Struja....

Forum o svemu i svačemu, ALI vezanim za elektroniku.

Moderators: pedja089, stojke369, [eDo], trax, LAF

Post Reply
skyline
Napredujem
Napredujem

Struja....

Post by skyline »

Nemojte se sad smijat, ali brijem da necu nikad shvatit sta je struja:
"Struja je usmjereno gibanje elektrona". Uvauu, a elektroni su negativno nabijene cestice atoma koji se nalaze na orbitalama sta god da to znacilo i kako god da su ljudi otkrili elektrone kad se ne vide golim okom niti mikroskopom, skidam im kapu :P

Ok, elektroni idu od (-) prema (+) polu a smjer struje je od (+) prema (-) polu, lol, ne kontam to bas najbolje..? kako mogu bit suprotni smjer ako struju cine elektroni i ako ti elektroni idu od (-) prema (+) kako onda struja moze ic suprotnim smjerom...

Ono sto mene zanima je da mi netko da knjige/primjere/skice/tekstove po mogucnosti na hrvatskom, srbskom jeziku o kemiji, ELEKTRONIMA i baterijama. Znaci u bateriji se nalazi H2SO4, ok.. gurnemo u tu kiselinu bakrov stapic i on se pocne trosit, nastaju hidrogeni mjehurici itd itd itd ali zasto se to desava???? Zanima me kako napravit bateriju al tako da razumijem kemiju koja se u njoj dogadja, zasto mora bi H2SO4, zasto ne moze bit H20 il nesto deseto.. sa kemijom sam jako slab pa me zanima to cudo.. kako elektroni putuju kroz zicu, hmmmm zasto sto zicu (vodic) tvore elementi koji imaju slobodne elektrone => kako su to ljudi pak otkrili???? wtf? al kako ti elektroni putuju, sta se tocno desava u bateriji TO ME ZANIMA I ZELIM SAZNAT!!! heeeeeeeeeelp

pozdrav
Spiky
Pravo uznapredovao :)
Pravo uznapredovao :)

Post by Spiky »

Zabavi se onda sa AC, tu nema kemije...

Sto se tice baterija, mozda ti ovo moze pomoci...
http://www.howstuffworks.com/battery.htm
skyline
Napredujem
Napredujem

Post by skyline »

ma bas zelim baterije savladat do najnizeg nivoa kemije :)

procitao sam to sa howstuffworks i jako je slabo objasnjeno..
MladaNada
Stariji član
Stariji član

Post by MladaNada »

Kupi knjige elektronika za I i II razred elektro, ja ih imam , sve je u detalje objasnjeno!
skyline
Napredujem
Napredujem

Post by skyline »

za 1. i 2. razred ELEKTRO? sta ti elektro predstavlja? i gdje mogu kupit te knjige?

pozdrav
skyline
Napredujem
Napredujem

Post by skyline »

Evo ajmo pocet od limunske kiseline (iscjedjeni limun) i ako gurnemo unutra cavao (ekser) i bakrenu zicu dobili smo bateriju od 0.8v :) OK, ponovimo to i spojimo serijski i dobijemo napon od 1.7 V i to od jednog soka od limuna... e sad

u attachu imate slike svega toga sta sam radio ;D
i voltmetar mi pokazuje prvo 1.7V i tako pokazuje jedno 4 sekunde pa padne na 0.9V pa opet skoci pa padne pa je nekad stabilan ... ne kontam :)

E sad, ako spojim na to sijalicu (zarulju) ona uopce nece svijetlit.. niti na sekundu??????? Sijalica pise ide na 3.5V al su spojim na obicnu AA bateriju od 1.5V i svijetli malo, a ako je ova moja limunska-baterija 1.7V zasto pak ona ne svijetli????
Zanima me koja je formula za limunski kiselinu i koje se kemijske reakcije u toj "bateriji" zbivaju :))

POZDRAV

ps: bateriji sam dodao kod naziva 1.7V jer je ta vrijednost najvise pokazivana na voltmetru

http://www.elektronika.ba/forum/uploadz ... a-1.8V.zip
MladaNada
Stariji član
Stariji član

Post by MladaNada »

Imas mozda 0.5V tu, kod mene serijsko vezivanje na jednom limunu nije imalo nikakvog efekta! Probaj kupiti limuntus, sipaj ga u neku posudu , pa vodu, dodaj limuntus dok se ne zasiti rastvor (dok voda prima), onda poredaj razlicite metale pa mjeri, sigurno ce dati bolje rezultate nego limun!

Elektro skola (elektrotehnicka)
pedja089
Administrator sajta
Administrator sajta

Post by pedja089 »

pa naravno da sijalica nece da svetli. limun ne moze da napravi toliko struje koliko sijalica povuce. probaj staviti neku led diodo pa mozda i bude svetlela sa 3-4 limunseke baterije spojene na red.
a mozes i izracunati potencialnu razliku izmedju 2 metala. imas u hemiji za 1 ili 2 rezred. pogledaj malo....................
meni je uspelo sa cinkom i bakroma
oni imaju vecu potencijalnu razliko od bakra i gvozdja.
ako uspes javi
Smjesko
Stariji član
Stariji član

Post by Smjesko »

Struja u stvarnosti tece od minusa prema plusu, jer su nosioci naboja elektroni, ali da bi se olaksalo shvacanje svega oko struje, dogovoreno je da se uci da struja tece od plusa k minusu. Ako te zanima sve ovo sto si nabrojao, morati ces se dobro potruditi da nabavis literaturu i uloziti puno vremena. Ne znam koje si dobi, ali ako si stvarno jako znatizeljan, razmisli o studiranju. Onaj limun sto ti daje 1,7 V a nece pogoniti zarulju, ti je izvor napona male snage i velikog unutarnjeg otpora. To ti je kao kad gledas nekog visokog covjeka koji jedva moze podici pola banane ( bez kore) :-).
alexa_pg
Pravo sam se raspisao :)
Pravo sam se raspisao :)

Post by alexa_pg »

Struja u stvarnosti tece od minusa prema plusu, jer su nosioci naboja elektroni, ali da bi se olaksalo shvacanje svega oko struje, dogovoreno je da se uci da struja tece od plusa k minusu.
Kad sam je ucio, ovo se zvalo fizicki i tehnicki smjer struje
Post Reply