Prednja strana uredjaja

Završeni projekti naših članova foruma sa pratećom dokumentacijom za ponovnu izradu istog.

Moderators: pedja089, stojke369, [eDo], trax

Post Reply
froid
Penjem se :)

Prednja strana uredjaja

Post by froid »

Ne znam gde bih ovo postavio, nije baš gotov projekt ali može pomoći pri izradi uređaja. Ovo sam radio samo jednom ali je efektno do bola.

-Za prednju stranu sam koristio kaširani vitroplast, jednostrani.
-Iseče se na meru prednje strane i odmasti VIMom ili sličnim abrazivnim sredstvom.
-Letrasetom (slova-preslikači) se nanesu sve oznake i natpisi koji trebaju biti na prednjoj strani.
-Malo se podgreje fenom da se slova bolje prime
-Ploča se izecuje i na poliprovidnom vitroplastu ostaju bakarni natpisi i oznake još uvek prekriveni letrasetom
-Crnim auto-lak sprejem se sve ofarba u finom sloju, bez preterivanja
-Pastom za poliranje se cela površina lagano polira dok se boja i letraset ne skinu samo sa bakra (jer je najistureniji). Tako dobijete bakarne natpise na crnoj pozadini
-Ponovo se gurne na ecovanje koje skine preostali bakar pa dobijete poluprovidne natpise na crnoj pozadini.
E, sada to lepo osvetlite iznutra raznobojnim LED. Ne mora uspeti iz prve ali konačni efekat zaista vredi svaki trenutak strpljivosti pri izradi ovoga. Ne mora se pojačalo čuti nešto extra ali će svojim izgledom ućutkasti svakog kritičara. Tačka.
Smjesko
Stariji član
Stariji član

Post by Smjesko »

Zarez :!: :P Prekomplicirano. Bolje je u Paintu napisati slova i onda reverzirati boje, tako da crna slova budu bijela, a bijela pozadina da bude crna. Onda to isprintas i foto postupkom izradis plocicu tako da nakon nagrizanja nestane bakar tamo gdje su slova. Dakle, na plocici dobijes prozirna slova. Preko svega toga stavis foliju u boji a preko folije pleksi staklo. Otraga osvjetlis i sigurno ljepse izgleda nego to izribano polir-pastom :!: 8)
froid

Post by froid »

Super. Svaka ideja je dobrodošla. Moramo generalno poraditi na estetskom faktoru naših uređaja. Ako može sa manje posla, još bolje. Tri tačke. :lol:

P.S. Otvoreni poziv ostalima da se pridruže svojim idejama
pedja089
Administrator sajta
Administrator sajta

Post by pedja089 »

evo par ideja od mene

ja sam jednom prespricao pleksiglas(neki sam mehuricima u sebi)
pozitivom 20 i isekao oblik slova na debljem (neprovidnom) papiru
i osvetlio pleksiglas kao sto osvetljavam plocice. i iza sam stavio par plavih i crvenih ledica( iz optickog misa), i prilicno mocno izgleda
znaci slova ostaju providna a ostatak ne providan, a moze da se odradi i obrnuto.
moglo je i jednostavnije ali me zanimalo da li moze sa pozitivom da se odradi...
sa pozitivom mogu se raditi i alu. maske i potopi se alu u kis, i slova mogu biti udubljena ili ispupcena zavisi kako se osvetli.
mislim da su udubljena bolja jer kad se ispune crnom bojom prilicno dobro izgledaju
a moze i jednostavno da se foto pozitiv ispece na nekih 70 stepeni u rerni posle osvetljavanja i onda postaje otporan na grebanje...
juka vk
Pravo sam se raspisao :)
Pravo sam se raspisao :)

Post by juka vk »

ja sam radio prednju plocu za pojacalo koristio pleksiglas koji je sa zadnje strane obojan aktolakom tako da se akto lak neskida
Smjesko
Stariji član
Stariji član

Post by Smjesko »

juka vk wrote:ja sam radio prednju plocu za pojacalo koristio pleksiglas koji je sa zadnje strane obojan aktolakom tako da se akto lak neskida
Kakav je to "aktolak" ? Za to jos nisam cuo. Cuo sam za auto-lak. Je li mozda greska u tipkanju ?
froid

Post by froid »

To sa plexiglasom je stara fora ali uvek zgodna. Lako se obrađuje a može i da se donekle termički tretira. Ja sam svojevremeno koristio providni plexiglas tako da sam ga iznutra špricao auto-lakom "za felge" (ili felne) što mu daje ono kao "metalik".
Post Reply