satelitska antena!!

Rasprava o el. shemama, pitanja i diskusije. Ako ti treba neka shema, ovdje pitaj.

Moderators: pedja089, stojke369, [eDo], trax

Post Reply
cudnovati kljunas

satelitska antena!!

Post by cudnovati kljunas »

E zbilja neznam kako se zove ta stvarčica :? al to je onaj uređaj koji se spoji izravno na LNB dok se namješta satelitska antena pa kad nađe dobar signal LEDica zasvijetli il se čuje zvuk... Ne treba spojiti ni reciever, nista!
Vidio sam to jednom prilikom, uredaj nije veći od kutije cigareta.
Jel neko zna shemu, il barem KAKO se zove taj uređaj? :shock:

HVALa :D
alexa_pg
Pravo sam se raspisao :)

Post by alexa_pg »

Uredjaj se zove Sat Finder. Semu imam ali kako je uredjaj napravljen u smd tehnici tesko se moze uraditi u domacoj radinosti. Inace cijena novog - fabrickog u PG je 15 eura.
UNWANTED

Post by UNWANTED »

postaj shemu ako ti nije tesko
JA NE PIJEM DOK VOZIM,JA STANEM I ONDA POPIJEM
-------------------------------------------------------
alexa_pg

Post by alexa_pg »

Nije problem, no je ulazni dio uradjen sa stampanim zavojnicama pa je to problemicno uraditi. Ne pise kolika je induktivnost
virtualx

Post by virtualx »

pa jeli se moze to rucno napraviti
radio sklop za 11-13Ghz
alexa_pg

Post by alexa_pg »

Na slici u prilogu je sema Sat Finder-a. Antenski kabal se otkaci sa LNB-a i prikljuci na REC a drugim komadom kabla spojiti Sat Finder sa LNB-om. Na taj nacin sklop se napaja iz sat. prijemnika preko VF prigusnice. U praksi sat. prijemnik nije neophodan ali se onda treba koristiti neki drugi izvor za napajanje .
Ulazni dio cini filter propusnog opsega. Donja f je 700MHz a gornja 1300MHz. Nakon dvostepenog pojacanja i detektora koga cine germanijumske diode AA113 signal ide na OP a sa njega na skretni kalem. Potenciometrom 50K se podesava osetljivost Sat Findera, a sa 4K7 podesavate “nulu” na instrumentu. Na pin 1 OP moze se prikljuciti zumer kome se jacina tona mijenja sa jacinom signala. Zavojnice u kolektorima su vazdusne sa 2 odnosno 5 namotaja. Precnik zavojnice 4mm a precnik zice 0.7mm.

http://www.elektronika.ba/forum/uploadz ... Finder.jpg
virtualx

Post by virtualx »

hmm ,jednostavno je
ja sam pobrko frekvencije
lnb pretvara 12GHz u nize pa onda salje na taj finder.
i neznam kako to moze biti od koristi.
kako ces znati koji si satelit nasao i koja je frekvencija.
bolje uzeti tv pa podesavati prema slici ili prema nivou signala na tv-u
alexa_pg

Post by alexa_pg »

...kako ces znati koji si satelit nasao i koja je frekvencija. ...
Frekvenciju ne znas, ulazni dio je sirokopojasni, mada frekvencija nije ni bitna. Sto se tice satelita ne mozes znati bez prijemnika sta si nasao. Doduse poslije dosta montiranih antena, po jacini signala mozes znati i koji je satelit u pitanju. Iskustvo.
..bolje uzeti tv pa podesavati prema slici ili prema nivou signala na tv-u...
Svi novi prijemnici imaju ugradjen graficki SatFinder tako da moze fino da se podesi antena na najjaci signal. Ponekad se ukaze potreba i za ovakvim dodatkom. Instrumenat je kod tebe u ruci, pored antene, i podesavas antenu. Ne mozes uvijek imati TV pored sebe.
Spiky
Pravo uznapredovao :)
Pravo uznapredovao :)

Post by Spiky »

