Pitanje u vezi RLC sturjnih krugova izmejnične struje
Moderators: pedja089, stojke369, [eDo], trax, LAF
Pitanje u vezi RLC sturjnih krugova izmejnične struje
Znam da ovo ne sapada bas u elektroniku za početnike, ali zanima me nešto u vezni serijskih Rlc krugova koji nisu u rezoanci( ispričavam se ako sam temu stavio u krivu rubriku). pitanje glasi: ZAsto je napon na kondenzatoru u nekim slučajevima veći nego na izvoru napona, s time da su svi izračuni točni. Molim neku stručnu osobu, profesora ili nekog ko se u to razumije da mi pokuša to objasniti. Hvala unaprjed
Re: Pitanje u vezi RLC sturjnih krugova izmejnične struje
To je moguce, cak i ako izmeris mozes dobiti tako. Po meni najjednostavnije objasnjenje je da nisu svi naponi u fazi. Odnosno vektorski se sabiraju...
I u tom slucaju intezitet rezultujuceg vektora moze da ima manji intezitet od pojedinacnih komponenti.
Ako bi sve zamrzi u vremenu, i ako se vreme ne tece vise, tada mereci trenutni napon na kondezatoru dobijes npr pozitivni napon, a na kalemu negativni, i zbir je manji od inteziteta komponenti.
Malo jasnije, ili sam te totalno zbunio?
I u tom slucaju intezitet rezultujuceg vektora moze da ima manji intezitet od pojedinacnih komponenti.
Ako bi sve zamrzi u vremenu, i ako se vreme ne tece vise, tada mereci trenutni napon na kondezatoru dobijes npr pozitivni napon, a na kalemu negativni, i zbir je manji od inteziteta komponenti.
Malo jasnije, ili sam te totalno zbunio?
Totalno zbunio..., Posto po kirchofovim pravilima u serijskom spoju teče ista sturja, a naponi se dijele, te je ukupan zbroj napona jednak naponu izvora, ali nije mi i dalje jasno zašto...
Jasno ti je da struja i napon nisu u fazi za L i C ? I da se radi iskljucivo o naizmenicnim naponima?
Ok. Hvala na informacijama sad shvacam