Pozdrav svima
Nedavno je crknuo(raspao se) jedan od enkoder gumba na mikrovalnoj i zanima me može li se koristiti bilo koji 4 bitni 12 pozicijski enkoder ili moram nešto smisliti za ovaj popraviti - ili ako netko ima neku dobru ideju kako popraviti, molio bi savjet.
Pozz
Martin
Kvar enkodera mikrovalne pećnice
Moderators: pedja089, stojke369, [eDo], trax, LAF
-
Kvar enkodera mikrovalne pećnice
- Attachments
-
- Mikrovalna.jpg (51.87 KiB) Viewed 3504 times
Re: Kvar enkodera mikrovalne pećnice
Koliko vidim koraci na ovome ne idu po redu 0, 1, 2 ...A, B (čini mi se da sam izbrojio 12 položaja). U pravilu bi mogao staviti neki 4 bitni enkoder, samo ti se neće poklapati funkcije prema postojećem rasporedu. A sad ne znam u kakvom je stanju gornji dio (rotor), pretpostavljam u izgubljenom stanju ili barem raspadnutom. Vidim da je dovoljan jedan kontakt koji ide od centralnog prstena (zajednički kontakt) prema vanjskom prstenu. Možda bi mogao napravit neku diodnu matricu i 12 polni klasični prekidač, samo bi prvo trebao vidjet kamo idu te žice i gdje je spojen zajednički centralni prsten.
Cezare, star sam i nemoćan, ali poslušaj moj savjet ....
nisi naveo proizvodjača , model mikrovalne .... možda netko ima rezervni dio ....
-
Pozdrav
Evo ispričavam se...
Riječ je o samsung mikrovalnoj pećnici: model: MS23F301EAS
a rezervi dio u pitanju je: DKM-MS23E, ali nije u tome štos nego štos je u tome da su ti enkoderi plastični i prilično lomljivi pa bi htio napraviti neko trajnije riješenje pa makar i trebalo napraviti novu ploču sa arduinom i običnim enkoderom... ali da se vratim na temu... riječ je o enkoderu sa 12 pozicija, ali 7 ih se koristi - znači 180 stupnjeva raspona(30 stupnjeva pomak) kao na slici. Razradio sam tablicu spojeva ali nisam našao niti jedan enkoder sa tim redoslijedom.
Evo ispričavam se...
Riječ je o samsung mikrovalnoj pećnici: model: MS23F301EAS
a rezervi dio u pitanju je: DKM-MS23E, ali nije u tome štos nego štos je u tome da su ti enkoderi plastični i prilično lomljivi pa bi htio napraviti neko trajnije riješenje pa makar i trebalo napraviti novu ploču sa arduinom i običnim enkoderom... ali da se vratim na temu... riječ je o enkoderu sa 12 pozicija, ali 7 ih se koristi - znači 180 stupnjeva raspona(30 stupnjeva pomak) kao na slici. Razradio sam tablicu spojeva ali nisam našao niti jedan enkoder sa tim redoslijedom.
- Attachments
-
- 180 stupnjeva raspona
- enkoder.jpg (55.91 KiB) Viewed 3447 times
-
rad enkodera
- Attachments
-
- enkoder.jpg (57.39 KiB) Viewed 3447 times
-
Cijela ploča...
uspio sam spasiti klizni dio, pa možda i uspijem i mehanički popraviti ali neznam još :/
uspio sam spasiti klizni dio, pa možda i uspijem i mehanički popraviti ali neznam još :/
- Attachments
-
- cijela ploca.jpg (71.13 KiB) Viewed 3447 times