asinhroni generatori

Rasprava o el. shemama, pitanja i diskusije. Ako ti treba neka shema, ovdje pitaj.

Moderators: pedja089, stojke369, [eDo], trax

Post Reply
salixon
Pocetnik na forumu
Pocetnik na forumu

asinhroni generatori

Post by salixon »

Potrebna mi je pomoć.
Namjeravam da napravim asinhroni trofazni generator i jedan monofazni, ono što me interesuje jeste:
- šema
- formule za proračun kondenzatora
- i kako odrediti broj obrtaja tog generatora, tj. na osnovu čega se on određuje?

Unaprijed hvala
saxon
irdeto
Pocetnik na forumu
Pocetnik na forumu

Post by irdeto »

To se može napraviti ,broj okretaja je isti kao na tablici za motor ,za monofazni i trofazni motor ,za 50 hz,mislim na onaj motor od koga praviš generator.
Kondenzator se stavi izmedu pomoćnog i glavnog namotaja , a drugi kraj pomoćnog i glavong se vežu zajedno ,odnosno kao i kod motora samo što kondenzator nora biti stalno uključen.Proračun za kondenzator ne znam ali izmedu 15 i 40 mF ,stalno uključen kondenzator ne start kondenzator 300 V,probaj eksperimentalno ,voltmetrom.
Za trofazni ,tri kondenzatora spojiš u zvijezdu , a spojiš ih tamo ,gdje i napon kod motora.Kolike traba staviti za trofazni generator, kondenzatore, ne znam.
I još nešto ,bar što se tiče monofaznog generatora ,možeš koristiti motor, ne moraš ga ni premotavati,samo kondenzator mora biti stalno uključen,ja sam to probao čak sam i televizor gledao na njega.

Pozdrav!
juka vk
Pravo sam se raspisao :)
Pravo sam se raspisao :)

Re: asinhroni generatori

Post by juka vk »

salixon wrote:Potrebna mi je pomoć.
Namjeravam da napravim asinhroni trofazni generator i jedan monofazni, ono što me interesuje jeste:
- šema
- formule za proračun kondenzatora
- i kako odrediti broj obrtaja tog generatora, tj. na osnovu čega se on određuje?

Unaprijed hvala
pitaj nekog ko ide 3 razred elektrotehnicke skole to se uci u ele strojevima
ninja
Pravo uznapredovao :)
Pravo uznapredovao :)

Post by ninja »

ja sam to ucio prosle godine (u drugom razredu)
i kolko se ja sjecam :D nismo radili nista sto bi nam moglo pomoci da sami napravimo generator tj odredivanje ondenzatora i broja okretaja i sl.
irdeto
Pocetnik na forumu
Pocetnik na forumu

Post by irdeto »

Rekao sam broj okretaja mora biti kao što je motor od koga praviš generator da dobiješ 50 hz na njemu to piše ,podesi broj okretaja motora onda stavi kondenzator /za monofazni/ oko 15 Mf mjeri napon sa voltmerom povečaj ili smnanji kapacitet kondenzatora da dobiješ napon 220v ,frkvencija ti ovisi o broju okretaja odnosno da pomovim piše ti na tablici motora ako j 2850 /2polni/mora biti 3000 o/min ako je 1450 /4ploni/mora biti 1500 o/min za 50 Hz.
Ja sam tako pravio monofazni generator i još nešto kondenzator mora biti stalno uključen u slučaju da motor ima centrifugalni prekidač ili klikson traba ih izvaditi ili kratko spojiti.Kondenzator se postavlja za generator tmao gdje je kondenzator za pokretanje, kod motora.I ne stavljati start kondenzator.
Ja ne znam, kao drugačije da vam objasnim.

Za trofazni generator se komdenzatori vežu u zvijezdu ili trokut i krajevi se spoje tmao gdje se spoji napon na motoru odnosno na izlazu napona kod generatora.To nisam probao.

Ja znam da je asinhroni genrator napravljen od asinhronog motora ,kompromis, ali je tako najjednostavnije.

Pozdrav!
salixon
Pocetnik na forumu
Pocetnik na forumu

Post by salixon »

Ok, evo malo podataka vezano za trofazni, jer mi je on zanimljiviji:
P =1.1kW
ob/min = 1440
I = 2.89 A

monofazni:
P = 1.1 kW
ob/min = 2850
I = 5.0 A

Znam, neko će reći da im je mala snaga, ali oni kao takavi će imati svoju namjenu, jer su oni samo dio nečeg kompleksnijeg.
Mislio sam da je to po malo jednostavno, ali me je toliko razljutilo da trenutno radim na konačnoj formuli u kojoj su promjenljive napon, freq, i broj obrtaja. Malo će potrajati, ali je ishod na vidiku, da ta problematika konačno za svagda bude riješena.
Naravno i vaše sugestije su od velike pomoći baš kao i sve literature koje su uopštene i ponekad komplikovane.
Puno hvala irdetu na savjetima, ali i ostalima koji se uključe u raspravu! :D
saxon
Post Reply