"Struja je usmjereno gibanje elektrona". Uvauu, a elektroni su negativno nabijene cestice atoma koji se nalaze na orbitalama sta god da to znacilo i kako god da su ljudi otkrili elektrone kad se ne vide golim okom niti mikroskopom, skidam im kapu

Ok, elektroni idu od (-) prema (+) polu a smjer struje je od (+) prema (-) polu, lol, ne kontam to bas najbolje..? kako mogu bit suprotni smjer ako struju cine elektroni i ako ti elektroni idu od (-) prema (+) kako onda struja moze ic suprotnim smjerom...
Ono sto mene zanima je da mi netko da knjige/primjere/skice/tekstove po mogucnosti na hrvatskom, srbskom jeziku o kemiji, ELEKTRONIMA i baterijama. Znaci u bateriji se nalazi H2SO4, ok.. gurnemo u tu kiselinu bakrov stapic i on se pocne trosit, nastaju hidrogeni mjehurici itd itd itd ali zasto se to desava???? Zanima me kako napravit bateriju al tako da razumijem kemiju koja se u njoj dogadja, zasto mora bi H2SO4, zasto ne moze bit H20 il nesto deseto.. sa kemijom sam jako slab pa me zanima to cudo.. kako elektroni putuju kroz zicu, hmmmm zasto sto zicu (vodic) tvore elementi koji imaju slobodne elektrone => kako su to ljudi pak otkrili???? wtf? al kako ti elektroni putuju, sta se tocno desava u bateriji TO ME ZANIMA I ZELIM SAZNAT!!! heeeeeeeeeelp
pozdrav