feritni trafo
Moderators: pedja089, stojke369, [eDo], trax
feritni trafo
može li mi tko reći formule za proraćun feritnog transformatora koliko žice na primaru i sekundaru za određeni broj volti tte debljina žice za jakost struje u Amperima
YOO NIGGA
Za ferit je max gustoca polja negdje oko 0.3T, a obicno se uzima oko 0.2 za maksimum i prema tome se racunaju volt/namotaji.
n je broj namotaja, t je maksimalno vrijeme za koje mozes drzati napon U prije nego se postigne odredjena gustoca polja.
Znaci, vrijeme t je polovina perioda; ako imas frekvenciju npr. 100kHz onda je vrijeme 5us.
A je poprecni presjek jezgre u m^2.
B = Vt/nA
Pa izvodis ovisno sto ti treba... volt namotaje racunas
V/n = BA/t
n izjednacis s 1 i dobivas maksimalni napon po namotaju trafa.
Za struju pogledaj ovu tablicu, max amps for power transmission; koristi multifilarne namotaje, i vise tanjih zica s vecom frekvencijom zbog skin efekta.
PS. izvinjavam se za link
http://www.powerstream.com/Wire_Size.htm
n je broj namotaja, t je maksimalno vrijeme za koje mozes drzati napon U prije nego se postigne odredjena gustoca polja.
Znaci, vrijeme t je polovina perioda; ako imas frekvenciju npr. 100kHz onda je vrijeme 5us.
A je poprecni presjek jezgre u m^2.
B = Vt/nA
Pa izvodis ovisno sto ti treba... volt namotaje racunas
V/n = BA/t
n izjednacis s 1 i dobivas maksimalni napon po namotaju trafa.
Za struju pogledaj ovu tablicu, max amps for power transmission; koristi multifilarne namotaje, i vise tanjih zica s vecom frekvencijom zbog skin efekta.
PS. izvinjavam se za link
http://www.powerstream.com/Wire_Size.htm
Last edited by Firkragg on 20-04-2007, 08:39, edited 1 time in total.
@Firkragg, znas li mozda podatke kako se izvodi prigusnica za otklanjanje smetnji od automobilskog paljenja - konkretno - na onaj prikljucak koji sluzi za paljenje cigarete i spajanje na primjer punjaca za mobitel bih zelio staviti filtar da mi filtrira te smetnje. Uzimao bih oko 5A struje. Je li dovoljno izvesti "PI" - filtar s dva elektrolita i bilo kakvim svitkom na feritnoj jezgi ili bi ipak trebalo malo racunati? Hvala za svaku informaciju.
Tesko se tu moze nesto posebno proracunati; 2MKP kondenzatora oko 1uF i prigusnica u pi filtru...
Prigusnicu motas na mrvljenom zeljezu ili feritnom toroidu, uz sto je veci induktivitet moguc za zeljenu struju (vise namotaja ima veci otpor i mora se koristiti tanja zica).
Motas oba namotaja u istom smjeru (!) tako da se magnetski tokovi ponistavaju i jezgra nema prakticki na sebi nista DC magnetizacije.
Elektrolite stavis poslje po zelji...
Sad puno ovisi o namjeni, kod paljenja se meni pad napona cini puno ozbiljnijim problemom od suma.
Prigusnicu motas na mrvljenom zeljezu ili feritnom toroidu, uz sto je veci induktivitet moguc za zeljenu struju (vise namotaja ima veci otpor i mora se koristiti tanja zica).
Motas oba namotaja u istom smjeru (!) tako da se magnetski tokovi ponistavaju i jezgra nema prakticki na sebi nista DC magnetizacije.
Elektrolite stavis poslje po zelji...
Sad puno ovisi o namjeni, kod paljenja se meni pad napona cini puno ozbiljnijim problemom od suma.