pojacalo u B klasi
Moderators: pedja089, stojke369, [eDo], trax
pojacalo u B klasi
treba mi shema pojacala u B klasi,15w,+/-12V,sa tranzistorom BD135 ili BD136
CILE_HR , mislim da su ti i na jednom drugom forumu (elitesecurity) ljudi odgovorili da to ne moze! Sa BD135/136 u izlazu se ta naga ne moze postici... osim ako ih nema barem 50 komada 135 i 50 komada 136. Ti se tranzistori pocinju dobro da "znoje" vec na 0,5W disipacije!
Objasni sta si hteo sa tim projektom tj. sta hoces da postignes?!
Objasni sta si hteo sa tim projektom tj. sta hoces da postignes?!
Rođen sam u Srbiji... od toga ću i da umrem!
Imati prijatelje, to znaci prihvatiti da ima lepsih, pametnijih i sposobnijih od vas. Ko to ne moze da prihvati - nema prijatelja!
Imati prijatelje, to znaci prihvatiti da ima lepsih, pametnijih i sposobnijih od vas. Ko to ne moze da prihvati - nema prijatelja!
Pa kako ces da simuliras nesto sto ne moze da radi?! Ili ti je i to OK tj. da pokazes da to ne moze tako?! Postoje seme koje u izlazu imaju BD135/136 ali to nisu pojacavaci snage vec malih signala. Oni mogu pobudjivati recimo slusalice ali zvucnik vece snage ne. U stvari, do nekih 0,5W bi mozda i moglo a da na nesto lici, ali 15W sigurno ne.
ipak je moguće napraviti takvo pojačalo...pokazat će mi jedan prof. s FESB-a pa ću okačit shemu ovdje.boraomega wrote:Pa kako ces da simuliras nesto sto ne moze da radi?! Ili ti je i to OK tj. da pokazes da to ne moze tako?! Postoje seme koje u izlazu imaju BD135/136 ali to nisu pojacavaci snage vec malih signala. Oni mogu pobudjivati recimo slusalice ali zvucnik vece snage ne. U stvari, do nekih 0,5W bi mozda i moglo a da na nesto lici, ali 15W sigurno ne.
Izgleda da ipak pricamo o razlicitim stvarima. Ja pod pojacalom podrazumevam nesto sto ce U PRAKSI lepo, kvalitetno i pouzdano da radi, a ne nesto sto se da nacrtati pa i simulirati da radi! No, videcemo semu... nadam se da ces pokusati i da je sklopis u praksi i testiras pa ces nam reci kako to zvuci i koliko snage daje... samo ne PMPO snage! Bez toga, sve to pada u vodu. Jedan moj (sada vec pokojni) profesor je znao da kaze: "Kolege, znanje bez iskustva je mrsav kapital!".