pojacalo na 12v
Moderators: pedja089, stojke369, [eDo], trax
pojacalo na 12v
Molim vas da mi predlozite neko pojacalo koje radi na 12 v jer takav trafo imam. To je trafo od halogene stolne lampe, pa da ga nekako iskoristim. Mislim da trafo ima oko 35W.
Re: pojacalo na 12v
Radi ovo pojacalo,jeftino je a i dobro,ja cu poceti raditi par kada kupim dijelove
http://www.elektronika.ba/forum/uploadz ... wattia.pdf
http://www.elektronika.ba/forum/uploadz ... wattia.pdf
...dok citash ovaj tekst,tvoje karlovacko je sve toplije i toplije...
Re: pojacalo na 12v
Evo ti jedno s TDA2005M-mono daje 20Wsamo je problem di naci ovaj TDA?Imas ga u nekim "livim" ducanimna elektro opreme....
http://www.elektronika.ba/forum/uploadz ... 0wvahv.pdf
http://www.elektronika.ba/forum/uploadz ... 0wvahv.pdf
...dok citash ovaj tekst,tvoje karlovacko je sve toplije i toplije...
kad sam rekao zalijepit, mislio sam zalemit samo vodice za nozice, al stavit cu i plocicu. Ne kuzim zasto su na semi 2 kondica izmedju napajanja i uzemljenja kad vec u ispravljacu moram stavit kondic malo jaci. I zasto su dva, jedan elektrolitski jedan blok. Koja im je svrha?
ovaj chip kosta 26.50 kn u chipoteci.
niti s tda2003 nebi jedtinije prosao jer 1 kosta 6.50 kn, a treba 2 za stero, i treba jos dosta kondenzatora.
ovaj chip kosta 26.50 kn u chipoteci.
niti s tda2003 nebi jedtinije prosao jer 1 kosta 6.50 kn, a treba 2 za stero, i treba jos dosta kondenzatora.
MOže mi netko ovo objasnit, to vidjem na jsvim shemama pojacala, a nikako ne kuzim sta bi bilo da ih nema??defs wrote:Ne kuzim zasto su na semi 2 kondica izmedju napajanja i uzemljenja kad vec u ispravljacu moram stavit kondic malo jaci. I zasto su dva, jedan elektrolitski jedan blok. Koja im je svrha?
- MladaNada
- Stariji član
Kondenzator ti je kao mala baterija, kada se napuni izjednaci se njegov napon sa naponom napajanja. Kada pojacalo "povuce" vise struje nego sto trafo moze dati (kada pojacas i udara bas) kondenzator nadopunjuje napon, ali ako imas na napajanju bar 3300u kondenzator ne trebas stavljati vise elektrolita, vec samo jos jedan blok kondenzator (vjerovatno se on stavlja pored elektrolita jer nije polarizovan)
Dobro ok to sam znao, al zasto ovaj blok kondenzator, on tak i tak je preslabog kapaciteta da bi nadopunilo napon i zasto se i on stavlja uz elektrolite kad imamo vec dosta rezervne snage.MladaNada wrote:Kondenzator ti je kao mala baterija, kada se napuni izjednaci se njegov napon sa naponom napajanja. Kada pojacalo "povuce" vise struje nego sto trafo moze dati (kada pojacas i udara bas) kondenzator nadopunjuje napon, ali ako imas na napajanju bar 3300u kondenzator ne trebas stavljati vise elektrolita, vec samo jos jedan blok kondenzator (vjerovatno se on stavlja pored elektrolita jer nije polarizovan)
Ta dva konda se stavljaju kad su vodovi (žice) napajanja duži (obično od 15 - 20 cm), za frekventnu stabilizaciju pojačala... Dakle služe tome da integrirac ne počne samooscilirati, i leme se što je moguče bliže nožicama integrirca...
To što im ti ne vidiš svrhu ne znači da ih ne trebaš staviti!
Najvjerovatnije ne vidiš ni svrhu slijepog crijeva (nije mu svrha da se upali pa ideš na operaciju!!!), pa ipak ga svi imaju, izuzev onih koji su ga operirali!
Osim toga, data sheet rade ljudi koji su dovoljno stručni da dizajniraju takvo kolo, pa im je vjerovati kad nešto napišu, a takvi kao ti bi im mogli, eventualno, šiljiti olovke kad nešto crtaju... i ništa ne dirati kad ih nema!!!
To što im ti ne vidiš svrhu ne znači da ih ne trebaš staviti!
Najvjerovatnije ne vidiš ni svrhu slijepog crijeva (nije mu svrha da se upali pa ideš na operaciju!!!), pa ipak ga svi imaju, izuzev onih koji su ga operirali!
Osim toga, data sheet rade ljudi koji su dovoljno stručni da dizajniraju takvo kolo, pa im je vjerovati kad nešto napišu, a takvi kao ti bi im mogli, eventualno, šiljiti olovke kad nešto crtaju... i ništa ne dirati kad ih nema!!!