Par pitanja

Forum o svemu i svačemu, ALI vezanim za elektroniku.

Moderators: pedja089, stojke369, [eDo], trax, LAF

Post Reply
MladaNada
Stariji član
Stariji član

Par pitanja

Post by MladaNada »

1. Kako u TO3 kucistu odrediti gdje je baza , a gdje emiter?
2. Sta su ona mala jarkoplava cuda , oblikom podsjeca na keramicki kond , dosta deblje , na njima ostampano nekih slicica , pise PY332 , PY472 , na kraju pise 400V?
3. Za sta sluze one zavojnice sa bakarnom trakom umjesto zice , tj. za sta se koriste , ne vjerujem da ide 100-njak ampera pa da ne mogu zicu staviti?
Smjesko
Stariji član
Stariji član

Re: Par pitanja

Post by Smjesko »

[quote="MladaNada"]1. Kako u TO3 kucistu odrediti gdje je baza , a gdje emiter?
2. Sta su ona mala jarkoplava cuda , oblikom podsjeca na keramicki kond , dosta deblje , na njima ostampano nekih slicica , pise PY332 , PY472 , na kraju pise 400V?
3. Za sta sluze one zavojnice sa bakarnom trakom umjesto zice , tj. za sta se koriste , ne vjerujem da ide 100-njak ampera pa da ne mogu zicu staviti?[/quote]
-------------------------------------------------------------------------------
1. Prema shemi. Ommetrom odredis P-N spojeve. Zajednicki plus odnosno minus ti je baza. Ostala dva prikljucka su emiter odnosno kolektor. Spojis tranzistor za ispitivanje pojacanja kao na shemi, ocitas pojacanje (Rb= cca 100 kohma, V= cca 3V, A= ampermetar). Zamijenis mjesta emiteru i kolektoru i ponovno ocitas pojacanje. U slucaju kad je pojacanje vece - imas pravilan raspored nozica.
2. Najvjerojatnije varistor. Sluzi za prenaponsku zastitu.
3. Bakrena traka se koristi radi boljeg iskoristivosti prostora i radi velike struje, najcesce kod transformatora sa feritnom jezgrom u prekidackim izvorima napajanja.

http://www.elektronika.ba/forum/uploadz ... ristor.jpg
MladaNada
Stariji član
Stariji član

Post by MladaNada »

THX! I mislio sam da nema jednostavnijeg nacina za raspoznavanje pinova na TO3! Jebalo ih kuciste...Maloprije zavrsio neki flyback driver i nece da radi , stvarno vise nema smisla , plocicu super uradio (uz 2 greske u crtanju , ali to sam ispravio) , stavio podnozje za 555 , nema kratkih spojeva 100% , jedino ako je chip crkao , sta god napravim sa doticnim tajmerom odbija da radi! Cak sam iz inata pokusao napraviti led flasher sa tim chipom , ni to mi nije proradilo! Mozda da kupim drugi chip , mozda je taj pregorio :idea:
MladaNada
Stariji član
Stariji član

Post by MladaNada »

Ima li neko provjerenu shemu flyback (za bobinu) drivera? Uspio sam sa 25V 50Hz povuci 2 mm luk! Jedino sto je trafo jako slab pa se bojim da ne pregori budem li drzao ukljuceno vise od 5 sekundi!
Post Reply