rastjerivac glodavaca

Rasprava o el. shemama, pitanja i diskusije. Ako ti treba neka shema, ovdje pitaj.

Moderators: pedja089, stojke369, [eDo], trax

Post Reply
DRUG STARI
Pravo uznapredovao :)

rastjerivac glodavaca

Post by DRUG STARI »

jel ima netko funkcionalan rastjerivac ? pronasao sam shemu na jednom forumu i bio je opisan kao kvalitetan, industrijski ..., slozio sam ga, frekvencija tona (oko 20kHz) mu se mijenja svakih 40 sekundi, ali definitivno ne rastjeruje, kako se meni cini, vise im sluzi kao karaoke masina.

http://www.elektronika.ba/forum/uploadz ... IM2389.JPG
Spiky

Post by Spiky »

Ima...zove se pajser, samo trebas biti u dobroj kondiciji,
zahtjeva puno trcanja amo-tamo...

Pogledat cu u nekim od starijih izdanja elektora ('80) mislim da sam tamo vidio zgodnih rjesenja...

U medjuvremenu...
http://www.electronic-circuits-diagrams ... ckt1.shtml
http://www.freeinfosociety.com/electron ... hp?id=1253
http://members.shaw.ca/novotill/Ultraso ... /index.htm

Pozdrav...
stojke369
Administrator sajta
Administrator sajta

Post by stojke369 »

Imam ja u knjizi mala skoma elektronike mogu da skeniram i da posatvim mada mi neizgleda ovako ozbiljno kako si ti pravio :shock:

Ako neko zna da li postoji rasterivac zmija :?:
Smjesko
Stariji član
Stariji član

Post by Smjesko »

Ja sam slozio visokonaponsku zamku za miseve i stakore (skica u prilogu!). Impulsi visokog napona koji se pojavljuju svake pola sekunde dolaze na limove koji su medjusobno izolirani obicnim kuhinjskim tanjurom od keramike. Na gornji lim se stavi meka (mamac) i kad mis ili stakor dodje i dodirne gornji lim dok stoji na donjem, kroz njega se zatvori strujni krug visokonaponskog impulsa. Nakon sto sam ovo stavio u garazu, nije vise bilo ni miseva ni stakora. Treba samo paziti da stvar bude pod nadzorom i nedostupna mackama i psima. To sam rijesio tako da sam stvar zagradio mrezom kroz koju ne moze proci macka. Preporucljivo je tanjur i limove "osuriti" - preliti kljucalom vodom da se otklone mirisi. Isto vrijedi za klasicne misolovke. Prije svakog novog postavljanja, a posebno nakon sto se neki mis ili stakor ulovio, misolovku treba preliti i oprati kljucalom vodom i jos staviti nad plamen da se potpuno spali i unisti bilo kakav miris.

http://www.elektronika.ba/forum/uploadz ... takore.GIF
Smjesko
Stariji član
Stariji član

Post by Smjesko »

E da, jos sam zaboravio napomenuti da je u tanjur dobro staviti pijesak da se oteza i sprijeci eventualno pravrtanje ako neki debeli stakor nagazi :D
MladaNada
Stariji član
Stariji član

Post by MladaNada »

@Drug stari tesko da postoji nesto sto bi rastjeralo glodare , evo primjer za ljude: nekom smeta kad skripi kreda po tabli a nekom ne , tako nekoj krtici smeta 20KHz , a nekoj 25KHz , to sto si ti pravio izgleda kao idealno rjesenje , tako da ako to ne radi nista ne radi!
Firkragg

Post by Firkragg »

jel ima netko funkcionalan rastjerivac ? pronasao sam shemu na jednom forumu i bio je opisan kao kvalitetan, industrijski ..., slozio sam ga, frekvencija tona (oko 20kHz) mu se mijenja svakih 40 sekundi, ali definitivno ne rastjeruje, kako se meni cini, vise im sluzi kao karaoke masina.
Nema takve stvari, jednostavno ne postoji. Nema glodavca kojega ce bilo kakav zvuk nairitirati toliko da ga odvrati od njegovog nauma... jedino sto je djelotvorno je ono sto ih ubija a to su otrov/zamke/visoki napon i sl.
MladaNada
Stariji član
Stariji član

