Starter motor na vitlu
Moderators: pedja089, stojke369, [eDo], trax, LAF
Starter motor na vitlu
Juče sam kupio vitlo za svoj dzip, na kraju sam skontao da je na njemu namontiran starter motor. Posto nista nije povezano od zica zanima me kako da napravim preko prekidaca da se rotira na obe strane, tj. Da mi izvlaci i uvlaci sajlu. Ako mimozeneko shemu nacrtati bio bih mu zahvalan.
Re: Starter motor na vitlu
Mozda je najjednostavnije uraditi ovako.
Treba ti dupli prekidac (preklopnik) sa tri polozaja, koji ces vezati kao na semi u prilogu
Treba ti dupli prekidac (preklopnik) sa tri polozaja, koji ces vezati kao na semi u prilogu
Alexa
Taj motor će u startu povuć 200 A. Prekidač to neće izdržat
Hoce prekidac, a moze se staviti i osigurac ispred prekidaca, ali za ovo treba akumulator bas jak i ne smije dugo raditi, jer bas vuce struju.
Ovaj prekidač sa gornje slike ne bi dugo izdržao...
Bolje možda sa nekim DC snažnim relejima rešiti ili kontaktorima.
Ima DC releja od 50A. Trebalo bi biti ok.
Bolje možda sa nekim DC snažnim relejima rešiti ili kontaktorima.
Ima DC releja od 50A. Trebalo bi biti ok.
A mogu li na neki nacin smanjiti potrosnju struje vitla, nema veze sto ce smanjiti i snagu vitla i na koji konkretno?
Smanjiti napon.
Valjda ima neki mehanicki reduktor to vitlo?
Ako ima ,struje i nece bit toliko velike ,kao za pokretanje auta.
Najbolje je da onim prekidacem koji ti je prvi predlozen ,palis dva releja sa kontaktima koji mogu izdrzati 50-tak Ampera
Ovako spojis kontakte releja
http://www.electrondepot.com/electronic ... 93223-.htm
a spule palis sa onakvim prekidacem i naravno stavis osigurace i za komandni napon i za izvrsni (koji ide na motor)
Ako ima ,struje i nece bit toliko velike ,kao za pokretanje auta.
Najbolje je da onim prekidacem koji ti je prvi predlozen ,palis dva releja sa kontaktima koji mogu izdrzati 50-tak Ampera
Ovako spojis kontakte releja
http://www.electrondepot.com/electronic ... 93223-.htm
a spule palis sa onakvim prekidacem i naravno stavis osigurace i za komandni napon i za izvrsni (koji ide na motor)
“Imali smo mi i vecih problema, pa ih nismo rijesili.” -Grunf
"Samo se sirotinja buni,bogati sute i trpe!"
"Samo se sirotinja buni,bogati sute i trpe!"