Antenski sustav - slika na 3 TV-a

Forum o svemu i svačemu, ALI vezanim za elektroniku.

Moderators: pedja089, stojke369, [eDo], trax, LAF

Post Reply
Alex1
Napredujem
Napredujem

Antenski sustav - slika na 3 TV-a

Post by Alex1 »

Neznam dal se šta kuži iz naslova ali stvarno nisam znao kak da napišem.

Imam 4 antene (tri riblje kosti i jednu mrežnu) spojene u jednu kutiju(TKF 658.07) sa jednim izlazom, e sad bi trebalo sa tog izlaza odvesti sliku na 3TV-a.
Dosad sam imao 2 Tv-a pa sam samo paralelno spojio na izlazu prema jednom i drugom TV-u, neki programi su se malo skvarili, pretpostavljam da su jedan drugome radili smetnje, dok su neki bili super.

Molio bi nekog iskusnog ako mi može objasniti kako to spojiti i šta sve trebam kupiti, i dal mogu šta doma napraviti od pasivnih elemenata?
Možda nabavim pojačalo, te kamo njega staviti?
MladaNada
Stariji član
Stariji član

Post by MladaNada »

Sve sto ti treba je trostruki spliter , imas u svim radnjama koje prodaju takvu vrstu robe! Ja imam jedan u kuci za kablovsku i radi odlicno , slika je dobra na sva 3 kanala! Evo ti slika kako izgleda:
Image
Alex1
Napredujem
Napredujem

Post by Alex1 »

MladaNada wrote:Sve sto ti treba je trostruki spliter , imas u svim radnjama koje prodaju takvu vrstu robe! Ja imam jedan u kuci za kablovsku i radi odlicno , slika je dobra na sva 3 kanala! Evo ti slika kako izgleda:
Image
Super, nadam se da cu to bez problema nabavit + cetiri ona nastavka sa sraficem i nadam se da bude sve 5.
tanx za sliku!
virtualx
Pravo sam se raspisao :)

Post by virtualx »

ja sam sa pojacala razveo na 2 dijela kabal za 2 tv-a
nema problema sa slikom
MladaNada
Stariji član
Stariji član

Post by MladaNada »

Na 2 da , ali na 3 bi vec bilo nekih gubitaka slike!Ynam da spliter u sebi ima neke filter kondenzatore i jos neke elektronike! Da li bi imalo efekta staviti 2 pojacala u seriju?
tox master
Odlično uznapredovao
Odlično uznapredovao

Post by tox master »

kad bi stavio jedno popjacalo iza drugog dobio bi nenormalno veliko pojacanje da bi pojacala na kraju pocela da osciluju i dobio bi ustvari predajnik! :twisted: :D
a od programa vjerovatno ne bi imao nista. :roll:

ovo govorim iz iskustva kad sam bio mlad i neiskusan pa sam mislio da cu sa dva pojacala u seriji moci da gledam austrijske kanale. :D a na kraju nisam mogao da uhvatim ni lokalni predajnik.

a moglo bi posle tog splitera da se ubaci neko pojacalce ali koje bi imalo jako malo pojacanje to jest taman toliko koliko se izgubi na spliteru.

pozdrav
alexa_pg

Post by alexa_pg »

...moglo bi posle tog splitera da se ubaci neko pojacalce...
Upravo tako. Najvise do 10dB
Alex1
Napredujem
Napredujem

Post by Alex1 »

super je taj spliter, spojio i slike su dobre, jednino što su mi slovenski programi dosta lošiji, dok su bez spliterabolji, zašto?
Posudio sam pojačalo i stavio ispred splitera, ali nema nikakvog učinka!

Zanima me još jedna stvar, ima jedan program za koji antena mora bit horizontalno postavljena prema odašiljaču, ako se postavi vodoravno, kak je predviđeno slika je znatno lošija! Kakve to ima veze, ako uopće ima?,

E sad bi još ako je moguće spojio na Tv karticu, ali neznam, da nebude smetni zbog ventilatora, zračenja itd. Dosad sam imao preko kučne antene, obične, bez pojačala, i antena je morala bit što dalje od kompa, a antenski kabl što dalje od monitora.

Jel bi to išlo ovako?
Image
trax
Administrator sajta
Administrator sajta

Post by trax »

Shema ti je OK.

To sto ti se jacina signala mijenja u zavisnosti od polozaja antene je zbog polarizacije predajne antene. O tome procitaj ovdje: http://www.analyzemath.com/antenna_tuto ... ation.html
http://www.daforest.org/~hamshack/polarization.html
i tako dalje...
alexa_pg

Post by alexa_pg »

...antena mora bit horizontalno postavljena prema odašiljaču, ako se postavi vodoravno, kak je predviđeno...
Bi li bio ljubazan da meni laiku objasnis u cemu je razlika u naznacenom?
tox master
Odlično uznapredovao
Odlično uznapredovao

Post by tox master »

alexa_pg wrote:
...antena mora bit horizontalno postavljena prema odašiljaču, ako se postavi vodoravno, kak je predviđeno...
Bi li bio ljubazan da meni laiku objasnis u cemu je razlika u naznacenom?
:D :D :D :D
Smjesko
Stariji član
Stariji član

Post by Smjesko »

Ma, covjek se zbunio od silnih tehnickih pojmova pa sa ravnine vode nije vidio horizont :-).
Inace radio i TV difuzija koriste vodoravnu(=horizontalnu) polarizaciju antena (info za one koji ne znaju, a oni koji znaju neka ne citaju).
Post Reply