da li moze to sa BIOSOM

Forum o svemu i svačemu, ALI vezanim za elektroniku.

Moderators: pedja089, stojke369, [eDo], trax, LAF

Post Reply
pnp
Napredujem
Napredujem

da li moze to sa BIOSOM

Post by pnp »

zdravo svima ....Nemam nesto iskustva pa da vas pitam nesto da li moze da se uradi sledece...posto sam prije nekog vremena pogresno flesovao BIOS na jednom racunaru kada sam ga restartovao mozete samo nagadjati sta se desilo samo je kukavac cvilio i nista se nnije desilo kratko receno sjebao sam ga i nikako ne mogu da ga odradim ponovo tipa preko boot diskete ,cd i slicnih stvari jer sam ga ubio totalno........da li ja mogu taj BIOS da ubodem u neki programator i da ga izbrisem i stavim onaj sacuvani bekapovan *.BIN file od njega prije nego sto sam ga ugasio ...........

Hvala unaprjed.....
priest
Penjem se :)

Post by priest »

to ti i jeste jedino resenje,nadji nekog ko ima programator ili ako ga ti imas,odnesi mu plocu,ili samo chip i bios da ti ga uflashuje...Koja je ploca u pitanju??
pnp
Napredujem
Napredujem

Post by pnp »

U pitanju je Maconik ploca koja podrzava do 1.7 GHz procesor 4 slota za memoriju ddr sdr 5 pci slotova +agp a bios na njoj je tipa *phonix BIOS D868* da li vi znate neku semu programatora ja bih je napravio?
Trazio sam po netu ali bezuspjesno bio sam kod majstora pa mi je on rekao da on zna da ima neki programator ali da nije nikad radio sa tim...
:?
UNWANTED
Pravo sam se raspisao :)

Post by UNWANTED »

pa to su obisno oni epromi 27c512 i slicno zar ne......
priest

Post by priest »

ne znam tacno kakvi su cipovi,razlikuju se od proizvodjaca do proizvodjaca...treba saznati kakav chip imas,ako nije problem uslikaj chip pa postuj na forum,neko od znalaca ce sigurno prepoznati o kojem se cipu radi...a ako ima neku oznaku na sebi napisi je,ali u vecini slucajeva,proizvodjaci ploce nalepe preko neku nebuloznu naljepnicu...probaj je skinuti,pa procitati ako nesto pise ispod...ne vidim drugog nacina da ti se pomogne...kad saznamo oznaku,onda se mozemo baciti u trazenje programatora za taj model...
UNWANTED

Post by UNWANTED »

ta naljepnica sluzi ako se radi o epromu sa prozorcicem da ga uv svjetlo ne obrise ali i onako je u klincu tako da skini to prepisi broj i ponovo vrati naljepnicu
pnp
Napredujem
Napredujem

Post by pnp »

Bios izgleda ovako ovo sam skinuo sa neta sjutra cu da postujem orginal sliku ali ova odgovara tom izgledu i natpis na njemu je isti do ovog D686 ovo ispod je razlicito .......... :?:

http://www.elektronika.ba/forum/uploadz ... _bios2.jpg
UNWANTED

Post by UNWANTED »

a cuj ili pogledaj sta je netko napiso inf od tog biosa ili skini naljepnicu i prepisi pa je opet vrati jer ovdje pise samo od proizvodjaca nepise koj je tocno chip
Groovy
Pravo uznapredovao :)
Pravo uznapredovao :)

Post by Groovy »

E covek nosi to u neki servis da ti flasuju za flasu kokakole bre.
pnp
Napredujem
Napredujem

Post by pnp »

ma sve je to cool sa servisom evo visi mi ploca u servisu vec dva dana i nista nisu uradili tako da ja moram da se aktiviram ako mi je sto cinjeti :)sjutra idem po nju *trebao sam danas da je uzmem ali nisam imao vremena*saljem sliku ovoga da vidim koji programator da napravim samo nesto da uradim ....ne mogu da cekam .....
UNWANTED

Post by UNWANTED »

probaj staviti drugi bios chip ja sam bio to radio i radilo mi je ali to radis na svoju odgovornost ako ces..... :D
alexa_pg

Post by alexa_pg »

Stare maticne ploce koristile su za BIOS eprom-e dok nove koriste flesh. Kako se radi o novoj ploci, programator ne pokusavaj sam da pravis, nije jednostavan, vec ces samo izgubiti dosta vremena a na kraju neces nista uraditi. Ponesi u neki dobar servis za mob. telefone tvoj flash (29F...) i neka ti ga isprogramiraju sa starim bin fajlom. TV servisi uglavnom nemaju ovu vrstu programatora (oni rade sa eeprom-ima). Sto se tice drugog biosa, moze i to ali moras naci od iste ploce.
Post Reply