switch on-off sa 4017
Moderators: pedja089, stojke369, [eDo], trax
switch on-off sa 4017
trebam shemu u kojoj će biti tipkalo (S1 na slici) kad stisnem da se upali relej i opet kad stisnem da se isključi, ova shema baš i ne radi na taj način, jel imate bolje riješenje.
- Attachments
-
- This circuit is using a.docx
- (22.08 KiB) Downloaded 304 times
Re: switch on-off sa 4017
A na koji nacin radi?
tipkalo je uvijek u stanju off, kad ga stisnem relej dobije struju i tada radi, kada opet stisnem tipkalo relej bi se trebao isključiti.
Tebi treba "T flop flop".
Probaj nesto ovako: https://circuitdigest.com/electronic-ci ... le-working
Probaj nesto ovako: https://circuitdigest.com/electronic-ci ... le-working
Pa tako radi i ova sema koja je postavljena ako se ne varam.
Mislim da tebe zeza sto nema debaunca tastera. Opisi sta se desava sa semom sa slike, i zasto ti ona ne odgovara?
Mislim da tebe zeza sto nema debaunca tastera. Opisi sta se desava sa semom sa slike, i zasto ti ona ne odgovara?
kad sam stavio mikro taster onaj najobičniji iz furde video playera, radi baš kako bi i trebalo s tim da se više puta dogodi da ne upali iz prve nego moram ponovo stisnuti da se upali, tako je i kod isključivanja. Možda bi bilo dobro naći bolju shemu da budem siguran kad jednom stisnem i zadržim taster cca 1-2 sekunde da se upali isto tako i pri isključivanju. Ova shema odrađuje posao ali nisam baš sretan s tim rješenjem.
Možda u krugu S1 prema relej špuli ubaciti nešto ili možda brži tranzistor.....
hvala na podršci
Možda u krugu S1 prema relej špuli ubaciti nešto ili možda brži tranzistor.....
hvala na podršci
Pogledao sam ovaj linka sa MC74HC73A , ne paše jer mi isključivo treba jedan taster (mikro switch) kao na slici iz prvog posta ( S1) ta je shema dobra ali je malo treba dotjerat da radi bar 99% kad stisnem dok sad radi da moram stiskati više puta, na releju će se paliti kamera pa da nebi verglao više puta da ne ode prije reda.
Moras naci kvalitetan taster-tipkalo, koje nece zaoscilovati i sve bude uredu. Prvi impuls daje pobudu tranzistoru i releju, drugi impuls resetuje brojac, i tako u krug.-
pOz
pOz
Kondezator 100nF resava sve. Od CLK ulaza ka masi...
-
evo mene opet sa novim zahtjevom,
Trebam sklop koji će odraditi paljenje 1. led lampe zatim je gasi pa se pali 2. lampa i tako naizmjenično 17 puta. Znači da imam 17 led lampi i svaka svijetli 5-10 sekundi i zatim se gasi i prelazi paljenje na sljedeću i tako do 17-te i zatim se vraća na prvu. Postupak se neprekidno ponavlja.
Ako netko ima rješenje i sklop molim poruku za dogovor oko detalja.
Lp
Trebam sklop koji će odraditi paljenje 1. led lampe zatim je gasi pa se pali 2. lampa i tako naizmjenično 17 puta. Znači da imam 17 led lampi i svaka svijetli 5-10 sekundi i zatim se gasi i prelazi paljenje na sljedeću i tako do 17-te i zatim se vraća na prvu. Postupak se neprekidno ponavlja.
Ako netko ima rješenje i sklop molim poruku za dogovor oko detalja.
Lp
by the way
onaj prošli sklop radi savršeno, zahvaljujem na shemi, sklop ugrađen u golf 7 za paljenje koje čega....
onaj prošli sklop radi savršeno, zahvaljujem na shemi, sklop ugrađen u golf 7 za paljenje koje čega....