Odmah da kažem, ako sam fulao s lokacijom teme molim ispravite me.
E sad frend ima eletromotor od viličara koji je nominalno 48V i 75A
Ja moram napraviti PWM regulaciju brzine vrtnje.
Za oko su mi zapeli Mosfeti IRFP3206 jer rade do 60V i mogu izdržati 100A
Plan mi je staviti 4 takva mosfeta u paralelu ali imam par problema. Pa krenimo redom.
Koji sklop koristiti za okidanje? Okidao bi ih sa 15-18V jer se ne želim zafrkavati sa manjim naponima i razmišljati hoće li svi okinuti u isto vrijeme i sl.
Što je bolje? Koristiti neki gate driver sklop tipa IR2101 ili logic level mosfet tipa IRL540?
Ili sam možda fulao skroz i imate bolju ideju, možda sa nekim drugim mosfetom?
Hvala, svaka pomoć je dobrodošla.
6kW PWM motor driver
Moderators: pedja089, stojke369, [eDo], trax
Re: 6kW PWM motor driver
Ideja ok.Ali fali punoooo detalja.
Definitivno drajver i nekoliko ozbiljnih mosfet a.
PRvo treba videti koja je disipacija na ta 4 mosfeta. PRi tolikim strujama ne igra ulogu samo staticka, nego igra najvecu ulogu vreme ukljucivanja i iskljucivanja. Jer za taj kratak trenutak imas veliku struju i velik napon. Sto znaci ogromnu disipaciju.
A sta je sa generisanom EMF? Da stavis sotkijevu, i da bude pad napona na njoj 0,3V. DIsipirana snaga je 20 i neki W.
Sto nikako nije malo.
Zato u toj konfiguraciji mora da bude polu most drajver. Ili ako treba i promena smera, onda pun most. Ali 2 mosfeta su staticna, za promenu smera. A na dva ide PWM.
Tako da to sto si rekao je samo pocetak price...
Definitivno drajver i nekoliko ozbiljnih mosfet a.
PRvo treba videti koja je disipacija na ta 4 mosfeta. PRi tolikim strujama ne igra ulogu samo staticka, nego igra najvecu ulogu vreme ukljucivanja i iskljucivanja. Jer za taj kratak trenutak imas veliku struju i velik napon. Sto znaci ogromnu disipaciju.
A sta je sa generisanom EMF? Da stavis sotkijevu, i da bude pad napona na njoj 0,3V. DIsipirana snaga je 20 i neki W.
Sto nikako nije malo.
Zato u toj konfiguraciji mora da bude polu most drajver. Ili ako treba i promena smera, onda pun most. Ali 2 mosfeta su staticna, za promenu smera. A na dva ide PWM.
Tako da to sto si rekao je samo pocetak price...
Hvala za link jako je koristan!
Pa da, moja greška što nisam naveo sve ali nisam htio zatrpati post pa sam krenuo redom.
U međuvremenu sam se odlučio za MIC4422ZT driver jer daje 9A max a čak 2A kontinuirano i mislim da odgovara za ovo što meni treba
Promjena smjera mi ne treba, samo jedan smjer.
Što se tiće zaštitne diode na to sam svakako računao i htio sam staviti nešto tipa DSA90C200HR
TO247 200V 2X45A
Ili neku sličnu njoj
Ali svakako ću istražiti i mogućnost korištenja mosfeta za flyback o tome nisam razmišljao. Ali ako nabavim mosfet odgovarajučih karakteristika samo P-tipa i koristim jedan driver.
Što se tiće kontrole svega toga koristio bi Attny85 ili baš arduino i frekvencija bi za početak bila 16kHz pa bi ju po po potrebi promijenio
Za početak neću mjeriti ni programski limitirati struju to možda u drugoj verziji ubacim shunt i još dva tri reda programa
A što se tiće filtracije PWM-a treba li stavljati kondenzatore na izlaz ili nije baš nužno?
Da bit će tu još puno upitnika a moguće i bijelog dima.....
Pa da, moja greška što nisam naveo sve ali nisam htio zatrpati post pa sam krenuo redom.
U međuvremenu sam se odlučio za MIC4422ZT driver jer daje 9A max a čak 2A kontinuirano i mislim da odgovara za ovo što meni treba
Promjena smjera mi ne treba, samo jedan smjer.
Što se tiće zaštitne diode na to sam svakako računao i htio sam staviti nešto tipa DSA90C200HR
TO247 200V 2X45A
Ili neku sličnu njoj
Ali svakako ću istražiti i mogućnost korištenja mosfeta za flyback o tome nisam razmišljao. Ali ako nabavim mosfet odgovarajučih karakteristika samo P-tipa i koristim jedan driver.
Što se tiće kontrole svega toga koristio bi Attny85 ili baš arduino i frekvencija bi za početak bila 16kHz pa bi ju po po potrebi promijenio
Za početak neću mjeriti ni programski limitirati struju to možda u drugoj verziji ubacim shunt i još dva tri reda programa
A što se tiće filtracije PWM-a treba li stavljati kondenzatore na izlaz ili nije baš nužno?
Da bit će tu još puno upitnika a moguće i bijelog dima.....
Kakva filtracija?
PWM je pravokutnog oblika(u teoriji)
Hoće li sustav biti efikasniji ako na izlazu stavim elektrolite da ga "peglaju".
Vidio sam na internetu primjere takvih sklopova
[url]https://youtu.be/E4QUQRbmtIo[url]
*EDIT*:
Ako sam dobro shvatio iz ovog članka gore.....i treba imati filter nekakav makar na ulazu zbog imepedance kablova
Hoće li sustav biti efikasniji ako na izlazu stavim elektrolite da ga "peglaju".
Vidio sam na internetu primjere takvih sklopova
[url]https://youtu.be/E4QUQRbmtIo[url]
*EDIT*:
Ako sam dobro shvatio iz ovog članka gore.....i treba imati filter nekakav makar na ulazu zbog imepedance kablova
Ako na izlaze stavis elektrolite, napravio si nista.
Tranzistori ce da se pregrevaju, kondezatori izgore jako brzo i popucaju zbog pregrevanja i to je to.
Kondezatori bi trebali biti na ulazu.
Ono sa YT snimka je kupljeno na ebay.
https://www.ebay.pl/itm/300A-200V-72V-9 ... Ciid%253A6
Tranzistori ce da se pregrevaju, kondezatori izgore jako brzo i popucaju zbog pregrevanja i to je to.
Kondezatori bi trebali biti na ulazu.
Ono sa YT snimka je kupljeno na ebay.
https://www.ebay.pl/itm/300A-200V-72V-9 ... Ciid%253A6
Viličari na kojima sam radio su obično koristili IGBTove.
Al je to dosta davno bilo ne sjećam se jesu ih koristili samo za servo motor(motanje) ili i za pogon.
Al je to dosta davno bilo ne sjećam se jesu ih koristili samo za servo motor(motanje) ili i za pogon.