Dobar dan svima.
Pokušavam si napraviti jednu vrstu rezonatora / testera za metalne pločice.
Ukratko, sve se svodi na to da se testira izdržljivost / karakteristika materijala pod utjecajem frekvencije.
Testirati mislim pločice i zavojnice od aluminija, bakra i inox-a.
Zanima me kako bi bilo najefektivnije to riješiti s obzirom da bi sam tijek testiranja možda trebalo prilagođavati u hodu. Stoga sam razmišljao da imam dvije mogučnosti ( ispravite me ako griješim ) i to su
audio ili vibraciono rješenje ( vibro generator za niže frekvencije ).
Rang testnih frekvencija je prilično veliki i iznosi od 20HZ do 100KHZ tako da moram razmišljati u tom smjeru. Ukratko, htio bih napraviti neko pojačalo koje bi mogao spojiti na taj moj gwinstek SFG-2004 pa bi sva testiranja radio preko njega.
Da li netko ima prijedlog sheme za takav sklop i što da koristim na izlazu tog pojačala ?
Hvala vam unaprijed na odgovoru.
Lijep pozdrav !
Pojačalo za funkcijski generator SFG 2004 gwinstek
Moderators: pedja089, stojke369, [eDo], trax
Re: Pojačalo za funkcijski generator SFG 2004 gwinstek
Deluje kao zanimljiv projekat iako mi bas nije najjasnije o cemu se radi.
Da bi ti neko predlozio sta na izlaz, moras reci koja snaga treba da bude na izlazu, i kolika izoblicenja su dozvoljena. Jer ako se ispituju ploce, snaga mi ne deluje ni malo zanemarljiva.
Jer moze biti da ti ni ne treba pojacalo, nego samo H most, ako je pravougaoni signal dovoljan. Moze biti da je u pitanju cist sinusni signal, pa da je 100KHz dovoljno, a moze ti hoces i testerasti signal 100KHz, pa da bi onaj skok bio sto strmiji treba ti puno vise od 100KHz.
Da bi ti neko predlozio sta na izlaz, moras reci koja snaga treba da bude na izlazu, i kolika izoblicenja su dozvoljena. Jer ako se ispituju ploce, snaga mi ne deluje ni malo zanemarljiva.
Jer moze biti da ti ni ne treba pojacalo, nego samo H most, ako je pravougaoni signal dovoljan. Moze biti da je u pitanju cist sinusni signal, pa da je 100KHz dovoljno, a moze ti hoces i testerasti signal 100KHz, pa da bi onaj skok bio sto strmiji treba ti puno vise od 100KHz.
Re: Pojačalo za funkcijski generator SFG 2004 gwinstek
Dobra večer i sve najbolje u novoj godini !
Ispričavam se na kasnom odgovoru ali nisam stigao prije.
To je jedan projekt kojeg mislim pokrenuti već godinama i uvijek se nešto dogodi i spriječi me u tome.
Konačno sam našao vremena da to riješim.
Odgovori na tvoja pitanja:
- od testiranog materijala najviše će se korisiti ploče i zavojnice od bakra i aluminija a razmišljao sam o 200-400W pojačalu ili nekom drugom rješenju. Ploće su par mm a zavojnice od 10 metara žice promjera 1mm.
- bilo je nekih sličnih projekata i koliko sam uspio vidjeti izobličenja su bila minimalna a sad zavisi.
Iskreno, ne znam kako će funkcionirati sve to ali bi mi bilo drago da radi s čim boljim karakteristkama.
- neke verzije koriste različite tipove testiranja na par kanala i s kombinacijom vala nositelja ali ja mislim da mi je dovoljno za početak imati sinusni i kvadratni val.
Sad kad si to spomnuo, bilo bi stvarno zanimljivo napraviti i verziju s mješanjem valova.
Z.
Ispričavam se na kasnom odgovoru ali nisam stigao prije.
To je jedan projekt kojeg mislim pokrenuti već godinama i uvijek se nešto dogodi i spriječi me u tome.
Konačno sam našao vremena da to riješim.
Odgovori na tvoja pitanja:
- od testiranog materijala najviše će se korisiti ploče i zavojnice od bakra i aluminija a razmišljao sam o 200-400W pojačalu ili nekom drugom rješenju. Ploće su par mm a zavojnice od 10 metara žice promjera 1mm.
- bilo je nekih sličnih projekata i koliko sam uspio vidjeti izobličenja su bila minimalna a sad zavisi.
Iskreno, ne znam kako će funkcionirati sve to ali bi mi bilo drago da radi s čim boljim karakteristkama.
- neke verzije koriste različite tipove testiranja na par kanala i s kombinacijom vala nositelja ali ja mislim da mi je dovoljno za početak imati sinusni i kvadratni val.
Sad kad si to spomnuo, bilo bi stvarno zanimljivo napraviti i verziju s mješanjem valova.
Z.