Fm bug
Moderators: pedja089, stojke369, [eDo], trax
- MladaNada
- Stariji član
Fm bug
Ne znam da li je ovom mjesto ovde ili u nema cega nema , ali uglavnom napravio sam http://web.telia.com/~u85920178/tx/bug.htm tu bubu , plocicu uradio foto postupkom , vecinu kalajisao , ma extra sve ispalo! Jedini problem je sto ne radi Naime , umjesto BC547 stavio sam 2N3904 , mozda je to problem? Planiram staviti neki pravi RF tranzistor , imam BF324 , ali on je PNP Kad ukljucim sve i stavim antenu u usta (moj nacin provjeravanja radi li ) osjetim nesto struje. Kad sam liznuo pocetak i kraj zavojnice na plocici zdrmalo me 7-8 volti. Ne mogu na radiju naci nigdje frekvenciju! Mozda mi je los mikrofon? Podici cu slike kako sam uradio kad dobijem fon sa servisa! (vec 15-ak dana je kod njih) Da li je moguce da mi neka jaka stanica pokriva? Problem je sto su na 105 i 106 Mhz najjace stanice , a buba radi na 106.
- Alen_Stallone
- Penjem se :)
Re: Fm bug
Mozes staviti i taj BF324 (PNP),ali da obrnes polove napajanja i mikrofona!!! Radio sam takvu bubu i ovo je pomoglo!
Semu imas ovde na forumu DRUG STARI je mislim poceo temu Napravio sam i radi perfektno a veoma korisno sad planiram da uradim merac kapaciteta,indukviviteta (mislim da se pise ovako ),i frekvencije sa elektronika rs.Stojke daj sheme! Zavojnica je na plocici. Probacu to sa BF324!
Semu meraca polja imas u mala skola elektronike (cini mi se da imas knjigu a ako ne postavicu)
ja sam tu bubu pravio sa nekim tranzistorom c945 tako nekako
radila je 300m sa optickom vidljivosti
nikad nisam uspio dobiti toliki domet sa 1 tranzistorom
kad pravim bubu domet obicno bude 10m ,i to jos ako ima srece da proradi.
svaka 20-a gradnja proradi
usput jeli tko pravio onu prejednostavnu bubu od belze:
http://www.belza.cz/hf/bug.htm
meni nikad da proradi
radila je 300m sa optickom vidljivosti
nikad nisam uspio dobiti toliki domet sa 1 tranzistorom
kad pravim bubu domet obicno bude 10m ,i to jos ako ima srece da proradi.
svaka 20-a gradnja proradi
usput jeli tko pravio onu prejednostavnu bubu od belze:
http://www.belza.cz/hf/bug.htm
meni nikad da proradi
-
- Pravo uznapredovao :)
Re: Fm bug
nemoj se slucajno upustiti u sexualni odnos sa zavojnicom, barem ne bez kondomaMladaNada wrote: Kad sam liznuo pocetak i kraj zavojnice na plocici zdrmalo me 7-8 volti.
-dosta zaj....cije, izmjeri si DC napon na anteni, ako je jednak naponu napajanja, onda definitivno ne radi, ako je oko 1V manji onda ti predajnik radi, pitanje je samo na kojoj frekvenciji ?
-zamjeni si obavezno ovaj kondenzator paralelno zavojnici ( 12p ili 6,8p) i stavi promjenjivi, ukljuci bubu i radio prijemnik i vrti lagano trimer.
-tranzistori su ti dobri i BC547 i 2N3904.
-ovo lizanje antene nema nikakve logike !! ako ti oscilator ne radi, imas na anteni preko zavojnice potencijal "+" napajanja
-mikrofon nema veze, mora radit i bez njega
- MladaNada
- Stariji član
Danas sam skoro uspio pokrenuti bug! Zamjenio sam jedan kondenzator , umjesto drugog stavio trimer , stavio mikrofon mikrofon. Sad je problem sto moram drzati bubu u ruci , sasiju baterije , bilo kakvu masu da bi dosao do te frekvencije. Inace svakim mojim priblizavanjem se mijenja frekv. probacu da trazim nize na skali , sad je na 105,5 MHz kad drzim antenu u ruci (mnogo je delikatnije nego sto izgleda!)