pomoc oko transformatora
Moderators: pedja089, stojke369, [eDo], trax, LAF
pomoc oko transformatora
jel moze umesto transformatora sa limovima da se koristi transformator sa feritnim jezgrom istog preseka?
treba mi trafo za napajanje katodne cevi, a nemam ni jedan sa limovima tog preseka,ni pribliznog ili su preveliki ili premali, al imam neki sa feritnim jezgrom
pa me zanima moguli na njega namotati isti broj namotaja kao na ovaj sa limovima i da dobijem iste napone, i priblizno istu snagu?
treba mi trafo za napajanje katodne cevi, a nemam ni jedan sa limovima tog preseka,ni pribliznog ili su preveliki ili premali, al imam neki sa feritnim jezgrom
pa me zanima moguli na njega namotati isti broj namotaja kao na ovaj sa limovima i da dobijem iste napone, i priblizno istu snagu?
povecavanje namotaja se ne povecava snaga, vec se snaga smanjuje, povecavanjem presjeka zice se povecava snaga sto znaci da treba vece jezgro da bi ta zica mogla da stane, doduse treba manje namotaja ali ipak vise zauzima mjesta ne radi se o prevelikom smanjenu namotaja ako se jezgro povecava... u glavnom smanjivanem namotaja se smanjuje otpor u zici sto rezultira vise ampera (snage) a manji napon, feritno jezgro je za vece frekvencije i nikako za nesto vece snage...
samo jedno pitanje u vezi trafoa nevezano za ovu temu..
ima shema u maloj skoli elektronike jednog light showa koji ima neki trafo koji se meni ne da motat.. bi mogao nekako teoretski trafo zamijeniti optokuplerom? sutra cu napraviti novu temu sa shemom, ali me zanima samo ako bi se to otprilike moglo.
p.s. trafo sluzi samo da se odvoji audio ulaz od mreze 230 volta
ima shema u maloj skoli elektronike jednog light showa koji ima neki trafo koji se meni ne da motat.. bi mogao nekako teoretski trafo zamijeniti optokuplerom? sutra cu napraviti novu temu sa shemom, ali me zanima samo ako bi se to otprilike moglo.
p.s. trafo sluzi samo da se odvoji audio ulaz od mreze 230 volta
treba mi trafo za napajanje katodne cevi,Code: Select all
kakav ti treba probaj ga slikat i kakve katodne cevi mislis na ekran ili ??? :?
Netocno je da je prijenosni omjer tog trafoa 1:1pedja089 wrote:mislim da je to tonaj mali crveni trafo iz radio prijemnika....
nisam video semu ali to bi trebao biti taj...
to ti je najobicniji prenosni trafo obicno 1:1
ili nesto slicno

@pepi, postoje sheme light-showa koje umjesto transformatora koriste mikrofon. To ti je jednostavnije rjesenje, ali ne znam osobno kako radi u praksi. Prednost je sto ne moras galvanski spajati pojacalo i light-show. Nedostatak je sto moras imati mikrofon koji ima relativno linearan odziv na cijeli tonski spektar frekvencija, a ako to nije slucaj onda moras imati ekvilajzer izmedju mikrofona i light-showa.