Apsolutni sam pocetnik što se tice samogradnje pa me zanimaju neke pojedinosti za doticno predpojacalo:
1.Ako se izlaz pojcala spaja na ulaz TV prijemnika zašto je taj izlaz pritegnut na napajanje preko prigušnice(ili što li je vec ono?!)
2.Zar se na to pojacalo mogu spojiti dva TV prijemnika buduci da je tako u shemi naznaceno?
Unaprijed zahvaljujem!!
Antensko predpojacalo
Moderators: pedja089, stojke369, [eDo], trax
Evo sheme! Što je ono što je označeno simbolom DI,a izgleda kao zavojnica (možda neka prigušnica), koliki joj je induktivitet?Zar smije ulaz TV-a biti izravno spojen preko te prigušnice na napajanje prepojačala?Mislim, neće li tako visok napon uništiti antenski ulaz TV prijemnika?Hvala na objašnjenju!MladaNada wrote:Podigni shemu!
Mozes na svako predpojacalo spojiti 2 TV-a, samo ti je signal slabiji kakvo god je pojacalo!
http://www.elektronika.ba/forum/uploadz ... _przed.jpg
Svakog dana u svakom pogledu sve više i više napredujem!
Ono "DI" ti je prigusnica. Ona sa onim kondenzatorom od 100pF cini tzv. "L-C-filtar". Zavojnica propusta istosmjernu struju iz baterije (napajanja) prema pojacalu, dok istovremeno ne propusta izmjenicnu struju visoke frekvencije koja je televizijski signal, prema bateriji i masi. Kondenzator ne propusta istosmjernu struju na ulaz u tjuner TV-a, ali propusta ovu drugu - dakle signal. Zahvaljujuci ovim svojstvima, moguce je koaksijalnim kabelom istovremeno napajati antensko pojacalo i njime voditi signal u tjuner TV-prijamnika.
Što označava isprekidana linija na toj shemi tj. linija koja spaja ''lijevi'' dio sheme (TV) sa ''desnim'' dijelom?Jel to možda simbol za koaksijalni kabel koji spaja izlaz pojačala (''lijevi'' dio sheme) sa ''desnim'' dijelom koji je zapravo samo filtar na čiji se izlaz spaja TV prijemnik?Hoće reći, što je zapravo taj ''desni'' dio sheme i preko čega se on spaja na TV ulaz?
Svakog dana u svakom pogledu sve više i više napredujem!