Uh, sto bi vi mogli strucnjake iz UNAOHM-a i PROMAX-a svasta nauciti!
Ljudi potrosise silne novce da bi napravili uredjaje za ustimavanje antenskih sustava, a vi to rijesavate "iskustvom".
Graficki "SatFinder" na prijemniku uopce ne prikazuje pravo stanje stvari, istina pokazuje "navodno" najjaci signal, ali koliko treba biti jak taj signal? 70dBuV? 85dBuV? - da li netko zna na koju max. vrijednost je "bazdaren" taj prijemnik?
Osim toga ni svi transponderi ne emitiraju (reflektiraju) istom snagom, da ne govorim da nije "samo" polozaj antene bitan, vec i LNB-a koji se na nju montiraju.
I sto u konacnici za digitalu znaci najjaci signal?
Na prijemniku se ne vide vrijednosti CBER i VBER, odnosno korekcija greske prije i poslije,odnos C/N itd.
Najjaci signal NE znaci ujedno i dobro ustiman sustav - a to se najbolje skuzi za loseg vremena (oblacno,kisa,snijeg) gdje onda slikica lijepo stane trzati.
SatFinder-om se moze koliko-toliko ustimati sustav, ali nikako nije garancija da je sve zaista dobro podeseno.
Kako znam? - tako sto sam i sam radio sa instrumentom i bez pa mi je razlika i te kako poznata...
Pozdrav...
virtualx

Post by virtualx »

alexa_pg wrote:
...kako ces znati koji si satelit nasao i koja je frekvencija. ...
Frekvenciju ne znas, ulazni dio je sirokopojasni, mada frekvencija nije ni bitna. Sto se tice satelita ne mozes znati bez prijemnika sta si nasao. Doduse poslije dosta montiranih antena, po jacini signala mozes znati i koji je satelit u pitanju. Iskustvo.
..bolje uzeti tv pa podesavati prema slici ili prema nivou signala na tv-u...
Svi novi prijemnici imaju ugradjen graficki SatFinder tako da moze fino da se podesi antena na najjaci signal. Ponekad se ukaze potreba i za ovakvim dodatkom. Instrumenat je kod tebe u ruci, pored antene, i podesavas antenu. Ne mozes uvijek imati TV pored sebe.
cuj ovo,mozes znati koji je satelit na osnovu jacine signala.
a svasta ces cuti ovdje.
satelit ima vise transpodnera i nemaju svi istu jacinu signala,a posto neznas koji si transponder uhvatio nemozes ni znati koji je satelit.
prije ces odrediti koji je satelit po polozaju tanjira nego po jacini signala sa tim finderom.
na primjer na astri 19e najaci signal ima spanjolski digital+ ,kod mene je oko 92%,a najslabiji signal ima premiere oko 50% , francuzi oko 75% itd.
i de mi sad reci kako ces ti znati da si uhvatio astru na osnovu jacine signala,kad svaki transpoder ima drugaciju jacinu signala.
alexa_pg

Post by alexa_pg »

Ja i ti ocigledno pricamo razlicitim jezicima. Napisao sam da je ulazni dio sklopa sirokopojasni i samim time nije bitno koji je transponder u pitanju. Nivo signala (napon) iza detektora nije isti na Astri ili na Eutelsat W2. O tome ja pricam. Takodje ako je za mene npr. Astra tacno na jug i ne razmisljam da to mozda nije Express-A3.
..a svasta ces cuti ovdje. ..
Tacno, covjek se uci dok je ziv, pa svidjelo se to tebi ili ne.
tox master
Odlično uznapredovao
Odlično uznapredovao

Post by tox master »

pozdrav

da ne otvaram novu temu da pitam ovde...
imam drugara koji montira zemaljske i satelitske antene i rece mi prije par dana da mu potrazim po netu spektralni analizator.
znaci htio bi da kupi jedan pa ako neko od vas zna ko prodaje ili jos bolje ima za prodaju nesto tako ....slusam! :wink:
Post Reply