premotavanje transformatora???

Forum o svemu i svačemu, ALI vezanim za elektroniku.

Moderators: pedja089, stojke369, [eDo], trax, LAF

Post Reply
vedran5
Penjem se :)

premotavanje transformatora???

Post by vedran5 »

dogodilo mi se da su mi namotaji transformatora na varilici pregorili, ali je stvar u tome da mi je max. pregorilo 5-6 namotaja gore na samom vrhu, sada zanima me jel mogu ja odmotati te izgorene namotaje do zdravih namotaja i tamo precvikati spojiti lak zicu tu na stare namotaje i namotati nanovo onoliko namotaja koliko sam odmotao, dali je to izvedivoi dali bi varilica radila??
SaNsKi_Dk
Pravo uznapredovao :)

Post by SaNsKi_Dk »

ako je zaliven lakom onda kad budes odmotavao mislim da ce ti i ne izgorjeli namotaji ostati bez laka, a ako je izvodivo da odmotas a ne ostetis druge namotaje mozes te izgorjele namotaje zamotati sa nekom stofnom trakom, tako da ne cvikas nista jer ako ocvikas 10 namotaja to ti puno znaci za te transformatore i grijao bi ti se namotaj u praznom hodu a doslo bi cak i do izgaranja osiguraca i vise bi zujao ali bi ti effekt bio veci
vedran5

Post by vedran5 »

cekaj ne kuzim pa ja bi namotao nanovo onoliko namotaja koliko sam odmotao, sta bi utjecalo na transformator??
i namotaji nisu zaliveni mogao bi odmotati a da ne oštetim druge namotaje

nikada nisam radio sa ovime zato please help!!
DRUG STARI

Post by DRUG STARI »

mozes bez problema, sami ih dobro stegni, spoj mozes napraviti i izvan trafica sa sponkom (stezaljkom), obavezno pazi da namotas u istom smjeru.
SaNsKi_Dk

Post by SaNsKi_Dk »

moze onda bez problema, pazi i da ti debljina zice bude ista, nikako tanja ne dolazi u obzir, ako si mislio nastavljati
vedran5

Post by vedran5 »

ok, puno hvala, kako mi je najbolje spojiti zicu u ovom slucaju??lemljenjem??
SaNsKi_Dk

Post by SaNsKi_Dk »

moras je dobro ocistiti usukati jednu za drugu i zalemiti to ti je najbolje, ali kao sto je drug stari rekao najbolje da ti nasavak bude negdje napolju, i da ti ne bude zamotan u drugim namotima, mozes ti zamotati njega unutra ali to je teze moras ga zastiti za trafo papirom, papir dole papir gore
Post Reply