima u kojima bi bio gas, jer su veci gubitci u bakru, nego u gasu!!!!
Ovo opet *nije* tocno, ioniziran zrak je dobar vodic ali opet ni blizu kao bakar.neznam koliko si upucen u tesline radove, ali on je hteo pravit onstalacije sa cevima u kojima bi bio gas, jer su veci gubitci u bakru, nego u gasu!!!!
Iskriste je glavni izvor gubitaka kod SGTC, ostali gubici su spram njega gotovo zanemarivi.
To je zakljucivo vec an ocigled, koliko buke i topline proizvodi bakreni primar, a koliko iskriste koje je poprilicno glasno i vruce.
Ovdje sve pise na engleskom, ja cu probat ukratko objasnit o cemu se radi:
http://www.richieburnett.co.uk/operatn2.html#quenching
(nisam nista izmislio od ovog o cemu govorim)
Kond se puni, iskriste opali i primarni krug je zatvoren.
Energija se, buduci da je magnetska međuveza slaba, prenosi preko priamra na sekundar kroz vise ciklusa. Nakon odredjenog vremena, sva energija je prenesena s primara na sekundar, i to je pravi trenutak da se iskriste ugasi.
Pojava je jos poznata kao heterodajnanje, i ovisi o pocetnoj razlici f0 primarnog i sekundarnog LC-a *i* konstanti međuinduktiviteta k.
Znaci, heterodin se pojavljuje i ako su primar i sekundar na jednakoj f0 ali je k znatno manja od 1; u tom slucaju svaku LC ''vidi'' dio kapaciteta drugog LC-a i zato ponovno rade na 2 razlicite frekvencije. Ove dvije frekvencije interferiraju, i frekvencija ''notchanja'' je njihova razlika.
Ako se iskriste ne gasi, energija sa sekundara se ponovno vraca u primar i gubi u iskristu (umjesto tamo gdje bi trebala), i ako se iskriste i dalje ne gasi ovo rezultira bijednom efikasnoscu.
Ako je k dovoljno niska, frekvencija heterodina je takodjer niska i iskriste ima vremena da se ohladi (da fan ispuse vruci plin) prije nego sto bude ponovno upaljeno. Tada makslimalna energija ostaje na sekundaru sto nam je i cilj.
Ma i ti si u pravu, okidano iskriste s plinom pod visokim tlakom se zove trigatron i moze biti daleko efikasnije od ''obicnog''. Obicno se koristi inertni plin, dusik ili argon da elektrode ne oksidiraju.a upravu si ti sto kazez za varnicare, ali povecanjem priska dobijaju se jos bolji efekti. probaj i sam pa ces se uceruiti....
Nisam nigdje vidio da neko koristi takvo nesto za TC ali svakako bi radilo.
proucio sam ja taj sajt pre neke 3 god kd sam poceo da proucavam tc...
ali o5 pricao sam sa nekim ljudima kojima mogu mnogo vise da verujem nego nekom sajtu....
neznam da li si bio prosle godine na sajmu elektrotehnike u bg, kad je bio veliki tc tamo
i pricao sam sa najpriznatijim teslologom na svetu..
nas je covek, srbin, a zna covek stvarno sta prica...
i on se iznenadio kad je video koliko sam se trudio da saznam o tc, i uopste o teslinim radovima...
ali covek mi je jasno stavio da sam u mnogim stvarima u krivu, pricao sam bas kao i ti kad citam tvoje postove, ko da se secam mene pre par godina, ali za tih svega 45 min razgovora sa tim covekom naucio sam vise nego za 2 godine
nemas pojma kolika je cast bila pricati sa njim, jedino mi je jako krivo izgubio sam njegovu potsetnicu, i zaboravio njegovo ime...
to nikad necu prezalit
i svasta bi uradio da imam cast da pricam ponovo sa njim....
ali o5 pricao sam sa nekim ljudima kojima mogu mnogo vise da verujem nego nekom sajtu....
neznam da li si bio prosle godine na sajmu elektrotehnike u bg, kad je bio veliki tc tamo
i pricao sam sa najpriznatijim teslologom na svetu..
nas je covek, srbin, a zna covek stvarno sta prica...
i on se iznenadio kad je video koliko sam se trudio da saznam o tc, i uopste o teslinim radovima...
ali covek mi je jasno stavio da sam u mnogim stvarima u krivu, pricao sam bas kao i ti kad citam tvoje postove, ko da se secam mene pre par godina, ali za tih svega 45 min razgovora sa tim covekom naucio sam vise nego za 2 godine
nemas pojma kolika je cast bila pricati sa njim, jedino mi je jako krivo izgubio sam njegovu potsetnicu, i zaboravio njegovo ime...
to nikad necu prezalit
i svasta bi uradio da imam cast da pricam ponovo sa njim....