@Stojke imas li jos onu shemu od dvostepenog predajnika iz male skole elektronike , mislim da se zove "snazan fm predajnik" , napravio sam finu plocicu za njega, ali nemam shemu na racunaru, a ne da mi se slikati, pa da covjeku damo provjerenu shemu, koja ce vjerovatno dati nesto bolje rezultate nego ova njegova, jer se moze staviti dobar izlazni tranzistor, a sa 2n2222A se moze napajati sa 30-40V, trebalo bi da ima tu nesto snage! Iako je frekvencija garant nestabilna!
Jeste nestabilna 100% provereno.Ali bas nestabilno.Ajde kad priblizis ruku sto se pomeri frekvencija to i razumem ali kad se priblizis ili pomeris od nje ona pobegne sa frekvencije.Isprobao sam i da stavim u metalnu kutiju (i dobro vezao masu) ali nista nisam dobio bolje
Ovo sam pravio po istoj šemi pre tačno 30 godina i prepisivao u srednjoj školi. Radi dobro. Čak sam umesto mikrofona priključivao direktno glavu kasetofona i na radiu slušao muziku sa trake!
Izlazni kalem (antenu) sam tada radio kao 3 spiralna navoja izecovana na štampanoj ploči i pravilo je 50-ak metara dometa
Imas u BF seriji par dobris tranzistora , ne znam sad napamet brojeve, moze recimo 2n4427 (1W) , BF184(0.75W), BF199, BF324...Ima ih masu!
A cak i 2n2222a je bolji od 547!
nemoj meni govorit kako ih ima masu kada ja uopće ne razumijem kakav treba!!!!
reci mi točno koji da stavim???
i zašto samo izlazni zar nemogu i ulazni zamijenit sa tim boljim???
Stavi BF199!
Prvi nema svrhe da mijenjas, jer je on samo dio oscilatora!
Trimer ima 2 "hladne" (na jednoj strani) nozice i jednu "vrucu" (na drugoj strani). Dovoljno je da spojis jednu vrucu i jednu hladnu, mislim da su 3 nozice zbog stabilnosti na plocici!
prvi tranzistor radi u krugu mikrofonskog pojacala, drugi u krugu oscilatora, kako su svi elementi prilagodjeni postojecem tranzistoru, nebi ti savjetovao zamjenu izlaznog tranzistora. Slozi po provjerenoj shemi.
U buduce ne stavljaj slova sa akcentima u naslov topica !!!