evo zanima me da li tko ima semu trcecih led dioda ,ali ne onih sto idu uvijek u istom smjeru.
znaci ono ide do kraja ,pa opet ispocetka do kraja.
ne ta sema.
vec mi treba da kad svijetlo dodje do kraja ,onda se vraca nazad u suprotnom smjeru pa opet tako nazad.
znaci da ide lijevo desno.
davno sam taj sklop gledao u skoli idu 2 cipa mislim,ali nemam seme.
kako se to moze napraviti,naravno bez onih mikrokontrolera.
Ispricavam se zbog ovakvog nacina postavljanja linkova (mogao sam ih naredati jedan ispod drugog). Zeza me mreza u firmi, pa sam radi toga morao ovako.
To uzmes obican serijsko paralelni pretvarac [ ili vese njih u seriju spojeni ] i ne 555 i to je to .Zadnji bit brojaca koristis kao postavku smijera brojanja up/down mode preko T okidaca !
To ima i po buvljim pijacama i pogledaj ako ima kod tebe prodavnica sto prodaje delove za bicikle.
dobro kaze stojke,toga ima po pijacama a i kod kineza a kod ovih sto prodaju dijelove za bicikle ima sigurno i kosta par eura.na to samo spojis jos dioda i to je to.
sigurno nisi dobro pretrazio buvljake.
a moglo bi se to napraviti i od onih sijalica za jelku,ja sam sad skoro kupio te sijalice par eura 200komada sijalica i ima ona kutijica sa cipom unutra i 3 komada tiristora/triaca a ima i prekidac za promjenu programa a izmedju svih ima i ta fora kada se nazmjenicno pale lijevo desno pa izgleda kao talas.
ja sam prije nove godine to platio 3 eura a sada mora da je jeftinije kome je ostalo posto do sledece godine to niko ne uzima.