Fm bug

Rasprava o el. shemama, pitanja i diskusije. Ako ti treba neka shema, ovdje pitaj.

Moderators: pedja089, stojke369, [eDo], trax

MladaNada
Stariji član
Stariji član

Fm bug

Post by MladaNada »

Ne znam da li je ovom mjesto ovde ili u nema cega nema , ali uglavnom napravio sam http://web.telia.com/~u85920178/tx/bug.htm tu bubu , plocicu uradio foto postupkom , vecinu kalajisao , ma extra sve ispalo! Jedini problem je sto ne radi :D Naime , umjesto BC547 stavio sam 2N3904 , mozda je to problem? Planiram staviti neki pravi RF tranzistor , imam BF324 , ali on je PNP :? Kad ukljucim sve i stavim antenu u usta (moj nacin provjeravanja radi li :D ) osjetim nesto struje. Kad sam liznuo pocetak i kraj zavojnice na plocici zdrmalo me 7-8 volti. Ne mogu na radiju naci nigdje frekvenciju! Mozda mi je los mikrofon? Podici cu slike kako sam uradio kad dobijem fon sa servisa! (vec 15-ak dana je kod njih) Da li je moguce da mi neka jaka stanica pokriva? Problem je sto su na 105 i 106 Mhz najjace stanice , a buba radi na 106. :?
Alen_Stallone
Penjem se :)
Penjem se :)

Re: Fm bug

Post by Alen_Stallone »

Mozes staviti i taj BF324 (PNP),ali da obrnes polove napajanja i mikrofona!!! :!: :!: :!: Radio sam takvu bubu i ovo je pomoglo!
wizard
Pravo uznapredovao :)

Post by wizard »

mozda ti je neka zavojnica previse razvucena pa ti je frevencija pomjerena van opsega, a moze i da je tranzistor, stavi BC 557 mislim da je on NPN i da bi isao...
stojke369
Administrator sajta
Administrator sajta

Post by stojke369 »

E bas iz tog razloga sam ja napravio frekvenciometar i merac polja :wink:
MladaNada
Stariji član
Stariji član

Post by MladaNada »

Stojke daj sheme! Zavojnica je na plocici. Probacu to sa BF324!
MladaNada
Stariji član
Stariji član

Post by MladaNada »

Stavio sam BF324 i nema efekta. Osim tranzistora , izmjenio sam i kond 12p , stavio 10p , nadam se da to nije problem. Na jednom kondu mi je napukla keramika pri nozici , ali ne vjerujem da je ostecen. Vise nemam ideja!
stojke369
Administrator sajta
Administrator sajta

Post by stojke369 »

Stojke daj sheme! Zavojnica je na plocici. Probacu to sa BF324!
Semu imas ovde na forumu DRUG STARI je mislim poceo temu :wink: Napravio sam i radi perfektno a veoma korisno sad planiram da uradim merac kapaciteta,indukviviteta (mislim da se pise ovako :D ),i frekvencije sa elektronika rs.
Semu meraca polja imas u mala skola elektronike (cini mi se da imas knjigu a ako ne postavicu) :wink:
virtualx
Pravo sam se raspisao :)
Pravo sam se raspisao :)

Post by virtualx »

ja sam tu bubu pravio sa nekim tranzistorom c945 tako nekako
radila je 300m sa optickom vidljivosti
nikad nisam uspio dobiti toliki domet sa 1 tranzistorom
kad pravim bubu domet obicno bude 10m ,i to jos ako ima srece da proradi.
svaka 20-a gradnja proradi
:D

usput jeli tko pravio onu prejednostavnu bubu od belze:
http://www.belza.cz/hf/bug.htm

meni nikad da proradi
e

Post by e »

taj c945 je dosta sličan BC548 samo ima Ic 150mA. ja sam pravio FM predajnik iz male skole elektronike 3. dio i sve super radi al imo sam domet 100m najvise sto sam ikad dobacio sa 1 tranzistorom (BC183)
You wait for revolution, we live revolution.
MladaNada
Stariji član
Stariji član

Post by MladaNada »

Mislim da ako nije proradila sa RF tranzistorom , onda nece ni sa malim signalnim. Moze li biti do mikrofona?
wizard

Post by wizard »

Mikrofon bi ti mogao utjecati na frekvenciju ali bez ozira na to ako radi morao bi je naci na difuznom opsegu.
MladaNada
Stariji član
Stariji član

Post by MladaNada »

I mislio sam da je tako. 100x sam pregledao veze , nema kratkih spojeva , sad cu kondenzatore provjeriti!
DRUG STARI

Re: Fm bug

Post by DRUG STARI »

MladaNada wrote: Kad sam liznuo pocetak i kraj zavojnice na plocici zdrmalo me 7-8 volti.
nemoj se slucajno upustiti u sexualni odnos sa zavojnicom, barem ne bez kondoma :!:

-dosta zaj....cije, izmjeri si DC napon na anteni, ako je jednak naponu napajanja, onda definitivno ne radi, ako je oko 1V manji onda ti predajnik radi, pitanje je samo na kojoj frekvenciji ?
-zamjeni si obavezno ovaj kondenzator paralelno zavojnici ( 12p ili 6,8p) i stavi promjenjivi, ukljuci bubu i radio prijemnik i vrti lagano trimer.
-tranzistori su ti dobri i BC547 i 2N3904.
-ovo lizanje antene nema nikakve logike !! ako ti oscilator ne radi, imas na anteni preko zavojnice potencijal "+" napajanja
-mikrofon nema veze, mora radit i bez njega
MladaNada
Stariji član
Stariji član

Post by MladaNada »

Znam da lizanje antene nema logike , moja greska , u isto vreme sam drzao - pol baterije i lizao antenu...Kao seksualni manijak :D :D :D Nemam multimetra pa ce to malo teze ici! Kupicu kod kineza :wink:
stojke369
Administrator sajta
Administrator sajta

Post by stojke369 »

Kao seksualni manijak
Ti mora da imas neki elektronski virus :D
MladaNada
Stariji član
Stariji član

Post by MladaNada »

Izgleda. Sad pokusavam da napravim onaj flyback driver sa jednim tranzistorom , imam dosta jak tranz , 1500V 10A na VELIKOM hladnjaku , ali izgleda da ni to nece da proradi , mislim da je u pitanju feedback coil!
stojke369
Administrator sajta
Administrator sajta

Post by stojke369 »

Probaj ti to malo bolje da liznes taj trafo ako nista drugo dobices extra frizuru :D
MladaNada
Stariji član
Stariji član

Post by MladaNada »

Propalo je i to sa jednim tranzistorom , iduce pravim sa ne555 , sa izlazom direktno na gate-u mosfeta. Razmisljam da audio izlaz iz racunara povezem na gate mosfeta pa u winISD-u namjestam frekvenciju! Trebalo bi da daje dovoljno napona da drajva gate!
MladaNada
Stariji član
Stariji član

Post by MladaNada »

Danas sam skoro uspio pokrenuti bug! Zamjenio sam jedan kondenzator , umjesto drugog stavio trimer , stavio mikrofon mikrofon. Sad je problem sto moram drzati bubu u ruci , sasiju baterije , bilo kakvu masu da bi dosao do te frekvencije. Inace svakim mojim priblizavanjem se mijenja frekv. probacu da trazim nize na skali , sad je na 105,5 MHz kad drzim antenu u ruci (mnogo je delikatnije nego sto izgleda!)
stojke369
Administrator sajta
Administrator sajta

Post by stojke369 »

Trax ovo ti nije tema za gotove projekte :D
Post Reply