kako testirati RS485???

Rasprava o el. shemama, pitanja i diskusije. Ako ti treba neka shema, ovdje pitaj.

Moderators: pedja089, stojke369, [eDo], trax

Post Reply
cubica

kako testirati RS485???

Post by cubica »

Pozdrav svima na forumu, :D

moje ime je Milan (alias cubica). imam molbu a vezano za RS485 test komunikacije. Evo malog prologa....na jednoj masini (na zalost kineska drlja) postoji switch kabinet i u njemu siemensova S7-200(226) PLC logika koja radi dobro, komunicira sa panelom na masini preko porta 0...e jedini problem je sto na portu 1 ova logika treba da stampa odredjene parametre.
Medjutim, stampe nema, stampac je (ma naravno kineski LQ-300K, valjalo bi da vidite help stranu ovog stampaca). Posto je sve kinesko, malo sam osakacen u startu.
Znam da je portu 1 RS485 ali tu je i jedan (he-he Kineski interfejs) preko koga se stampa. Interfejs je pasivan-bez napajanja zaliven u kampaund ali se vidi unutra neki DIP8 IC. Sumnjam da je on neispravan ali kako da dokazem?
Moja zamisao je da na kraju interfejsa gde je DB25 serijski nakacim adapter na DB9 pa na COM1 port lapa i snimim komunikaciju(bukvalno 'izlovim' neki podatak ako ga uopste ima pomocu nekog od port skenera). Na lap-topu mi je win98SE i mislio sam prvo da probam ser. port scanner iz DOS-a tako sto bih ga ukljucio a onda u DOS-u uradio rerout LPT-a na COM1, napravio mali dokument pa stampao.
Ako to prodje probao bih kompletan interfejs. Olaksica je da ovde komunikacija tece od S7 ka stampacu. Na izlaznom portu S7 se koriste pin3(signalB), pin5(logic common), pin 6(+5V, 100 oma ser, res.) i pin 8(signalA).
Mislim da sam vas vec dosta opteretio, za sada...mozete li mi pomoci sa jos nekim idejama, da li je ovo u redu, ima li sta bolje? Ima li neko dobar port scanner za win98, ja sve nalazim neke shareware. Zasto mi DOS kaze da, kad hocu da preusmerim LPT na COM, da radim nesto ilegalno, iako je COM prisutan????

Hvala unapred,

cubica :cry:
cubica

Post by cubica »

Ufff...ovo je izgleda problematicno, nasao sam dobar serial port scanner i lap sa serijskim portom i probao ima li sta na kraju interfejsa ali....nema nista. skener porta radi dobro jer kad preusmerim stampu sa LPT-a na COM u DOS-u i odstampam neki fajl, lepo se vidi kad je port otvoren, sta se 'popljuvalo' po portu od podataka i kad je zatvoren port i od koga.
Sa kikirezima sam stupio u kontakt preko dobavljaca masine (citaj-kineskog krsha) ali sam dobio neki odgovor tipa ''mislimo da je tu nesto neispravno, popravi to''???????? Dobra ova kineska dijagnostika!
A da...pitali su me i da li na S& sija ona dioda RUN??? Bolje da su me pitali da li sam ukljucio masinu u struju.

Ima li ko kakvu ideju, pitam opet???? Plasim se da ja nemam. Da mi je bar da budem siguran da je interfejs neispravan....

Hteo sam da posaljem scanner ali je veci od dozvoljene velicine fajlova.

hvala unapred,

cubica :?

Poslani fajl je veæi od maximalno dozvoljenog: 800000 bytes. Sorry.
Post Reply