- Slika kola
- 20160701_175644.jpg (81 KiB) Viewed 4222 times
lm317
Moderators: pedja089, stojke369, [eDo], trax
Re: lm317
http://s.aliexpress.com/NfUrUrIB evo link.
Ulazni.napon mi je 12v
Ulazni.napon mi je 12v
Minimalna razlika ulaz - izlaz za LM317 je 3V, dakle ako je ulazni napon 12V izlazni može biti max. 9V, zar ne? Ako mu na ulaz dovedeš 35 - 40V, onda ćeš imat i izlaz do 30V.
Cezare, star sam i nemoćan, ali poslušaj moj savjet ....
Prema datasheetu i prema praktičnom mjerenju izvršenom pre neki dan, pad napona 1.7V na LM-u. Pad napona opet ovisi o struji koja protječe kroz njega.Kukinjos wrote:Minimalna razlika ulaz - izlaz za LM317 je 3V, dakle ako je ulazni napon 12V izlazni može biti max. 9V, zar ne? Ako mu na ulaz dovedeš 35 - 40V, onda ćeš imat i izlaz do 30V.
Nebih se u potupnosti složio s tobom. Prvo kolega Kukinjos je rekao:
Drugo, pada napona na njemu ne smije ovisiti o struji, nije on otpor. On je naponski regulator te stoga pad napona na njemu mora iznositi točno onaj višak koji ti ne treba. Znaći ako na izlazu želiš 5V, a na ulazu imaš 12V, na njemu (LM-u) mora biti 7V konstantno neovisno jel je struja 1mA ili 1A.
Što sam datasheet od TI potvrđuje, strana 4, "7.3 Recommended Operating Conditions". Znaći to je preporučeno za ispravan rad.Kukinjos wrote:Minimalna razlika ulaz - izlaz za LM317 je 3V...
Drugo, pada napona na njemu ne smije ovisiti o struji, nije on otpor. On je naponski regulator te stoga pad napona na njemu mora iznositi točno onaj višak koji ti ne treba. Znaći ako na izlazu želiš 5V, a na ulazu imaš 12V, na njemu (LM-u) mora biti 7V konstantno neovisno jel je struja 1mA ili 1A.
Datasheet kojeg je objavio National Semiconductor (DS009063, June 2006) na stranici 6 kaže da je ivano_007 ipak u pravu. Dokument se može skinuti ovdje: http://www.jameco.com/Jameco/Products/ProdDS/837871.pdf
Međutim, svakako preporučujem držati se onoga na što je ukazao Maki, dakle onih 3V (minimalno).
Međutim, svakako preporučujem držati se onoga na što je ukazao Maki, dakle onih 3V (minimalno).
Lijenost je iz raja izašla.