Mutavi transformator

Rasprava o el. shemama, pitanja i diskusije. Ako ti treba neka shema, ovdje pitaj.

Moderators: pedja089, stojke369, [eDo], trax

Post Reply
Flash
Penjem se :)

Mutavi transformator

Post by Flash »

Ovakva je stvar, hitno mi je trebao trafo, pa sam ga sam odlučio namotati, ali došlo je do problema, na koji sam ja naišao sada prvi put.

Ovakva je stvar, radi se o trafu nekakvih 40VA sa jednim primarom i dva sekundara. Primar je 1580 namotaja 0,2mm žice, jedan sekundar je 1010 namotaja žice 0,2mm i drugi 150 namotaja 0,5mm.

Kada sam ga sastvio i spoji na mrežu sekundar se počeo grijati ko lud. Neznam točno koji, jer oba daju predviđeni napon.

Ništa nebi bilo čudno, da je na njih spojen neki teret ili da su u KS. Ali ovako u praznom hodu da se grije sekundar, stvarni neznam zašto.

:?: :?: :?: :?: :?: :?: :?: :?: :?: :?: :?: :?: :?: :?: :?:
Đoni je za mene MRTAV ČOVJEK!!! R.I.H.
Smjesko
Stariji član
Stariji član

Post by Smjesko »

Po cemu znas da se grije bas sekundar? Je li namotan preko primara ili do primara (na plasticni komad pravokutne cijevi sa pregradom izmedju primara i sekundara)? Jesi li lzolirao vijke koji stezu elemente jezgre? Jesi li siguran da nisi ostetio izolaciju zice prilikom namatanja? Predpostavljam da se radi o "EI" ili "M" jezgri.
defs
Pravo uznapredovao :)

Post by defs »

Možda ti se primar grije? Ako ne onda je na sekundaru negdje došlo do kratkog spoja,los lak?
IGOMBAR
Napredujem
Napredujem

Post by IGOMBAR »

pogledaj nisi li možda prilikom sastavljanja jezgre njom oštetio lak na žici
YOO NIGGA
Flash

Post by Flash »

Košuljica je podjeljena na dva dijela, jedan je primar jedan je sekundar. To je EI trafo i nisam oštetio žicu, jer je dobro zaštićena košuljicom, ali brijem da ću ga bacit pod kamijon jer meživcira i dat 150HKN za pošteni trafo, hvala na pomoći.
Đoni je za mene MRTAV ČOVJEK!!! R.I.H.
SaNsKi_Dk

Post by SaNsKi_Dk »

izmjeri ohme na oba namotaja od sekundara i vidi imali logike kad usporedis i izracunas koliko imas oma po namotaju ako su oba namotaja namotana istom debljinom zice, ipak mislim da ti je jedan od sekundara kratko spojen ili mozda samo njegovih par namotaja ali je dovoljno da ti ugrije ostale namote...
Post Reply