Post by MladaNada »

@Firkragg misljenja oko toga su podijeljena , recimo juce sam razgovarao sa jednim iskusnim elektrotehnicarem , koji je sebi napravio rastjerivac glodavaca (prije oko 20 godina :D ) i radio mu je!
stojke369
Administrator sajta
Administrator sajta

Post by stojke369 »

Zna li neko sta smeta zmijama :shock: D ali neka odredjena frekvencija ili sta vec.Hocu da napravim nesto za leto da odnesem u vikendicu pored jezera da mogu da se opustim kao covek a ne da gledam sta mi gde suska nevolim zmije :lol:
MladaNada
Stariji član
Stariji član

Post by MladaNada »

Mislim da im smeta kad ih prepolovis :D :D :D
Nisam na netu nigdje vidio rastjerivac zmija.
stojke369
Administrator sajta
Administrator sajta

Post by stojke369 »

Mislim da im smeta kad ih prepolovis Very Happy Very Happy Very Happy
Nisam na netu nigdje vidio rastjerivac zmija.
Kad ih prepolovim onda dobijem 2 zmije jos veci problem :D Nevolim da ubijam zivotinje pa makar i ove opasne :wink:

Negde sam cuo da nevole vibracije :?
Firkragg

Post by Firkragg »

@Firkragg misljenja oko toga su podijeljena , recimo juce sam razgovarao sa jednim iskusnim elektrotehnicarem , koji je sebi napravio rastjerivac glodavaca (prije oko 20 godina Very Happy ) i radio mu je!
Nema tu misljenja vec je dokazano da stakore 100% boli brige za bilo kakav ultrazvuk. Ako ih i poplasi vrlo brzo nauce da je zvuk bezopasan i nastave s 'poslom'.

Ukratko, nema dobrih znanstvenih dokaza da bilo sto od toga radi.
Smjesko
Stariji član
Stariji član

Post by Smjesko »

Najucinkovitiji nacin u borbi protiv stakora koji su vrlo inteligentni je prevencija. Oni dolaze tamo gdje ima hrane i gdje se mogu sakriti. Konkretno, ja sam imao problem da su mi jeli kukuruz. Rijesio sam stvar tako da sam kukuruz stavio u visoke plasticne bacve koje sam stavio na debele daske ispod kojih sam ostavio prostora da se macka moze provuci i da se moze metlom ocistiti. Vazno je takodjer da se prostor drzi urednim i cistim, jer ako se prospe imalo zrnja a to se ne pocisti, vec za par dana se mogu naci tragovi posjetitelja. Ljudi na selu nemaju obicaj drzati se urednosti i cistoce, sto zbog losih navika - sto zbog nedostatka vremena i organizacije. Zato ima puno stakora i miseva. :(
abc

Post by abc »

U Elektoru broj 01/2003 ima shema i pcb rastjerivaca glodara, konkretno za skupa kola.

Prilicno komplikovana shema i plocica.
Integralci koji se koriste: TS922N, LM331, CD4013, 2xTLC555.
U izlaznom djelu 2x bd139 i 2x140.

Ako ne mozete na netu naci taj broj, ako nekom treba mogu slikati sa digitalnim aparatom.
Znaci mjenja i frekvenciju i modulaciju i nasumice ukljucuje i iskljucuje.
Inace cekam visokotonske piezo horne iz chipoteke pa cu napraviti nesto slicno sa PWM izlazom na pic-u shema iz elektora mi je komplikovana a i neki elementi su vrlo egzoticni teski za nabavu, pic bi isto stalno random mjenjao frekvenciju i modulaciju i povremeno da se gasi i pali i sto vece snage ali neznam da li ce horne moci da proizvedu frekvenciju visu od 18khz i da li nece smetati drugim zivotinjama taj zvuk.
Post Reply