Postovani
posto sam nov na forumu, i s neuspjesnim trazenjem odgovora na moje pitanje moram vam postaviti slijedece
ono sto zelim je da imam 2,4 ili 6 izlaza sa po maximalno 12volt
ono sto imam je sliejdece
S lijeve strane sheme mi je ulaz 12v, Imam regulator za voltazu kako bi na izlazu dobio od 0 do12v
takodjer imam 555cip i regulator jer zelim na izlazu da mi vremenski bude odredjeno kad ce da pusta tih max 12v
shema radi i sve je super.
ono sto mene zanima je. kako da dobijem 2,4 ili 6 izlaza sa po max 12volti(znaci da se nemjenja nista)
dali mi je dovoljno samo da napravim dva ili vise izlaza i stim bi dobio zeljeno. ili moram ipak nesta smisliti bolje?
4x12v output
Moderators: pedja089, stojke369, [eDo], trax
Re: 4x12v output
Da vidimo i shemu. Na tih 6 izlaza koliko je struje potrebno ?
-
ovo je uslikan projekat jer na racunaru nisam uveo komponente sve u shemu. i ono sto sam uveo dosta je okrenutih komponenti. trebalo mi je samo radi skice koju bi isprintao na papir i time upeglao na PCB platinu da necrtam rukom.
Ja tu voltazu sa potijem riktam, a drugim potijem koji je povezan sa ne555 riktam vrijeme udara tog napona. tj izlaza.
a sto se tice struje sve treba da bude isto kao i sa jednim izlazem. znaci ono sto nudi 12v baterija. napon i struja nebi da se mijenjaju.
Ja tu voltazu sa potijem riktam, a drugim potijem koji je povezan sa ne555 riktam vrijeme udara tog napona. tj izlaza.
a sto se tice struje sve treba da bude isto kao i sa jednim izlazem. znaci ono sto nudi 12v baterija. napon i struja nebi da se mijenjaju.
Meni tu ništa nije jasno
Ako ti je napon dobar; i struje imaš dovoljno možeš povuči koliko god želiš izlaznih žica (da li si kad vidio kompjutersko napajanje; sve crne su spojene na jedno mjesto i sve crvene također zajedno na drugo mjesto )
Kako se to radi ? aha Možda kao naponski djelitelj ?Ja tu voltazu sa potijem riktam
Tu valjda na izlazu daješ impulsni signal od 12V; tj. mijenjaš frekvenciju pojave 12V na izlaznim žicama ?a drugim potijem koji je povezan sa ne555 riktam vrijeme udara tog napona. tj izlaza.
Ako ti je napon dobar; i struje imaš dovoljno možeš povuči koliko god želiš izlaznih žica (da li si kad vidio kompjutersko napajanje; sve crne su spojene na jedno mjesto i sve crvene također zajedno na drugo mjesto )
Ovo je možda dobro za gonit mosfet, tu možeš onda stavit 2-4-6-12 kolko god mosfeta hoćeš. A ovo što si napravio ovako je beskorisno.
Kolko sam uspio shvatit po pločici izlaz ide preko potenciometra "naponskog djelitelja", problem je u tome što potenciometar ne trpi struju, prevedeno... šta god nakačiš na njega jaće od le diode spalit će pot
Kolko sam uspio shvatit po pločici izlaz ide preko potenciometra "naponskog djelitelja", problem je u tome što potenciometar ne trpi struju, prevedeno... šta god nakačiš na njega jaće od le diode spalit će pot