U staroj kući su električni vodovi stari oko 70 g i skinute zidne utičnice (220 v)
Trebao bi staviti nove ali neznam koja žica je nula a koja uzemljenje (nejasne boje vodiča)
Znači, fazu lako pronađem i zanima me ima li koji jednostavan način da doznam šta je nula a šta uzemljenje, pomoču digitalnog multimetra
Kako da nađem nul vodič i uzemljenje ?
Moderators: pedja089, stojke369, [eDo], trax
Re: Kako da nađem nul vodič i uzemljenje ?
Imas trozilnu instalaciju staru 70 g??....svaka cast.
iskljuci struju na glavnom ormaricu sa osiguracima i tamo razdvoji ,ako je spojena sina sa nulama i sina za zastitini vodic,
onda sinu sa zastitinim vodicima spoji sa kontaktom odakle si skinuo dovod faze.Znaci sad imas stanje bez
napona i spojen fazni i zastitini vodic svugdje po kuci i onda lako ommetrom provjeris izmedju faze ,koju poznajes i ostale dvije zice i gdje imas spoj to je zastitini vodic (uzemljenje)
osiguraci naravno moraju biti podignuti i ne smijes poslije zaboraviti odspojiti zastitni vodic od dovoda faze
kad budes spajao nazad dovodnu fazu.
Lakse ne moze...
Pazi se,sve radis na vlastitu odgovornost,ne odgovaram ni za kakvu stetu ,savjet je samo informativan.
iskljuci struju na glavnom ormaricu sa osiguracima i tamo razdvoji ,ako je spojena sina sa nulama i sina za zastitini vodic,
onda sinu sa zastitinim vodicima spoji sa kontaktom odakle si skinuo dovod faze.Znaci sad imas stanje bez
napona i spojen fazni i zastitini vodic svugdje po kuci i onda lako ommetrom provjeris izmedju faze ,koju poznajes i ostale dvije zice i gdje imas spoj to je zastitini vodic (uzemljenje)
osiguraci naravno moraju biti podignuti i ne smijes poslije zaboraviti odspojiti zastitni vodic od dovoda faze
kad budes spajao nazad dovodnu fazu.
Lakse ne moze...
Pazi se,sve radis na vlastitu odgovornost,ne odgovaram ni za kakvu stetu ,savjet je samo informativan.
“Imali smo mi i vecih problema, pa ih nismo rijesili.” -Grunf
"Samo se sirotinja buni,bogati sute i trpe!"
"Samo se sirotinja buni,bogati sute i trpe!"
Re: Kako da nađem nul vodič i uzemljenje ?
Shit kriv sam rekao, kuća je stara 70 g a instalacije nešto mlađe
Sorry
Sorry