Zanima me kako napraviti najjednostavnije i najbezopasnije bateriju sa naponom od 1,5V, moze i vise... a da nije sa H2SO4 i cinkom i bakrom..
zanima me ovaj nacin:
sa HowStuffWorks http://www.howstuffworks.com/battery1.htm
You can create your own voltaic pile using coins and paper towels. Mix salt with water (as much salt as the water will hold) and soak the paper towel in this brine. Then create a pile by alternating pennies and nickles. See what kind of voltage and current the pile produces. Try a different number of layers and see what effect it has on voltage. Then try alternating pennies and dimes and see what happens. Also try dimes and nickels. Other metals to try include aluminum foil and steel. Each metallic combination should produce a slightly different voltage.
Hmmmm, dal moze netko pojasnit kako zapravo tocno to napravit i od kojeg materijala, tj. da ga iscupam odnekud jer ne rade ducani/trgovine danas
Probaj preko limuna!Ovako,nadi dva razlicita metala npr. pribadacu i nekakvu brokvu,zabij ih u limun i izmjeri volt-metrom kolko okazuje,ako je premalo spoji ih vise u seriju...
...dok citash ovaj tekst,tvoje karlovacko je sve toplije i toplije...
Ja sam pokusao sa limunom davno , ali doslo je do jedne cudne pojave.Koristio sam bakar i olovo. Zabodem ja komadic olova i bakra, na voltimetar, kad ono 0.25V!
Ja u isti limun jos jedan komad olova i bakra (u seriju) , izmjerim , kad opet 0.25V! Onda sam uzeo drugi limun, ista procedura, u seriju i dobio 0.5V! I onda mi je nestalo limunova
Zamislite dopunjivu bateriju od kile limuna