Kod ovog tipa paljenja potrebna je drukčija "bobina" nego kod klasičnog paljenja s platinama. Ta ima puno manji primarni otpor u odnosu na bobinu s platinama. Za nju ne trebaju kondenzatori, dapače, nepoželjni su, za razliku od klasične, gdje su neophodni.
Princip rada klasičnog paljenja je da se kod zatvaranja platina "napuni" jezgra, a otpor primarnog namotaja ograničava struju kroz platine na nekih 3-4A, zatim se prilikom otvaranja platina ruši magnetsko polje jezgre, što izaziva inducirani visoki napon na sekundaru, a primar s kondenzatorom čini titrajni krug koji održava iskru dužom sve dok traju oscilacije.
Kod novih paljenja princip je sličan, ali ne isti, dakle nove "bobine" imaju znatno manji otpor primara (ispod 1 oma), pa kad MOSFET provede, jezgra vrlo brzo dolazi u zasićenje, zbog induktivnosti primara struja raste relativno linearno do trenutka dok ne dođe do zasićenja jezgre, kad jedini otpor počne predstavljati samo unutrašnji otpor primarnog namotaja, dovodnih žica i Rds MOSFET-a u vođenju. Ovaj scenario se izbjegava na način:
1. da se u krug MOSFET-a stavlja otpor za mjerenje struje
2. u seriju s primarom stavlja dodatni otpor za limitiranje max. struje
3. računa se vrijeme vođenja MOSFET-a
pa kad struja dosegne maksimalni nivo magnetizacije jezgre (zasićenje), onda se MOSFET dovodi u LINEARNO stanje i održava tu struju magnetizacije na recimo 3-5A i ne dopušta se daljnji porast struje. To se sve nadzire kontroler u ECU, koji mjeri napon napajanja, jer od njega zavisi brzina porasta struje na primaru, mjeri se struja kad će dostignuti max., a mjeri se i broj okretaja i opterećenje motora, prema čemu se određuje trenutak početka vođenja MOSFET-a (magnetizacije jezgre) i vrijeme, odnosno kut predpaljenja kada će se MOSFET potpuno prekinuti struju. Tada se svo magnetsko polje koje se nalazi u jezgri uruši i pretvoriti u iskru. Ima tu još, ali i ovo je previše, vidim da mi je zauzelo već pola ekrana
![Smile :)](./images/smilies/icon_smile.gif)
.
Nadam se da ću bar teorijom pomoći malo
![Smile :)](./images/smilies/icon_smile.gif)
... ili možda odmoći, hmmm?
Cezare, star sam i nemoćan, ali poslušaj moj savjet ....