izvor konstantnih 24VDC

Rasprava o el. shemama, pitanja i diskusije. Ako ti treba neka shema, ovdje pitaj.

Moderators: pedja089, stojke369, [eDo], trax

Post Reply
bursach

izvor konstantnih 24VDC

Post by bursach »

Pozdrav svima, problem je sledeci :)

potreban mi je izvor konstantnog napajanja za 24VDC. Znaci, ispravljac ispravlja mrezni napon u 24VDC za napajanje uredjaja. Kad nestane mreznog napajanja, ulogu preuzimaju dve baterije od po 12V vezane na red.Kad napajanje dodje, baterije se pune i automatski iskljucuje punjac. Svo vreme napon na izlazu je 24VDC. Imam nekih sema za automatsko punjenje, samo treba nekako da dodam tu elektroniku da prebacuje sa mreznog na baterijsko napajanje sa dopunjavanjem. Ima li ko kakvu korisnu ideju?
tox master
Odlično uznapredovao
Odlično uznapredovao

Post by tox master »

pa ako ti treba samo funkcija prebacivanja napona sa baterija na ispravljac i obratno onda ti je najjednostavnije to odraditi sa nekim malo jacim relejom (zavisno koja ti struja treba) sa mirnim i radnim kontaktima a spulnu releja spojis na 220v i kada nestane napona relej prebaci na baterijsko napajanje i obratno
e sad neznam kakav uredjaj treba da radi preko toga i da li bi smetao trenutni prekid napajanja za vrijeme prebacivanja releja.
onda bi trebao da nadjes neke "brze" releje ako uredjaj to zahtijeva.

pozdrav
wizard
Pravo uznapredovao :)
Pravo uznapredovao :)

Post by wizard »

Ako treba neko brze rjesenje, to se moze sa diodama uraditi, zavisno od struje kolika je.
Firkragg

Post by Firkragg »

Nije mi jasna ova zelja. Akumulator se jednostavno spoji paralelno s punajcem i trosilom i on ce raditi svoj posao, a i biti uvijek dopunjavan dok ima mreznog napona.

Jedino sto bi bilo pozeljno dodati je neki UVLO sklop koji bi stitio akumulatore od preispraznjenja.
baterije se pune i automatski iskljucuje punjac.
Jel tebi treba nekakav regulator punjenja? Kod olovnih akumulatora nema razloga da se punjac iskljucuje ako koristis deep cycle akumulatore koji se stalno dopunjuju.
Last edited by Firkragg on 25-01-2007, 20:56, edited 1 time in total.
tox master
Odlično uznapredovao
Odlično uznapredovao

Post by tox master »

kad malo bolje razmislim firkragg je u pravu.
zasto komplikovati kad je ovako najjednostavnije a efekat je isti.
e sad mozda covjek nije mislio ovako kako smo mi skontali... :roll:

pozdrav
alexa_pg
Pravo sam se raspisao :)
Pravo sam se raspisao :)

Post by alexa_pg »

Sve zavisi od tipa akumulatora koji ce se koristiti.
bursach

Post by bursach »

Dobro ste skontali, onako kako sam i mislio. Baterije su olovno zaptivne (sealed lead acid)kapaciteta 12Ah. Da, treba mi regulator punjenja, odnosno da baterije stalno "drzi" napunjene. Moze paralelno da se veze sa punjacem/ispravljacem, samo da mi ne vraca sa akumulatora u punjac ako padne napon ispod napona akumulatora. ali to se resava stabilizatorom, jel tako? Mislio sam da stavim rele na 220V, probacemo nesto pa cu javiti sta sam uradio. hvala svima na odgovorima.
Firkragg

Post by Firkragg »

Moze paralelno da se veze sa punjacem/ispravljacem, samo da mi ne vraca sa akumulatora u punjac ako padne napon ispod napona akumulatora. ali to se resava stabilizatorom, jel tako?
To u najgorem slucaju rijesava jedna dioda u seriji s izlazom, a u velikoj vecini slucajeva nema brige o tome.
Baterije su olovno zaptivne (sealed lead acid)
Sad, kolko znam, mozda grijesim, takve su sposobne zaduboki ciklus i mogu se neprekidno nadopunjavati malom strujom.

Znaci, neki ispravljac snage dovoljne za pogon trosila, spojis akumulator paralelno i zaboravis na njega.

Na trosilo je pozeljno staviti UVLO sklop da se akumulator ne preisprazni.

PS. evo sjetio sam se opvog, ima tone raznih punjaca (automatsko punjejne/dopunjivanje).

http://www.abrownson.f2s.com/10183/Elec ... dia(1).pdf

poz...
bursach

Post by bursach »

@Firkragg
Hvala ti mnogo, ima dosta dobrih sema. To mi je trebalo. :)
Post Reply