Pretvarac DC struje u AC struju
Moderators: pedja089, stojke369, [eDo], trax
Pretvarac DC struje u AC struju
Izradio sam samo prototip uređaja koji porevara istosmjernu u izmjeničnu struju pomoću okretaja za koje treba el motor koji trebam nabaviti,ali prema proračunima 1 okretaj el motora u sekundi= 1Hz izmjenične struje, ali problem mi je što neznam broj okretaja, pa onda ni frekvenciju struje. ako mi netko ima za preporučiti jeftinu shemu brojaca okretaja el motora u sekundi, neka mi je posalje na mjnet@net.hr
MladaNada wrote:Ja mislim da je dosta lako Probusis namagnetisanu sipku (ili magnet) kroz sredinu , zalijepis na dc motor , stavis u cijev oko koje omotas zavojnicu i leti!
a što ako netko nema to, ja sam izradio od one plastike koja je u sredini selotepa, 4 diode 1n4007, el.motora,i žica...
ps. a kako da uzmem brojac iz auta?!
e da, pa šta nebi onda dobio istosmjernu struju?
i ovako pretvaras DC direktno u AC
-
- Odlično uznapredovao
stvarno bi dobro dosla neka slika ili sema posto bas ne kontam sta hocete da postignete...
mada ovako iz price taj uredjaj me najbolje podsjeca na alternator iz auta.
na stator alternatora se spaja 12v koje stvara elktromagnetno polje u kome se okrece rotor u kome se indukuje naizmjenicna struja koja se posle ispravlja sa diodama u jednosmjernu struju.a inace rotor je trofazni.
pozdrav
mada ovako iz price taj uredjaj me najbolje podsjeca na alternator iz auta.
na stator alternatora se spaja 12v koje stvara elktromagnetno polje u kome se okrece rotor u kome se indukuje naizmjenicna struja koja se posle ispravlja sa diodama u jednosmjernu struju.a inace rotor je trofazni.
pozdrav
na plastiki s selotepa se po svakoj polovici prostiru žice i tako da je takoreć cjela u krug s žicama po sebi. u sredini platike su 4 diode 1n4007 koje su zapravo ispravljači koji ispravlja istosmjernu stuju na + i -. te je tako polovica plastike +, a polovica - te se onda preko kontakata koji su suprotni jedan na drugog po položaju dobiva izmjenična struja prilikom vrtnje (odnosno iz DC u AC)
-
- Odlično uznapredovao
tox master wrote:a bas me zanima kako to izgleda i kako to radi posto ovako stvarno ne kapiram kako je to odradjeno.
al' sta cu kad sam bosanac!
evo sheme izrađene u paint-u
http://www.elektronika.ba/forum/uploadz ... C_u_AC.JPG
Groovy wrote:E covek to sto pravis sa motorom nemoze da ima dovoljnu veliki koeficijent korisnog rada.
Moze jer je za frekvenciju gradske struje potrebna vrtnja od 50 puta/sekunda (za ovaj model 2 žice koje su svaka na svojoj polovici) ili ako se stavi 2 određena + i 2 određena -(4 žice na plastici koje su svaka na svojoj četvrtini) 25 puta/sekunda.
kao što rekoh 1 okretaj na ovom modelu = 1Hz izmjenične struje.
stoga se da zaključiti da motor treba svoj izvor , a input svoj
koeficijent korisnosti bi se mislim povećao ako bi se na plastiku stavljalo više žica tj više manjih dijelova, jer bi onda bila potrebna manja vrtnja.
tj.
kada bi se plastika podjelila na 10 jednakih dijelova, a na njih stavile žice koje se ne diraju, motor bi trebao vrtnju od 5 puta u sekundi da bi postigao frekvenciju od 50 Hz izmjenične struje.
a inace ova shema je za prototip 2 jer je 1 prototip imao do nekoliko puta manju iskoristivost i struja bi imala dosta variacija jer bi se provodila samo u dva mala djela plastike, a ovako na 2 velika
inac trax mi je dao ideju , pa ovo je mehanički pretvarač.
Zašto imati kompliciran, složen, pun čipovia,skup pretvarač kada postoji alternativa tj elektromehanički pretvarač
slike su ovdje(bez motora):
http://mauro-josipovic.net/dcuac/dc%20u%20ac.rar
Zašto imati kompliciran, složen, pun čipovia,skup pretvarač kada postoji alternativa tj elektromehanički pretvarač
slike su ovdje(bez motora):
http://mauro-josipovic.net/dcuac/dc%20u%20ac.rar